Gyorsul a felmelegedés, a Google alapszolgáltatássá teszi a hőségriasztást

Gyorsul a felmelegedés, a Google alapszolgáltatássá teszi a hőségriasztást
2023. 03. 30., 11:11

Annyira előrehaladott állapotban van a globális felmelegedés, hogy a pontos hőségriasztás a mindennapok részévé válik. A legnagyobb keresőmotort üzemeltető cég hamarosan be is indít rá egy hasznos alkalmazást.

A Google friss blogbejegyzésben osztotta meg, hogy a keresőben új figyelmeztetéseket fog megjeleníteni, köztük elsősorban olyan szélsőséges időjárási eseményekre, mint a hőség. A cél az, hogy a felhasználók minden fontos információt megtaláljanak a régiójukban uralkodó szélsőséges hőmérsékletről, amikor olyan releváns kifejezésekre keresnek rá, mint a „hőhullám”.

A riasztások hőhullám-előrejelzések lesznek: pontosan fel fogják vázolni, hogy egy adott területen mikor kezdődik a hőség és meddig tart. A kereső persze az eseményről szóló helyi híreket és a biztonságos tartózkodáshoz ajánlott lokális intézkedéseket is megjeleníti a felhasználóknak.

Hema Budaraju, a Google Search egészségügyi és társadalmi hatásért felelős termékigazgatója szerint a funkció várhatóan az év második felében lesz elérhető az Egyesült Államokban és még„számos országban”, köztük Európa egyes részein.

„Nagy felelősségérzettel folytatjuk az ilyen típusú riasztásokra épülő munkánkat - fűzte hozzá a bejelentéshez kapcsolódó sajtótájékoztatón Budaraju. Az éghajlatváltozás generációnk meghatározó kihívása, ami új és szélsőséges időjárási eseményeket okoz. Ezekhez sokan közülünk még csak most tanulnak alkalmazkodni.”

A terv a vállalat korábbi próbálkozásaira épül, amikor adott területeken pusztító árvizekről, vagy erdőtüzekről értesítették a helyieket. A Google-nek jó ideje van is egy erdőtüzeket nyomon követő eszköze, ami több országban is elérhető a Maps alkalmazásból, és van még egy eszköz, a FloodHub, ami 20 országban oszt meg árvizekkel kapcsolatos információkat.

A szélsőséges hőség egy ezeken felül is riasztást igénylő katasztrófahelyzet, sőt, egyre inkább az, hiszen súlyosbítja a helyzetet a klímaváltozás. A Google szerint ez a keresési statisztikákban is világosan látszik: a hőhullámok iránti érdeklődés 2022 júliusában például világszerte rekordot döntött. Abban a hónapban az Egyesült Királyságban sosem látott hőhullám tombolt: a szigetország – és a hivatalos mérések – történetében először fordult elő, hogy a hőmérséklet egyes régiókban 40 Celsius-fok fölé emelkedett. A tudósok szerint az ember okozta éghajlatváltozás nélkül gyakorlatilag lehetetlen lett volna, hogy a hűvös Nagy-Britanniában ekkora hőség tomboljon, és ez felkészületlenül is érte az embereket: a forró nyár végére Angliában és Walesben több mint 3200 többlethalálozást regisztráltak.

Évente több százezer ember hal meg világszerte a hőség okozta körülményekkel összefüggésben. Ezek a halálesetek és rosszullétek ugyanakkor megelőzhetők, ha az emberek időben tudnak a veszélyről és megtalálják a védekezés módjait.

Ebben a figyelmeztető rendszerek döntő szerepet játszhatnak, és néhány szószóló azt szorgalmazza, hogy a kormányok kezdjék el ugyanúgy kezelni a hőhullámokat, mint a súlyos viharokat, amelyekre az embereknek előre fel kell készülni. Az Egyesült Államok először lépett: tavaly elindítottak egy szövetségi weboldalt (Heat.gov), amelyen térkép mutatta, hogy az ország mely részein van hőségriadó, és tippeket is megosztottak rajta a védekezéshez. A Google globális szolgáltatása ennél összetettebb megoldást kínál, hiszen a helyi önkormányzatok és nonprofit szervezetek szélsőséges időjárással kapcsolatos munkájáról is közölni fog frissítéseket.

A Google azt is bejelentette, hogy a World Resources Institute (WRI) nonprofit szervezet lett a 30 millió dolláros összdíjazású Google.org Impact Challenge pályázat első kedvezményezettje. A WRI 5 millió dollárt kap egy olyan projektre, amely „érzékelőket, műholdképeket és mesterséges intelligenciát használ az adathiányok megszüntetésére, valamint a levegő hőmérsékletének és páratartalmának, a felszíni visszaverő képességnek, a fával borítottságnak és a hőségnek való kitettségnek a modellezésére” – olvasható a Google blogbejegyzésében.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS