Energiatakarékosság: a legjobb tippek egy helyen

2022. 12. 30., 12:12

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szakértői egy csokorba gyűjtötték a villamos energiával, a fűtéssel, a vízhasználattal, a sütés-főzés-vasalással és az irodák működésével kapcsolatos energiahatékonysági jó tanácsokat.

Villamos energia

Válasszon energiatakarékos berendezéseket!
Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válassza az olykor drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú berendezéseket. Ez főleg akkor fontos, ha a gépek állandóan működnek, mint például egy hűtőszekrény. Ha hosszabb ideig nem használunk egy berendezést, húzzuk ki a hálózatból a csatlakozót.

A megfelelő hűtőszekrény kiválasztása
Energiatakarékossági szempontból a fagyasztóberendezések közül ajánlott átlátható fiókosat választani. Ezeknél kevesebb időbe telik, mire megtaláljuk a keresett ételt, így kevesebb hideg levegő áramlik ki.

Tanácsok a hűtőgép elhelyezéséhez, használatához
A hűtőszekrényt jól szellőző, száraz helyiségben, naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol ajánlott üzemeltetni, ugyanis a külső hőmérséklet 1°C-os emelkedése 5 százalékkal növeli az energiafelhasználást. A hűtőszekrény akkor működik a leghatékonyabban, ha +7°C a belső hőmérséklet, a fagyasztóládában pedig mínusz 18°C. Rendszeresen ellenőrizzük a hűtőgép ajtajának záródását és a szellőzőnyílás tisztaságát. Időnként olvasszuk le a hűtőt, az ajtót pedig ne tartsuk sokáig nyitva, mert ezzel meleg és nedves levegő kerül a berendezésbe. A hűtést nem igénylő élelmiszereket felesleges a hűtőben tárolni. Ne tegyünk a hűtőszekrénybe meleg ételt, mert lehűtése pluszenergiát igényel.

Így használja a mosogatógépet!
A mosogatógépet akkor érdemes beindítani, ha tele tudjuk rakni edényekkel. A kevésbé szennyezett edényeket elég rövid programmal, mérsékelt hőmérsékleten elmosogatni, ami kevesebb elektromos energiát és vizet igényel.

Felejtse el a stand-by üzemmódot!
A készenléti (stand-by) állapotban hagyott, „félig kikapcsolt” gépek is pörgetik a villanyórát. A készülékeken található apró ledek éves szinten több ezer forintot is elvihetnek feleslegesen, ezért ezeket a berendezéseket – tévé, dvd-lejátszó, számítógép, monitor, nyomtató stb. – tanácsos egy kapcsolóval rendelkező hosszabbítóval egyszerre áramtalanítani.

Ne felejtse el a töltőket!
A konnektorban felejtett töltők is szinte észrevétlenül fogyasztják az áramot, ezért fontos, hogy ha nem használjuk, mindig húzzuk ki a telefon- és laptoptöltőket. Azt sem árt tudni, hogy a telefonok, borotvák és elektromos fogkefék hálózatról működtetve kevesebb áramot fogyasztanak, mintha az akkumulátorukat merítenénk.

Cserélje le a hagyományos villanykörtéket!
Az energiatakarékos izzók akár 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos villanykörték. Bár a takarékos égő ára magasabb, mellettük szól, hogy élettartamuk akár nyolc-tízezer óra is lehet, szemben a hagyományos izzók átlagos ezer órájával.

Trükkök az energiatakarékos világításhoz
Engedjük be a természetes fényt, ez nemcsak a pénztárcát, hanem a szemet is kíméli. A lámpákat sem kell sűrűn kapcsolgatni – ez ugyanis rövidíti az élettartamukat –, ha például csak pár percre hagyjuk el a szobát, inkább maradjanak égve. A portalanítás épp ilyen fontos, a kosz ugyanis akár ötven százalékkal blokkolhatja a fénykibocsátást. Bizonyos helyiségekben érdemes mozgásérzékelővel ellátott világítást üzemeltetni, és a fényerősség-szabályzós kapcsolókkal is spórolhatunk.

Fűtés

Korszerűsítsük fűtésrendszerünket!
Szereljünk fel minden helyiségbe külön programozható termosztátot, radiátorszelepet. Szigeteljük a fűtési csöveket a nem használt helyiségekben, hogy a fűtési energiát csak ott használjuk, ahol valóban szükséges. A fűtőtestek mögé szereljünk hővisszaverő fóliát.

Figyeljünk a karbantartásra!
A fűtési szezon kezdetén légtelenítsük a rendszert, hogy a meleg levegő megfelelően áramolhasson és minden radiátorhoz elérhessen. A fűtőtesteket ne takarjuk el függönnyel, bútorokkal, a vizes ruhákat ne a fűtőtesteken szárítsuk.

A megfelelő hőmérséklet beállítása
Állítsuk lejjebb a termosztát hőfokát, 1°C-kal alacsonyabb hőmérséklet beállításával 6%-kal csökkenthetjük a fűtésköltséget. Az ideális hőmérséklet a nappaliban 20–22°C, a gyerekszobában, dolgozószobában 20°C, a hálószobában 18°C, a fürdőszobában 22–23°C. Gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról, párás levegőben alacsonyabb hőfok mellett is megfelelő a hőérzetünk.

Használjuk a nap energiáját!
Napos időben húzzuk el a függönyöket, húzzuk fel a redőnyt, hogy a meleg levegő felfűtse a szobát. Sötétedéskor pedig húzzuk be a függönyöket, engedjük le a redőnyöket, hogy csökkentsük a meleg levegő kiáramlását.

Szellőztessünk hatékonyan!
Szellőztetéskor rövid időre tárjuk ki az ablakokat, csináljunk huzatot. A résnyire nyitva hagyott ablak a falakat is lehűti, amely felfűtése több energiát igényel.

Vízhasználat

Ne csöpögjön a csap!
Egy csöpögő csap naponta több liternyi vízveszteséget okozhat, ezért fontos, hogy használat után jól zárja el a csapokat, illetve javíttassa meg, amelyik elromlott.

Fürdőkád helyett zuhanyzás
A takarékos zuhanyzáshoz lényegesen kevesebb víz elegendő, mintha teleengedett kádban fürödne.

Használjon kevesebb folyóvizet!
Hosszútávon jelentős összeget lehet spórolni azzal, ha mosogatás, fogmosás vagy zuhanyzás közben csak akkor nyitja meg a vízcsapot, ha tényleg szüksége van a vízre. Ha teheti, fogmosáskor engedje ki előre egy pohárba a szükséges vízmennyiséget. Mosogatásnál is csak az öblítéshez használjon folyóvizet.

A sugárszabályozó csappal spórolhat
A felhasznált vízmennyiség csökkentése érdekében a csapokra érdemes víztakarékos rózsát, vagy az egyre gyakrabban használt sugárrendezőt, perlátort szerelni. Ez a vízcsapra szerelhető eszköz a kiáramló vízsugarat levegő-gyöngyökkel (pearl) dúsítja fel, ami több víz látszatát kelti és erősebb vízsugarat eredményez. A perlátor a levegőt a környezetből nyeri, így működtetése nem igényel pluszenergiát.

Takarékos víztartályok
WC-öblítéshez célszerű víztakarékos tartályt vagy tartály nélküli vízöblítőt felszerelni, ami lehetővé teszi a vízmennyiség szabályozását.

Vízforralás: csak amennyi kell!
Csak annyi vizet forraljon a vízforralóban, amennyire szüksége van, hiszen több víz felforralásához, több villamos energia is szükséges. A tapasztalat azt mutatja, hogy a megmaradt vizet ritkán használjuk fel újra.

Megéri az energiatakarékos gép
Mielőtt megvásárolná új háztartási gépét, érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válassza az olykor drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályút. Mosógép, mosogatógép vásárlásakor javasolt megnézni, hogy a berendezés rendelkezik-e víz-, illetve energiatakarékos programmal.

Sütés-főzés-vasalás

Főzzön energiatakarékosan!
Csak akkor kapcsolja be a tűzhelyet, ha már végzett az előkészületekkel és az edény is felkerült a főzőlapra – a helység melegítésére viszont ne használja! Villanytűzhelyen csak síkfenekű edényben főzzön, de a kuktafazék is praktikus, mert a legtöbb étel esetében akár 30–40 százalékkal lerövidítheti a főzési időt. Ügyeljen a főzőfelület tisztaságára és arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén. Elektromos készülék esetében használjon a főzőlap átmérőjének megfelelő méretű edényt. Főzés közben fedje le az ételt, a forráspont elérése után pedig állítsa takarékra a tűzhelyet.

Használja tudatosan konyhai eszközeit!
Ha kisebb mennyiségű vízre van szüksége, inkább használjon vízforralót, illetve olyan konyhai kisgépet, amely speciálisan egy adott étel vagy ital elkészítésére alkalmas, mint például a tojás- vagy a kávéfőző. Kisebb mennyiségek esetében választhatja a mikrohullámú sütőt is.

Ügyeljen a sütő tisztaságára
Sütés előtt vegye ki a nem használt rácsokat, serpenyőket, és ellenőrizze, hogy a sütő ajtaja jól záródik-e. Mindig tartsa tisztán a sütőt, így jobban visszaveri a hőt.

Gondolkodjon előre!
Ha több ételt szeretne elkészíteni, célszerű egyszerre vagy egymás után megsütni azokat. Javasolt 5–10 perccel hamarabb kikapcsolni a sütőt, mielőtt teljesen elkészül az étel, legtöbbször az utóhő is elegendő a készre sütéshez. A meleget kiolvasztásra is használhatja, de a sütőajtót ne nyitogassa feleslegesen, mert ilyenkor nagy a hőveszteség.

Vasalás energiatudatosan
Ha szárítót használ és hamarabb veszi ki a ruhákat, a vasalás gyorsabb és kevesebb energiát igényel. Lehetőség szerint egyszerre nagyobb mennyiséget vasaljon, és válogassa ki az azonos hőfokigényű ruhákat, a szükségesnél nagyobb hőfokot azonban lehetőség szerint ne használjon.

Irodai energiatakarékossági tippek

Villamos energiára az irodai munka szinte minden területén szükség van. A számítógép használata, a nyomtatás, a fénymásolás, de még a takarítás is áramot igényelnek, emellett a kellemes irodai környezet biztosításához télen fűtjük, míg nyáron hűtjük épületeinket. Az irodák energiafogyasztása és így szén-dioxid-kibocsátása ezért jelentős.

Ha szeretnénk csökkenteni a fogyasztásunkat és ezzel megóvni környezetünket, valamint jelentős összegeket megtakarítani, akkor a következő tippeket érdemes megfontolni.

 • Rendszeresen mérjük és kövessük nyomon fogyasztásunkat – és az eredményről a munkatársakat is tájékoztassuk.
 • Amikor csak lehet, használjunk természetes fényt.
 • Ha mégis világításra van szükségünk, használjunk energiatakarékos világítótesteket.
 • Utolsóként távozva a munkahelyről mindig kapcsoljuk le a világítást.
 • Állítsuk számítógépünket és monitorunkat energiatakarékos üzemmódra.
 • Munkaidő alatt kapcsoljuk elektromos berendezéseinket készenléti (standby) vagy alvó üzemmódba, ha egy darabig nem használjuk őket.
 • Készenléti üzemmód helyett kapcsoljunk ki minden berendezést a nap végén, illetve ha előreláthatólag több mint 2 órán át nem fogjuk használni.
 • Új berendezés vásárlása esetén figyeljük az energiacímkét és válasszunk energiahatékony gépeket.
 • Kapcsoljuk ki estére és hétvégére a légkondicionálót.
 • Lift helyett válasszuk a lépcsőt, ezzel nem csak energiát spórolunk, az egészségüknek is jót teszünk.
 • Vegyünk vissza a fényerőből: a monitor és a telefon fényerejének csökkentésével energiát spórolhatunk.
 • Figyeljünk a papírhasználatra, csak azt nyomtassuk ki, amit feltétlenül szükséges.
 • Nyomtassunk a papír mindkét oldalára, ha lehet, több oldalt nyomtassunk a lap egy-egy oldalára.
 • Színes nyomtatás helyett válasszuk a szürkeárnyalatos vagy fekete-fehér nyomtatást.
 • A papíralapú terjesztés helyett inkább elektronikusan osszuk meg a dokumentumokat.
 • A konyhai eszközök (pl. hűtő, mikrohullámú-sütő, vízmelegítő, vízforraló) használata során se feledkezzünk meg az energiahatékonyság alapelveiről. Győződjünk meg róla, hogy a hűtőszekrény megfelelő hőfokra van-e beállítva (hűtőnél 7°C, mélyhűtőnél mínusz 18°C), ellenőrizzük a vízmelegítő hőfokát (60–80°C helyett 50°C is elegendő).
 • Egyszerű megoldásokkal, például függöny vagy ablakpárna használatával is növelhetjük az épület szigetelésének hatékonyságát.
 • Télen engedjük be a napfényt, húzzuk el a függönyöket nappalra, a munka végeztével pedig minden helyiségben húzzuk be őket.
 • Nyáron a déli órákban húzzuk be a függönyt és engedjük le a redőnyöket, ezzel is csökkentve az épület felmelegedését és a légkondicionáló berendezések használatát.
 • Mennyezeti fényforrás helyett, amikor csak lehet, használjunk asztali lámpát.
 • Figyeljünk az ideális hőmérséklet fenntartására: télen 20–22°C, nyáron 23–26°C.
 • Éjszakákra, hétvégékre és szünnapokra vegyük lejjebb a fűtést. Fontoljuk meg programozható termosztátok vagy termosztatikus radiátorszelepek beszerelését.
 • Az erős napfény ellen nyáron használjunk az ablakokon sötétítőket és árnyékolókat.
 • Győződjünk meg róla, hogy a szellőztetőrendszer nyílásai szabadok, nem pakoltunk-e eléjük irodai eszközöket.
 • Ne helyezzünk semmit a radiátor közvetlen közelébe, rá vagy mellé.
 • Az épület azon részeit, ahol a dolgozók nem töltenek huzamosabb időt (pl. folyosó, tárolóhelyiségek), nem szükséges olyan melegre fűteni, mint az irodaszobákat.
 • Biztosítsuk a fűtési-szellőztetési rendszer állandó takarítását és karbantartását.
 • Rendszeresen tisztítsuk a radiátorokat és a szellőzőnyílásokat.
 • Ellenőrizzük, hogy az ajtók és ablakok jól illeszkednek-e.
 • Fűtési szezon alatt csukjuk be az ajtókat, szellőztetéskor az ablakokat csak rövid időre (max. 5–10 percre) tárjuk ki.

MEKH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS