Nyugta nélkül nincs jótállás?

2019. 10. 11., 16:30

A Budapesti Békéltető Testület „A jogász válaszol” című sorozatában a jótállás egyik fontos kérdése kerül terítékre.

Kérdés

A kisfiam születésnapjára vásároltam egy elektromos kisautót még a nyáron, amely azonban kb. három hónap alatt tönkrement, egyik napról a másikra nem lehetett bekapcsolni. Megkerestem a problémával az eladót, aki kérte a vásárlásról a blokkot. Mondtam, hogy azt nem kaptunk, illetve a kisautó mellé jótállási jegy sem volt mellékelve, pedig vásárláskor az eladó bizonygatott bennünket, hogy garancia is van az autón, tehát ha bármi probléma lenne, visszavihetjük. Éppen ezért is döntöttünk a drágább mellett. Miután nem értettünk szót az ügyintézővel, a panaszunkra az üzletvezető is odajött, aki kerek perec kijelentette, hogy ha nincs nyugta, akkor garanciában nem tudják javítani vagy cserélni a kisautót. Való igaz, hogy nem tudom nyugta nélkül érvényesíteni a szavatossági jogaimat?

Válasz

Egy fogyasztó egy hibás termékkel kapcsolatban akár a kellékszavatossági, akár jótállási jogait kívánja érvényesíteni, a szerződés megkötését ő köteles bizonyítani. A vonatkozó 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet, valamint a 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet szerint a jótállásból eredő jogok a jótállási jeggyel érvényesíthetők. A jótállási jegy szabálytalan kiállítása, valamint ha annak rendelkezésre bocsátása elmarad, ez nem érinti a jótállás érvényességét. Azonban akkor, ha a fogyasztó nem kap jótállási jegyet, vagy jótállás hiányában a kellékszavatossági jogait kívánja érvényesíteni, a szerződés megkötését akkor kell bizonyítottnak tekinteni, ha az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot – az általános forgalmi adóról szóló törvény alapján kibocsátott számlát vagy nyugtát – a fogyasztó bemutatja.

Ebből természetesen következik, hogy ha a fogyasztó nem tudja felmutatni a vásárlását igazoló bizonylatot (vagyis hogy az adott vállalkozástól vásárolta, illetve hogy mikor és milyen összegért vette a hibás terméket), a vállalkozás a fogyasztó bejelentése alapján még a termék bevizsgáltatására sem köteles, nemhogy a javítás vagy a csereigény teljesítésére. Ugyanígy, ha a vállalkozás a jogszabályban rögzített kötelező jótállás időtartamát meghaladó időtartamra vállalt egy adott termékre jótállást, ennek igazolása is a jótállási jegy birtokában történhet.

A fentiek alapján a vállalkozás jogszerűen járt el, amikor a termék hibabejelentésekor a fogyasztótól megkövetelte a nyugta bemutatását.

Éppen az ilyen esetek elkerülése érdekében mindig gondosan járjunk el egy-egy termék vásárlásakor, akár üzletben, akár interneten keresztül kerül sor a termék megvételére. A fogyasztók érdeke ugyanis, hogy a vásárlásukat legalább a jótállás, illetve a kellékszavatosság időtartama alatt mindenkor igazolni tudják, hogyha az adott termék meghibásodna, igényüknek a vállalkozás elutasító válasza esetén akár egy békéltető testületi eljárás során is érvényt szerezhessenek.

Budapesti Békéltető Testület

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-06 20:47:44
Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett. Mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
2023-02-06 19:47:00
„331 millió euró összegű új beruházás fogja támogatni a nagy kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, hogy innovációikat piacra dobják és felfuttassák.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.