Élelmiszerhulladékból nyert metanollal üzemel a Maersk teherhajója

Élelmiszerhulladékból nyert metanollal üzemel a Maersk teherhajója
2023. 07. 22., 10:14

A forradalmi eszközből egész flotta megépítését tervezi a Maersk, egy ambiciózus terv részeként, ami 2040-ig komoly károsanyag-kibocsátás csökkentést szeretne elérni a tengeri teherszállításban. A hajó üzemanyagának alapja a metán, amit újrahasznosítás útján állítanak elő.

Szeméttelepeken összegyűjtött élelmiszerhulladékból származó metánból gyártják azt a zöld metanolt, amivel a Maersk egyik teherhajója közlekedik. A konténerszállító óriás csak az első a sorban, hiszen a nemzetközi logisztika egyik világvezető cége egész flottát szeretne birtokolni belőle. A Fast Company jelentése szerint a Maersk kötelezettséget is vállalt arra, hogy csak olyan új hajókat vásárol, amelyek képesek zöld üzemanyagot használni.

A metanol üzemű hajót két évvel ezelőtt rendelte meg a vállalat, de további 25-re adott le megrendelést, de szándékukban áll más, régebbi hajókat is átépíteni, hogy ugyanezt az üzemanyagot használhassák. Az évtized végére a Maersk tengerjáróinak legalább negyede már zöld üzemanyagot fog használni – áll a tudósításban, ami megjegyzi, hogy az elsőt üzembe is helyezték, és a hét elején indult útnak Dél-Koreából, Dánia felé.

A zöld metanol 65-70 százalékkal csökkentheti a hajók karbonkibocsátását. Ez globálisan jelentős mennyiség, figyelembe véve, hogy az ágazat nagyjából ugyanannyi emisszióért felelős, mint a légiközlekedés, vagyis évente kb. egymilliárd tonna szén-dioxiddal terheli meg a légkört.

Van azonban egy bökkenő: a zöld metanol nem szünteti meg az összes kibocsátást. Sürgős cselekvésre van tehát szükség, ha el akarjuk érni a párizsi klímacélokat. A Maersk éppen ezért döntött a zöld metanol alternatív üzemanyagként való bevezetése mellett, és eddigi állás szerint a stratégia kellően hatékonynak ígérkezik.

„Persze van bennünk egy a félelem, hogy rossz lóra teszünk, vagy valamit rosszul csinálunk. Egy ideális világban egy évtizedet töltenénk azzal, hogy kitaláljuk az összes pro és kontra érvet, hogy mi a legjobb megoldás, de most kell foglalkoznunk a [klímavédelmi] problémával” - magyarázta Morten Bo Christiansen, a Maersk szén-dioxid-mentesítésért felelős vezetője a TED Countdown csúcstalálkozó közönségének.

A Maersk 2040-re szeretné elérni a nettó zéró emissziót, és ennek érdekében az új, zöld metanollal üzemelő hajóflotta mellett utólagos átalakításokat is tervez.

„Ambiciózus kibocsátási célt tűztünk ki 2040-re, a teljes üzletágra vonatkozóan, és vezető szerepet vállalunk a logisztika szén-dioxid-mentesítésében. A motorok átalakítása metanol üzemre a stratégiánk egyik fontos sarokköve – osztotta meg sajtóközleményben Leonardo Sonzio, a Maersk flottakezelési és technológiai vezetője. Ezzel a kezdeményezéssel szeretnénk előkészíteni az utat az iparág jövőbeni, skálázható átalakítási programjai számára, és felgyorsítani a fosszilis üzemanyagokról történő átállást, zöld üzemanyagokra. Végső soron be akarjuk bizonyítani, hogy a metanol életképes, új alternatívát jelenthet [a tengeri teherszállításban is].”

Más társaságok szintén követik a Maersk példáját, hiszen tudni lehet, hogy öt nagy fuvarozó cég vásárolt hasonló, új metanolos hajókat. Ma már összesen 120 ilyen van készülőfélben, míg alig három évvel ezelőtt egyetlen egyre sem adtak le megrendelést.

Gábor János

Főoldali kép: Maersk

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS