Mit kell tudni az utazási szerződésekről?

2023. 08. 09., 13:22

Az utazásokkal kapcsolatos legfontosabb jogi tudnivalókat dr. Jagusztin Tamás, a Pest Vármegyei Főügyészség Közérdekvédelmi Osztály osztályvezető ügyésze foglalta össze.

„Az utazás az egyetlen dolog, amit ha megveszel, gazdagabbá tesz!” – tartja a mondás. Utazni csodálatos dolog, a világ bármely részébe utazunk, vagy az év bármely szakában tesszük azt.

Az utazásunk megszervezését ma már intézhetjük magunk, de rábízhatjuk egy ezzel foglalkozó vállalkozásra is. Ha ez utóbbit választjuk, azt főleg azért tesszük, mert bízunk abban, hogy a szakember nagyobb tapasztalattal rendelkezik, mint mi.

Ha kiválasztottuk a kívánt utazást, akkor annak megszervezésére, illetve az azzal kapcsolatos tanácsadásra szerződést kell kötnünk. Általában bonyolult nyelvezetű, jogi szakkifejezésekkel teli, sűrűn szedett betűkből álló szerződésekkel találkozunk. Ahány szerződés, annyi féle szöveg. Jogi segítség nélkül nehéz eldönteni, hogy mi az, amit előírhatnak a szerződésekben és mit nem, mi az, ami megfelel a jogszabályoknak és mi nem?

Az utazási vállalkozás lehet utazásszervező, utazásközvetítő vagy akár utazási tanácsadó is. De ezek között mi a különbség? Melyik milyen felelősséget vállal a pénzünkért az utazással kapcsolatban?

Az utazásszervező, utazásközvetítő olyan vállalkozás, amely utazási szolgáltatásokat állít össze és értékesít, vagy megbízás alapján másnak az utazási szolgáltatását kínálja.

Az utazásszervezővel, utazásközvetítővel kötött utazási szerződés alapján a vállalkozó az utazás megszervezésére, és a kapcsolódó szolgáltatások nyújtására, míg az utazó a díj megfizetésére köteles. Az utazóval előre kell közölni a fizetendő teljes díjat forintban meghatározva, és az ezen túl külön felszámításra kerülő adót, illetéket és egyéb kötelező terheket (így például üdülőhelyi díj, horgonyzási díj, repülőtéri illeték). Ha még további olyan többletköltségek merülhetnek fel, amelyeket az utazónak kell fizetnie, ezt is külön előre jelezni kell.

A szerződéskötés után a díj utólag már csak akkor emelhető, ha arról a szerződés külön rendelkezik. A díj emelése kizárólag üzemanyagár, kötelező terhek vagy devizaárfolyam változása miatt történhet, és akkor is húsz nappal hamarabb értesíteni kell az utazót.

Ha a díjemelés mértéke a nyolc százalékot meghaladja, az utazó felmondhatja a szerződést.

Ha az utazásszervező mondja fel a szerződést, az utazó az eredetivel azonos vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatásra tarthat igényt, vagy jogosult a teljes befizetett díj azonnali visszakapására.

Ha az utazás során bármilyen probléma felmerül, az utazónak haladéktalanul tájékoztatnia kell a szervezőt, az utaskísérőt vagy a helyszíni szolgáltatót.

Ha szerződésszegés állapítható meg, akkor az utas a részvételi díj arányos leszállítására vagy elmaradás esetén hasonló minőségű szolgáltatásra jogosult.

Az eddig ismertetett szabályok csak akkor érvényesek, ha utazásszervezővel vagy utazásközvetítővel kötünk szerződést, vagyis olyan vállalkozással, amely utazási szolgáltatásokat állít össze és értékesít, vagy megbízás alapján másnak az utazási szolgáltatását kínálja.

Az utazási tanácsadó felelőssége az eddig ismertetettektől eltérő. Az utazási tanácsadó csak tanácsot ad az utazás megszervezéséhez, amelyért tanácsadási díjat kap. A tanácsadás keretében segíthet a repülőjegyek, a szállás vagy más utazási szolgáltatás lefoglalásában, de a foglalást az utazó maga intézi a saját nevére, és a díjat is közvetlenül oda (hotel, légitársaság) fizeti meg.

Az utazásért való felelősségvállalás kapcsán is jelentős különbség van az utazásszervező (utazásközvetítő) és az utazási tanácsadó között.

Az utazási tanácsadó csak azért tehető felelőssé, hogy kellő gondossággal adott-e tanácsokat, de nem felelős az utazásért, annak megfelelőségéért.

Ha tehát az utazás elmarad, vagy bármely okból nem úgy sikerül, ahogy az utazó azt a foglalások alapján elvárta volna, de az utazási tanácsadó a tanácsadás során gondosan és jóhiszeműen járt el, nem tartozik kárfelelősséggel.

Ezzel szemben az utazásszervező az utazási szerződés megszegéséből eredő károkért felelős, kivéve, ha bizonyítja, hogy a szerződésszegés az utazónak róható fel, vagy más olyan személy tehető felelőssé, akivel nincs kapcsolatban, vagy az utazásszervező észszerű elvárhatóság mellett sem láthatta előre, vagy az elháríthatatlan volt, vagy elháríthatatlan és rendkívüli körülmények miatt következett be. Tehát az utazásszervező szigorú kártérítési felelősséggel tartozik az utazásért ellentétben az tanácsadóval.

A felek közötti szerződésben a jogszabályok számos rendelkezésétől el lehet térni, ezért mindig kellő figyelemmel és alapossággal át kell tanulmányozni a szerződést, és szükség esetén kérjünk szakmai segítséget.

Érdemes tudni, hogy az ügyészség közérdekvédelmi szakemberei megvizsgálhatják az utazási szerződéseket, és amennyiben jogsértő feltételeket találnak, fellépnek a fogyasztók érdekében a bíróság előtt.

ügyészség.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS