Szivárog egy óriási metán tömeg – Verik a vészharangot a tudósok

Szivárog egy óriási metán tömeg – Verik a vészharangot a tudósok
2023. 12. 13., 15:10

Nagy a baj: a szén-dioxidnál 28-szor erősebb üvegházhatású metán akkora mennyiségben van jelen a Spitzbergák alatt, hogy ha kiszabadul, önmagában képes felborítani a bolygó éghajlatát.

Több millió köbméternyi metán lappang a mélyben a norvég Spitzbergák alatt, és a legnagyobb baj az, hogy képes vándorolni, illetve bármikor felszabadulhat. Egyelőre elzárja a felszíntől a jeges-tengeri szigetcsoport permafrosztja, de a tudósok szerint ez hamarosan megváltozhat. A növekvő kibocsátás pedig komolyan felgyorsíthatja az éghajlatváltozást.

A sorsunk alakulása a permafroszt (legalább két évig fagyott állapotú talaj) épségétől függ. Ez a réteg a bolygó szárazföldi felszínének mintegy 15 százalékát borítja és nagy mennyiségű szerves anyagot tartalmaz. De ha felolvad, akkor metánt szabadíthat fel. A metán pedig 100 év alatt 28-szor erősebb üvegházhatással jár, mint a sokat emlegetett szén-dioxid.

A karbonkibocsátás visszaszorítására fókuszáló világ egy kissé elhanyagolta a még károsabb természetes gáz, a metán fenyegetésének kérdését. Tudományos kutatások persze igyekeznek szemmel tartani a mennyiségét és a jelenlétét. Ilyen vizsgálatokat folytatnak a Spitzbergákon is, viszont a szigetcsoport talajában megfagyott metánnal kapcsolatban most aggasztó fejlemények derültek ki.

A terület, hasonlóan az Északi-sarkvidék más részeihez, kiterjedt geológiai és gleccsertevékenységgel rendelkezik. A kutatók kereskedelmi és tudományos céllal fúrt különböző kutak történelmi adatait elemezve figyelik a szigetek permafrosztját és a gázfelhalmozódásokat. Dr. Thomas Birchall, a Spitzbergák Egyetemi Központ Frontiers in Earth Science folyóiratban megjelent tanulmányának vezető szerzője közölte: felfedezték, hogy a gázfelhalmozódások a vártnál sokkal gyakrabban fordulnak elő.

A szigeteken fúrt 18 szénhidrogén-kutató kútból nyolc fedezett fel permafrosztot, és ezek fele gázfelhalmozódásra utaló jeleket mutatott. A kutatók különböző módszereket alkalmaztak a kutakba beáramló gázok kimutatására és mérésére, és arra jutottak, hogy azok a permafroszt alól érkeztek. Megfigyelték továbbá a hőmérsékletmérések, a fúrásnyomok, a háttérgázszintek és a nyomásmérések időbeli változásait is. Néhány esetben kiderült, hogy még a permafroszt és a gáz megkötésére alkalmas geológiai adottságok mellett sem volt jelen a metán – ami azt jelzi, hogy elvándorolt, így utat találhat a felszínre majd a légkörbe is.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés miatt olvadó permafroszt okán ez egyre gyakrabban fordul elő, létrehozva egy olyan hurkot, amiben a felmelegedés még több permafrosztot olvaszt fel, így még több metán szabadul fel, hogy további talajrétegek olvadjanak ki, és így tovább.

„Ez nagyon komoly aggodalomra ad okot, mivel a metán az egyik legjelentősebb üvegházhatású gáz, ami létezik – figyelmeztet Birchall. – A permafroszt alól történő szivárgás egyelőre alacsony mértékű, de az olyan tényezők, mint a gleccserek visszahúzódása és a permafroszt olvadása a jövőben felemelhetik a fedelet.” Hozzátette: a permafroszt alatti metánszivárgás megelőzésének vagy csökkentésének módjai segíthetnek az éghajlatváltozás és annak az emberi egészségre és az ökoszisztémákra gyakorolt hatásainak mérséklésében.

A permafrosztot azért kellene hatékonyan megóvni, mert eleve nem egységes és folyamatos a jelenléte az Északi-sarkvidéken. Az aktív, felső 1-2 méteres rétege szezonálisan felolvad, majd újra befagy. Többet kell azonban megtudnunk arról, hogy a mélyebben fekvő permafroszt hogyan változik. Ennek megértése pedig a rétegek alatti folyadékáramlás megértésétől függ. Birchall szerint, ha az állandóan fagyott permafroszt vékonyabbá és foltosabbá válik, az a metán vándorlásához, illetve kiszabadulásához vezet. Ez felgyorsíthatja a globális felmelegedést és súlyosbíthatja a jelenleg is kritikus klímaválságot. A permafroszt és a metán dinamikájának jobb megértéséhez további kutatásokra és megfigyelésekre van szükség az Északi-sarkvidéken – fűzte hozzá.

Gábor János

Főoldali kép: Spitzbergák Nemzetközi Magbunker - Peter Vermeij

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS