Mit kell tudni az utazási szerződésekről?

2023. 08. 09., 13:22

Az utazásokkal kapcsolatos legfontosabb jogi tudnivalókat dr. Jagusztin Tamás, a Pest Vármegyei Főügyészség Közérdekvédelmi Osztály osztályvezető ügyésze foglalta össze.

„Az utazás az egyetlen dolog, amit ha megveszel, gazdagabbá tesz!” – tartja a mondás. Utazni csodálatos dolog, a világ bármely részébe utazunk, vagy az év bármely szakában tesszük azt.

Az utazásunk megszervezését ma már intézhetjük magunk, de rábízhatjuk egy ezzel foglalkozó vállalkozásra is. Ha ez utóbbit választjuk, azt főleg azért tesszük, mert bízunk abban, hogy a szakember nagyobb tapasztalattal rendelkezik, mint mi.

Ha kiválasztottuk a kívánt utazást, akkor annak megszervezésére, illetve az azzal kapcsolatos tanácsadásra szerződést kell kötnünk. Általában bonyolult nyelvezetű, jogi szakkifejezésekkel teli, sűrűn szedett betűkből álló szerződésekkel találkozunk. Ahány szerződés, annyi féle szöveg. Jogi segítség nélkül nehéz eldönteni, hogy mi az, amit előírhatnak a szerződésekben és mit nem, mi az, ami megfelel a jogszabályoknak és mi nem?

Az utazási vállalkozás lehet utazásszervező, utazásközvetítő vagy akár utazási tanácsadó is. De ezek között mi a különbség? Melyik milyen felelősséget vállal a pénzünkért az utazással kapcsolatban?

Az utazásszervező, utazásközvetítő olyan vállalkozás, amely utazási szolgáltatásokat állít össze és értékesít, vagy megbízás alapján másnak az utazási szolgáltatását kínálja.

Az utazásszervezővel, utazásközvetítővel kötött utazási szerződés alapján a vállalkozó az utazás megszervezésére, és a kapcsolódó szolgáltatások nyújtására, míg az utazó a díj megfizetésére köteles. Az utazóval előre kell közölni a fizetendő teljes díjat forintban meghatározva, és az ezen túl külön felszámításra kerülő adót, illetéket és egyéb kötelező terheket (így például üdülőhelyi díj, horgonyzási díj, repülőtéri illeték). Ha még további olyan többletköltségek merülhetnek fel, amelyeket az utazónak kell fizetnie, ezt is külön előre jelezni kell.

A szerződéskötés után a díj utólag már csak akkor emelhető, ha arról a szerződés külön rendelkezik. A díj emelése kizárólag üzemanyagár, kötelező terhek vagy devizaárfolyam változása miatt történhet, és akkor is húsz nappal hamarabb értesíteni kell az utazót.

Ha a díjemelés mértéke a nyolc százalékot meghaladja, az utazó felmondhatja a szerződést.

Ha az utazásszervező mondja fel a szerződést, az utazó az eredetivel azonos vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatásra tarthat igényt, vagy jogosult a teljes befizetett díj azonnali visszakapására.

Ha az utazás során bármilyen probléma felmerül, az utazónak haladéktalanul tájékoztatnia kell a szervezőt, az utaskísérőt vagy a helyszíni szolgáltatót.

Ha szerződésszegés állapítható meg, akkor az utas a részvételi díj arányos leszállítására vagy elmaradás esetén hasonló minőségű szolgáltatásra jogosult.

Az eddig ismertetett szabályok csak akkor érvényesek, ha utazásszervezővel vagy utazásközvetítővel kötünk szerződést, vagyis olyan vállalkozással, amely utazási szolgáltatásokat állít össze és értékesít, vagy megbízás alapján másnak az utazási szolgáltatását kínálja.

Az utazási tanácsadó felelőssége az eddig ismertetettektől eltérő. Az utazási tanácsadó csak tanácsot ad az utazás megszervezéséhez, amelyért tanácsadási díjat kap. A tanácsadás keretében segíthet a repülőjegyek, a szállás vagy más utazási szolgáltatás lefoglalásában, de a foglalást az utazó maga intézi a saját nevére, és a díjat is közvetlenül oda (hotel, légitársaság) fizeti meg.

Az utazásért való felelősségvállalás kapcsán is jelentős különbség van az utazásszervező (utazásközvetítő) és az utazási tanácsadó között.

Az utazási tanácsadó csak azért tehető felelőssé, hogy kellő gondossággal adott-e tanácsokat, de nem felelős az utazásért, annak megfelelőségéért.

Ha tehát az utazás elmarad, vagy bármely okból nem úgy sikerül, ahogy az utazó azt a foglalások alapján elvárta volna, de az utazási tanácsadó a tanácsadás során gondosan és jóhiszeműen járt el, nem tartozik kárfelelősséggel.

Ezzel szemben az utazásszervező az utazási szerződés megszegéséből eredő károkért felelős, kivéve, ha bizonyítja, hogy a szerződésszegés az utazónak róható fel, vagy más olyan személy tehető felelőssé, akivel nincs kapcsolatban, vagy az utazásszervező észszerű elvárhatóság mellett sem láthatta előre, vagy az elháríthatatlan volt, vagy elháríthatatlan és rendkívüli körülmények miatt következett be. Tehát az utazásszervező szigorú kártérítési felelősséggel tartozik az utazásért ellentétben az tanácsadóval.

A felek közötti szerződésben a jogszabályok számos rendelkezésétől el lehet térni, ezért mindig kellő figyelemmel és alapossággal át kell tanulmányozni a szerződést, és szükség esetén kérjünk szakmai segítséget.

Érdemes tudni, hogy az ügyészség közérdekvédelmi szakemberei megvizsgálhatják az utazási szerződéseket, és amennyiben jogsértő feltételeket találnak, fellépnek a fogyasztók érdekében a bíróság előtt.

ügyészség.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.