Gyorsul a felmelegedés, a Google alapszolgáltatássá teszi a hőségriasztást

Gyorsul a felmelegedés, a Google alapszolgáltatássá teszi a hőségriasztást
2023. 03. 30., 11:11

Annyira előrehaladott állapotban van a globális felmelegedés, hogy a pontos hőségriasztás a mindennapok részévé válik. A legnagyobb keresőmotort üzemeltető cég hamarosan be is indít rá egy hasznos alkalmazást.

A Google friss blogbejegyzésben osztotta meg, hogy a keresőben új figyelmeztetéseket fog megjeleníteni, köztük elsősorban olyan szélsőséges időjárási eseményekre, mint a hőség. A cél az, hogy a felhasználók minden fontos információt megtaláljanak a régiójukban uralkodó szélsőséges hőmérsékletről, amikor olyan releváns kifejezésekre keresnek rá, mint a „hőhullám”.

A riasztások hőhullám-előrejelzések lesznek: pontosan fel fogják vázolni, hogy egy adott területen mikor kezdődik a hőség és meddig tart. A kereső persze az eseményről szóló helyi híreket és a biztonságos tartózkodáshoz ajánlott lokális intézkedéseket is megjeleníti a felhasználóknak.

Hema Budaraju, a Google Search egészségügyi és társadalmi hatásért felelős termékigazgatója szerint a funkció várhatóan az év második felében lesz elérhető az Egyesült Államokban és még„számos országban”, köztük Európa egyes részein.

„Nagy felelősségérzettel folytatjuk az ilyen típusú riasztásokra épülő munkánkat - fűzte hozzá a bejelentéshez kapcsolódó sajtótájékoztatón Budaraju. Az éghajlatváltozás generációnk meghatározó kihívása, ami új és szélsőséges időjárási eseményeket okoz. Ezekhez sokan közülünk még csak most tanulnak alkalmazkodni.”

A terv a vállalat korábbi próbálkozásaira épül, amikor adott területeken pusztító árvizekről, vagy erdőtüzekről értesítették a helyieket. A Google-nek jó ideje van is egy erdőtüzeket nyomon követő eszköze, ami több országban is elérhető a Maps alkalmazásból, és van még egy eszköz, a FloodHub, ami 20 országban oszt meg árvizekkel kapcsolatos információkat.

A szélsőséges hőség egy ezeken felül is riasztást igénylő katasztrófahelyzet, sőt, egyre inkább az, hiszen súlyosbítja a helyzetet a klímaváltozás. A Google szerint ez a keresési statisztikákban is világosan látszik: a hőhullámok iránti érdeklődés 2022 júliusában például világszerte rekordot döntött. Abban a hónapban az Egyesült Királyságban sosem látott hőhullám tombolt: a szigetország – és a hivatalos mérések – történetében először fordult elő, hogy a hőmérséklet egyes régiókban 40 Celsius-fok fölé emelkedett. A tudósok szerint az ember okozta éghajlatváltozás nélkül gyakorlatilag lehetetlen lett volna, hogy a hűvös Nagy-Britanniában ekkora hőség tomboljon, és ez felkészületlenül is érte az embereket: a forró nyár végére Angliában és Walesben több mint 3200 többlethalálozást regisztráltak.

Évente több százezer ember hal meg világszerte a hőség okozta körülményekkel összefüggésben. Ezek a halálesetek és rosszullétek ugyanakkor megelőzhetők, ha az emberek időben tudnak a veszélyről és megtalálják a védekezés módjait.

Ebben a figyelmeztető rendszerek döntő szerepet játszhatnak, és néhány szószóló azt szorgalmazza, hogy a kormányok kezdjék el ugyanúgy kezelni a hőhullámokat, mint a súlyos viharokat, amelyekre az embereknek előre fel kell készülni. Az Egyesült Államok először lépett: tavaly elindítottak egy szövetségi weboldalt (Heat.gov), amelyen térkép mutatta, hogy az ország mely részein van hőségriadó, és tippeket is megosztottak rajta a védekezéshez. A Google globális szolgáltatása ennél összetettebb megoldást kínál, hiszen a helyi önkormányzatok és nonprofit szervezetek szélsőséges időjárással kapcsolatos munkájáról is közölni fog frissítéseket.

A Google azt is bejelentette, hogy a World Resources Institute (WRI) nonprofit szervezet lett a 30 millió dolláros összdíjazású Google.org Impact Challenge pályázat első kedvezményezettje. A WRI 5 millió dollárt kap egy olyan projektre, amely „érzékelőket, műholdképeket és mesterséges intelligenciát használ az adathiányok megszüntetésére, valamint a levegő hőmérsékletének és páratartalmának, a felszíni visszaverő képességnek, a fával borítottságnak és a hőségnek való kitettségnek a modellezésére” – olvasható a Google blogbejegyzésében.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS