Megjelent a kormányrendelet a napelemes áram elszámolási lehetőségéről

2023. 09. 14., 09:08

Szeptember 13-án este megjelent az a kormányrendelet, amely meghatározza, hogy milyen feltételekkel és meddig lehet éves elszámolást alkalmazni a háztartási napelemrendszereknél a hálózatba táplált és onnan vásárolt áramra.

Kihirdette a kormány azt a rendeletét, amely rögzíti, hogy a háztartási méretű kiserőmű (napelemes rendszer) üzemeltetőjével a villamosenergia-kereskedő cég éves szaldó elszámolást alkalmaz a kiserőmű üzembe helyezésének időpontját követő 10. év végéig (bővített háztartási méretű kiserőmű esetén annak egészére a névleges hatásos teljesítményének bővítése időpontjától).

Ezt a szabályt a 2023. szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentés alapján legkésőbb 2026. január 1-ig (bővítés esetén legkésőbb 2026. január 1-ig) üzembe helyezett napelemes rendszerekre alkalmazzák – ismerteti az új szabályokat a Bank360.hu összefoglalója.

Ha az üzembehelyezéstől számított 10 éves üzemidő 2023. december 31. napjáig letelik, az  elszámolási időszak utolsó napját követő naptól 2023. december 31-ig szaldó elszámolást alkalmaz a  hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energiára az áramkereskedő cég. Azoknál a háztartási napelemes rendszereknél, amelyeknél 2023. szeptember 7-én nem éves szaldó elszámolást alkalmaz az áramkereskedő, az elszámolásra a felek megállapodása irányadó.

A most kihirdetett és szerda 23 órakor már hatályba is lépett szabályok megfelelnek a kormány korábbi közléseivel, amivel lényegében visszavonta az energiaügyi miniszternek azt az augusztus végi bejelentését, hogy 2024-től megszűnik az éves elszámolás lehetősége minden napelemes számára. Ez azért lett volna nagyon hátrányos számukra, mert a nem éves elszámolás esetén sokkal rosszabb a napelemes rendszerek megtérülése, hiszen a nyári időszakban megtermelt és rendszerbe táplált áramot nem lehet a téli időszakban levonni az akkor vásárolt mennyiségből. Azaz az olcsón átadott áramot drágán kapja vissza a napelemes rendszert működtető lakossági felhasználó.

Az éves elszámolás lehetősége ezzel együtt csak a szeptember 7-ig benyújtott igények alapján megvalósult napelemrendszerekre és -bővítésekre lehet alkalmazni, és minden esetben csak 10 ilyen kedvezményes évet kapnak a háztartások.

Rendelet ugyan még nincs róla, de a szerdai kormányinfón elhangzott, hogy 2024. januártól az ország területének nagy részén feloldják az új napelemes rendszerek betáplálási stopját, amelyet a tavaly október 31. után megtett lakossági igénybejelentésekre érvényes. Gulyás Gergely miniszter azt közölte, hogy az ország 7–8 százalékán nem lehet majd továbbra sem rácsatlakozni a villamosenergia-rendszerre új napelemes kiserőművekkel. A bruttó elszámolásban alkalmazandó átvételi árról elhangzott, hogy a háztartási méretű kiserőművektől a paksi atomerőmű áramárán veszik majd a villamos energiát, de a konkrét számot nem közölték.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.
2023-09-22 15:22:03
Számos, egymást kiegészítő technológia fejlődésének köszönhetően az Internet of Things (IoT) egyre gyorsuló növekedési pályán halad. Az 5G megjelenése zökkenőmentesebb végfelhasználói élményt biztosít a nagyobb számú összekapcsolt eszköz számára – állítják a Deloitte szakértői.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS