Ez Kína válasza a Starlinkre: 13 ezer műhold fellövésére készülnek

Ez Kína válasza a Starlinkre: 13 ezer műhold fellövésére készülnek
2023. 02. 28., 09:08

A népköztársaság egyszerre tekint nemzetbiztonsági kockázatként és gazdasági ellenfélként Elon Musk vállalatának globális internetszolgáltatására, ezért hamarosan felépítheti saját szatellithálózatát.

Kutatók állítása szerint már meg is született a döntés az ázsiai országban arról, hogy közeli Föld körüli pályára állított űreszközök tömegével próbálják megtörni az amerikai Starlink egyeduralmát a globális műholdas internetszolgáltatás piacán. A Bangkok Post a kínai Vezérlésellenőrzés és Szimuláció című folyóiratra hivatkozva írta meg, hogy a pekingi PLA Űrmérnöki Egyetem professzora, Xu Can által vezetett tudóscsoport 12 992 műholdból álló konstelláció felállítását tervezi.

A közel 13 ezer műhold az újonnan alapított China Satellite Network Group Co. cégcsoport tulajdona, míg a projekt kódneve az egyelőre ismeretlen kifejezésekből álló „GW” mozaikszó. Az első fellövések ideje szintén nem ismert, de egyértelműen a SpaceX által pályára állított Starlink műholdas szolgáltatással akarják felvenni a versenyt. Elon Musk ma még „csak” háromezer műholdat üzemeltető vállalatai 2027-re már 12 ezer szatellitről fogják biztosítani az internethozzáférést, a világ bármely pontján.

Xu csapata a forrás szerint arra törekszik, hogy a GW konstelláció minél gyorsabban létrejöjjön – lehetőleg még azt megelőzően, hogy a Starlink hálózata teljessé válik. „Ezzel biztosítani tudnánk országunk helyét az alacsony Föld körüli pályán, mielőtt a Starlink teljesen kiaknázza a benne rejlő forrásokat” – érvelt a professzor, megjegyezve, hogy vannak olyan pályák, amelyekre az amerikai vállalat nem tette rá a kezét, sőt, még mindig nyitott a lehetőség, hogy egy a Starlinktől eltérő magasságban keringő rendszerrel túl is szárnyalják a konkurencia teljesítményét.

A felvetés és a projekt éles váltás ahhoz képest, hogy a Kínai Nemzeti Űrhivatal nemrég megjelent, témába vágó tanulmánya még együttműködési megállapodásokat javasolt, mondván, az egymással versengő kommunikációs műholdak kárt tehetnek egymásban.

A Starlink várhatóan további éveken át folytatja a műholdak telepítését, hiszen a végső cél összesen kb. 40 ezer eszköz fellövése. Xu bevallása szerint ekkora kapacitásokkal Kína biztosan nem rendelkezik, de közben gyanakvással szemléli az épülő konstellációt, amibe - lévén jól manőverező űrjárművekről van szó - belelátják a hadászati jelentőséget is. A professzor azt állította a vonatkozó tanulmányban, hogy a Starlink közvetlen adatszolgáltatást kap az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumától, amit a műholdak pozícionálására használ, ráadásul az eszközök képesek megfigyelő feladatok ellátására és akár közeli célpontok megsemmisítésére is. Ez ugye a kínai verzió, amivel egy újonnan felálló, műholdészlelésre képes radarrendszer felállítását indokolják. Az állításuknak ellentmond Elon Musk néhány héttel ezelőtti bejelentése, amiben közölte: a háborús Ukrajnára kiterjesztett szolgáltatás megmarad humanitárius és társadalmi célra, de a katonai alkalmazásokat letiltják róla, mert „a Starlink nem kíván részt venni az akár III. világháborúba torkolló harcok eszkalálódásában”.

A tudós úgy véli, hogy a kínai kormányzat ezen a saját terven felül más országokkal is együttműködésre léphet, sőt, nem zárta ki, hogy készülhetnek olyan nagy teljesítményű mikrohullámú és lézer fegyverek, amelyek alkalmasak lennének Starlink műholdak megsemmisítésére, hogy levágják őket olyan pályákról, amelyek érzékeny régiók felett húzódnak.

Az egyetem tanulmánya nem sokkal azután jelent meg, hogy az amerikai vállalat bejelentette és egyelőre korlátozott területen tesztelni kezdte új adatroaming szolgáltatását, a Starlink Global Roamingot. Az előfizetőknek szó szerint bárhol internethozzáférést biztosító előfizetés bár drága (havi 200 dollár), de abba az irányba mutat, hogy megkerülje a hírközlési hatóságok engedélyezési eljárását, így gyakorlatilag mindenféle állami ellenőrzés nélkül működhet, bárhonnan. Mivel Kína és például Oroszország saját belső online hálózattal rendelkezik és kormányzati korlátozás alá esnek külföldi hírszolgáltatók vagy nemzetközi közösségi oldalak, nyilván nem örülnek a szabad internet gondolatának.

Ami pedig a gazdasági érdekeket illeti: a Starlink a világ jó lefedettséggel rendelkező régióiban egyelőre nem igazán versenyképes (csak ott, ahol a műholdas net az egyetlen opció), hiszen még mindig jelentősen drágább a földi szolgáltatóknál. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a rajt óta - ahogy egyre nagyobb számú műhold biztosít egyre jobb adatforgalmat - rengeteget zuhant az előfizetési díj. Amíg évekkel ezelőtt a magyar várólistán 10–50 Mbit/s sebességű szolgáltatást kínáltak havi 100 dollárért, ma már 50–200 Mbit/s-ért „csak” 47 dollárt kérnek. A stratégia elég világosnak tűnik: idővel a legtöbb internetszolgáltatóval szemben is versenyképes áron szeretnének hozzáférést biztosítani, területi korlátozás nélkül. A hálózatnak persze még nagyobb szerep juthat az önvezető járművek és a rövidesen új reneszánszukba lépő műholdas mobiltelefon alkalmazások korában.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-04 15:10:44
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS