Krisán László: „értjük, érezzük, megoldjuk”

Krisán László: „értjük, érezzük, megoldjuk”
2023. 03. 14., 10:55

Néhány nappal a legmagasabb kamarai elismerés, a Mercur Díj átvétele után Krisán László újabb elismerésben részesült: március 14-én a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. A kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére Novák Katalin köztársasági elnök adományozta a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatójának, akit ebből az alkalomból kérdeztünk.

Ez már a második alkalom, hogy a hazai mikro- kis- és középvállalkozások érdekében végzett munkáját a legmagasabb állami kitüntetések egyikével ismerik el, hiszen 2007-ben már megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

– Arra a kitüntetésre Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) akkori elnöke, a Széchenyi Kártya Program szellemi atyja terjesztett fel. Azóta másfél évtized telt el, és az a tény, hogy a munka rendületlen folytatását újra elismerték, azt mutatja, hogy jól sáfárkodunk a demjáni örökséggel. Ha lát bennünket, hiszem, hogy ő is elégedett az elvégzett munkával és büszke ránk. Ilyenkor talán meg lehet állni egy lélegzetvétel erejéig, és visszapillantani az elmúlt 15 évre, amely az én karrieremben is rendkívül fontos időszak.

Tizenöt év még „békeidőben” sem kevés, ez a mostani ráadásul nagyon nem az…

– Nehéz időkben még inkább „becsületbeli ügy” a kkv-k szolgálata. Ne felejtsük el, hogy a gazdaság motorjáról van szó, amely a GDP 55, a foglalkoztatás 75 és az export 25 százalékát adja. Ha ez a szektor leáll, akkor minden leáll – a szó legszorosabb értelmében.

Abban, hogy a hazai kkv-k „mozgásban” maradjanak, a Széchenyi Kártya Program egyre nagyobb szerepet játszik. Mi ennek a sikernek a receptje?

– Azt szoktuk mondani, hogy a KAVOSZ működését három „Q” határozza meg: az IQ – az intelligencia, az EQ – az érzelmi intelligencia és az AQ – az intelligens alkalmazkodás. Az IQ szerepét nem kell ecsetelnem, de számunkra az „érzelem” legalább olyan fontos, mint az értelem. A kisvállalkozásokat ugyanis nemcsak érteni, érezni is kell. Nem nekünk kell döntenünk az íróasztalunk mellől, hiszen a vállalkozók el tudják mondani, mire van szükségük, nekünk „csak” meg kell hallgatnunk őket. És a válasz nem lehet az, hogy „majd utánanézünk, mit tehetünk”, csak az, hogy „értjük, érezzük, megoldjuk”. Az alkalmazkodás jelentősége pedig egyre nagyobb. Az elmúlt években a vállalkozásokat – nemcsak hazánkban, de a világ más tájain is – sorra érik a megpróbáltatások, folyamatosan vizsgázniuk kell az alkalmazkodóképességből, és azt kell mondanom, hogy sikerrel vették/veszik az akadályokat. Ez az oka, hogy a Széchenyi Kártya Program is folyamatosan változik: a gazdaságban mindig – napi szinten – történik valami, amire reagálnunk kell: a megfelelő időben kell a megfelelő segítséggel, a megfelelő helyen megjelennünk. A KAVOSZ ezért szüntelenül a vállalkozói szféra „ütőerén tartja a kezét”.

Ehhez partnerek is kellenek.

– A KAVOSZ tulajdonosainak, a VOSZ-nak és a kamarának egyaránt missziója a vállalkozásfejlesztés, de mi partnernek tekintünk minden olyan szakpolitikai intézményt, amely a vállalkozói lét formálásán, „akadálymentesítésén” dolgozik. A kkv-k boldogulása az állami gazdaságpolitikában is stratégiai jelentőséggel bír, a területet felügyelő Gazdaságfejlesztési Minisztériummal szintén folyamatos az együttműködés.

Erre szükség is van, figyelembe véve, hogy a mostani időszak évtizedes összevetésben is párját ritkítja.

– A helyzet valóban súlyos. A problémák nagy része a háború következménye, az infláció és az árfolyamok elszabadultak, Európában és a világ más részein a geopolitikai struktúra „újratervezése” folyik, a jegybank által meghatározott kamatszint pedig a hitelezés szempontjából gyakorlatilag kezelhetetlen. Ilyenkor van igazán szükség egy „horgonyzó pontra”: egy vállalkozóbarát, a vállalkozói igényeknek megfelelő, a vállalkozók nyelvén megírt programra. Ennek iskolapéldája a Széchenyi Kártya Program, amely az elmúlt évtizedekben békében és háborúban egyaránt bizonyított, az elmúlt három évben pedig a gazdaságpolitika kiemelt pénzügyi eszközévé, beavatkozási pontjává vált.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS