Forradalmi innováció: így épül az új európai hullámerőmű

Forradalmi innováció: így épül az új európai hullámerőmű
2023. 09. 07., 15:22

Elképesztő mennyiségű energiát termelhetnek a jövőben a CorPower Ocean hullámenergia-konverterei (WEC), amelyekből egyet – a tervezett hullámerőmű első elemeként – nemrég telepítettek, a portugál partoknál. 40 év tudományos kutatása fordult célegyenesbe.

Hatalmas dolgok vannak készülőben az energiaipari szegmensben, Portugáliában. Az ország tengerpartjai komoly energiatermelő potenciállal rendelkeznek, de csak akkor, ha a megfelelően innovatív, tényleg hatékony WEC-kből építenek hullámerőművet. Ennek alapjait rakta le a CorPower Ocean vállalat, amikor Viana do Castello kikötőjéből az észak-portugáliai Aguçadoura vizeire vontatta, majd telepítette is az első hullámenergia-konvertert.

Alapos előkészítés után termelhet a hullámerőmű

A The Engineer riportja szerint a CorPower C4 névre keresztelt WEC-et egy a tengerfenéken előre rögzített horgonyhoz csatlakoztatták, aztán összekötötték Portugália nemzeti villamosenergia-hálózatával. Jelenleg a rendszer üzembe helyezése zajlik, hogy ellenőrizzék a működését és minden funkcióját. Az üzemeltetés mellett a karbantartási megoldásokat is tesztelik, hiszen meg kell teremteni hozzá a tengeri szervizhozzáférést. Le kell próbálni például a berendezés kiemelését, majd partra vontatását.

„Izgalmas műveleti szakaszba léptünk azzal, hogy bemutathatjuk az első kereskedelmi méretű gépünket. 40 évnyi tudományos kutatásra épül, és egy évtizednyi strukturált mérnöki munka előzte meg, hogy a hullámenergia teljesítménye és megbízhatósága terén jelentős előrelépést érjünk el” – méltatta a projektet Jean-Michel Chauvet integrációs és tesztelési igazgató.

A C4 korábban egy egyéves szárazföldi tesztprogramon esett át. A stockholmi kísérletben tartós, szimulált hullámterhelésnek vetették alá – így szűrtek ki minden lehetséges hibát, ami enélkül csak a telepítés után derült volna ki, és ezzel készítették fel a rendszert a szélsőséges időjárási körülményekre is.

Így működnek a hullámerőmű konverterei

A CorPower Ocean a Föld talán legkevésbé kiaknázott energiaforrásából nyer tiszta villamosenergiát – egy forradalmi megoldással épült WEC segítségével. Az eszközt a jövőben tömegével szeretné telepíteni a portugál partok mentén, és mindenhol, ahol igény lesz rá. Maga a szerkezet 9 méter széles, 19 méter magas és egy hosszú csövön rögzítik a tengerfenékre telepített speciális horgonyhoz. A belsejét az emberi szív folyadékpumpáló mechanizmusa ihlette: a hullámzás hatására egy tengelyen le-felmozgó bója, illetve a benne lévő fogaskerekek pörgése termeli az energiát. A WEC-et a lehető legkönnyebbre tervezték, hogy minél intenzívebb mozgással legyen képes energiát konvertálni a természetes hullámzásból. Egyméteres hullámok esetén a bója háromméteres amplitúdóval mozog, és a WEC így akár 300 kilowatt névleges teljesítményre képes. Ezt biztonságosan csak viszonylag nyugodt vizeken tudja megtenni. Vihar idején például a bója kiegyensúlyozza a szerkezetet, hogy megakadályozza a túlterhelést.

A CorPower Ocean a 2012-ben megkezdett, strukturált, ötlépcsős termékhitelesítési folyamat utolsó szakaszába lépett, és az a célja, hogy a technológiáját a következő években a típusengedéllyel rendelkező, bankképes technológiai ajánlatig fejlessze. A Hiwave-5 projektben megvalósuló hullámerőművet a Svéd Energiaügynökség és a Portugália 2020 program finanszírozza, az AICEP Global (Norte2020) és a CCDR-N révén. A CorPower Ocean pénzügyi támogatást kapott az EIT InnoEnergy, az Európai Bizottság, a Wave Energy Scotland, a CoreSpring New Technology, az ALMI Invest Greentech, a SEB Greentech VC és magánbefektetők részéről is.

Gábor János

Főoldali kép: CorPower Ocean

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS