Nem ússzák meg a nagyobb adót a Big Tech óriások

2021. 11. 02., 19:11

A nagy technológiai vállalatoknak hamarosan jelentős adókat kell fizetniük, függetlenül attól, hogy korábban milyen adókulcsoknak megfelelően fizettek.

A G20 vezetői olyan megállapodásra jutottak Rómában, amely 15 százalékos globális minimum adókulcsot állapítana meg a nagyvállalatok számára. A megállapodás 2023-tól lépne életbe – írja a Computerworld.

Az Egyesült Államok eredetileg azért vetette fel az elképzelést, hogy megakadályozza, a vállalatok kreatív könyveléssel elkerüljék, hogy adójuk nagy részét az adott országban fizessék meg. Az ötletet más országok is felkarolták, így a G20-as szintű megegyezés elrettentheti az olyan technológiai óriásokat, mint az Amazon, az Apple, a Google, a Meta és a Netflix, attól, hogy a kiskapukat találva maximalizálják profitjukat.

A lépés mintegy 150 milliárd dollárt hozhatna a vállalatoktól világszerte. Ebből a hatalmas keretből az egyes kormányok jobban finanszírozhatnák a közszolgáltatásokat és segíthetnének olyan problémák kezelésében is, mint az éghajlatváltozás.

A megállapodást számos kritika éri, többek között azért, mert kevesebb mint 100 vállalatot érint, miközben kevés pénzt hoz a szegényebb országoknak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS