Gyorsul a felmelegedés, a Google alapszolgáltatássá teszi a hőségriasztást

Gyorsul a felmelegedés, a Google alapszolgáltatássá teszi a hőségriasztást
2023. 03. 30., 11:11

Annyira előrehaladott állapotban van a globális felmelegedés, hogy a pontos hőségriasztás a mindennapok részévé válik. A legnagyobb keresőmotort üzemeltető cég hamarosan be is indít rá egy hasznos alkalmazást.

A Google friss blogbejegyzésben osztotta meg, hogy a keresőben új figyelmeztetéseket fog megjeleníteni, köztük elsősorban olyan szélsőséges időjárási eseményekre, mint a hőség. A cél az, hogy a felhasználók minden fontos információt megtaláljanak a régiójukban uralkodó szélsőséges hőmérsékletről, amikor olyan releváns kifejezésekre keresnek rá, mint a „hőhullám”.

A riasztások hőhullám-előrejelzések lesznek: pontosan fel fogják vázolni, hogy egy adott területen mikor kezdődik a hőség és meddig tart. A kereső persze az eseményről szóló helyi híreket és a biztonságos tartózkodáshoz ajánlott lokális intézkedéseket is megjeleníti a felhasználóknak.

Hema Budaraju, a Google Search egészségügyi és társadalmi hatásért felelős termékigazgatója szerint a funkció várhatóan az év második felében lesz elérhető az Egyesült Államokban és még„számos országban”, köztük Európa egyes részein.

„Nagy felelősségérzettel folytatjuk az ilyen típusú riasztásokra épülő munkánkat - fűzte hozzá a bejelentéshez kapcsolódó sajtótájékoztatón Budaraju. Az éghajlatváltozás generációnk meghatározó kihívása, ami új és szélsőséges időjárási eseményeket okoz. Ezekhez sokan közülünk még csak most tanulnak alkalmazkodni.”

A terv a vállalat korábbi próbálkozásaira épül, amikor adott területeken pusztító árvizekről, vagy erdőtüzekről értesítették a helyieket. A Google-nek jó ideje van is egy erdőtüzeket nyomon követő eszköze, ami több országban is elérhető a Maps alkalmazásból, és van még egy eszköz, a FloodHub, ami 20 országban oszt meg árvizekkel kapcsolatos információkat.

A szélsőséges hőség egy ezeken felül is riasztást igénylő katasztrófahelyzet, sőt, egyre inkább az, hiszen súlyosbítja a helyzetet a klímaváltozás. A Google szerint ez a keresési statisztikákban is világosan látszik: a hőhullámok iránti érdeklődés 2022 júliusában például világszerte rekordot döntött. Abban a hónapban az Egyesült Királyságban sosem látott hőhullám tombolt: a szigetország – és a hivatalos mérések – történetében először fordult elő, hogy a hőmérséklet egyes régiókban 40 Celsius-fok fölé emelkedett. A tudósok szerint az ember okozta éghajlatváltozás nélkül gyakorlatilag lehetetlen lett volna, hogy a hűvös Nagy-Britanniában ekkora hőség tomboljon, és ez felkészületlenül is érte az embereket: a forró nyár végére Angliában és Walesben több mint 3200 többlethalálozást regisztráltak.

Évente több százezer ember hal meg világszerte a hőség okozta körülményekkel összefüggésben. Ezek a halálesetek és rosszullétek ugyanakkor megelőzhetők, ha az emberek időben tudnak a veszélyről és megtalálják a védekezés módjait.

Ebben a figyelmeztető rendszerek döntő szerepet játszhatnak, és néhány szószóló azt szorgalmazza, hogy a kormányok kezdjék el ugyanúgy kezelni a hőhullámokat, mint a súlyos viharokat, amelyekre az embereknek előre fel kell készülni. Az Egyesült Államok először lépett: tavaly elindítottak egy szövetségi weboldalt (Heat.gov), amelyen térkép mutatta, hogy az ország mely részein van hőségriadó, és tippeket is megosztottak rajta a védekezéshez. A Google globális szolgáltatása ennél összetettebb megoldást kínál, hiszen a helyi önkormányzatok és nonprofit szervezetek szélsőséges időjárással kapcsolatos munkájáról is közölni fog frissítéseket.

A Google azt is bejelentette, hogy a World Resources Institute (WRI) nonprofit szervezet lett a 30 millió dolláros összdíjazású Google.org Impact Challenge pályázat első kedvezményezettje. A WRI 5 millió dollárt kap egy olyan projektre, amely „érzékelőket, műholdképeket és mesterséges intelligenciát használ az adathiányok megszüntetésére, valamint a levegő hőmérsékletének és páratartalmának, a felszíni visszaverő képességnek, a fával borítottságnak és a hőségnek való kitettségnek a modellezésére” – olvasható a Google blogbejegyzésében.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-09 20:46:54
Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS