A 2024-es nyári szezonális ellenőrzés-sorozatban a strandbüféket és a street food egységeket is felkeresték az élelmiszerbiztonsági felügyelők, 346 vendéglátó létesítményt vizsgáltak. A szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket.
Az ellenőrök a strandbüfék és a street food egységek 11,5 százalékánál tapasztaltak takarítatlanságot és a fertőtlenítő kézmosáshoz szükséges kellékek hiányát, valamint a vendéglátóhelyek 10,2 százalékában problémát jelentett a készételek tárolása is. A hűtve tárolást több esetben nem tartották be, továbbá a készételek és az alapanyagok elkülönítését sem valósították meg. Jellemző volt, hogy a kisebb egységek nem rendelkeztek zöldségelőkészítővel, miközben tisztítatlan zöldségeket is felhasználtak – írja a Nébih közleményében.
Csaknem minden tizedik vendéglátóhelynél (9,8 százalék) hiányzott a dolgozók egészségügyi könyve, azonban ezt az élelmiszervállalkozók rövid időn belül pótolták. A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát. A hatósági felügyelők több esetben (7 százalék) tapasztalták, hogy az alapanyagok nyomonkövetését nem biztosították, illetve lejárt minőségmegőrzési- és fogyaszthatósági idejű termékeket tároltak az egységekben.
Viszont kedvező tapasztalat volt, hogy az allergénekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatás megfelelőnek bizonyult. Az előírt HACCP dokumentációkat is vezetik az egységek, bár volt olyan vendéglátóhely, ahol nem a valóságnak megfelelő adatokat regisztráltak.
A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást az élelmiszervállalkozókkal szemben, a kiszabott bírságok értéke 3 326 633 forint. Továbbá 109 tételt, összesen 205 kiló élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, amelyek együttes értéke 703 507 forint volt.
A Csongrád-Csanád vármegyei felügyelők 2 vendéglátóipari egység tevékenységének korlátozását rendelték el. Az egységekben többek között az edényekhez mérten a mosogatómedencék mérete nem volt megfelelő, a hűtőterekben a szakosított tárolás szabályait nem tartották be, az előkészítőket sem alakították ki, valamint egyes élelmiszereket a földön tároltak. Egy Csongrád-Csanád vármegyei fagylaltozóban megtiltották a fagylaltkészítést, míg egy Heves vármegyei pizzériában nyomonkövetési hiányosság miatt 40 élelmiszertételt vontak ki a forgalomból, összesen 93 kiló mennyiségben az ellenőrök.
(A fotó illusztráció.)
Elektromos teherautók gyártásával és újabb kutatás-fejlesztési projekttel szélesíti magyarországi tevékenységi körét a BYD a komáromi üzemének nagyszabású bővítésével.
A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója a TelePaks Kistérségi Televízió stúdiójában értékelte az elmúlt időszakot.