Szivárog egy óriási metán tömeg – Verik a vészharangot a tudósok

Szivárog egy óriási metán tömeg – Verik a vészharangot a tudósok
2023. 12. 13., 15:10

Nagy a baj: a szén-dioxidnál 28-szor erősebb üvegházhatású metán akkora mennyiségben van jelen a Spitzbergák alatt, hogy ha kiszabadul, önmagában képes felborítani a bolygó éghajlatát.

Több millió köbméternyi metán lappang a mélyben a norvég Spitzbergák alatt, és a legnagyobb baj az, hogy képes vándorolni, illetve bármikor felszabadulhat. Egyelőre elzárja a felszíntől a jeges-tengeri szigetcsoport permafrosztja, de a tudósok szerint ez hamarosan megváltozhat. A növekvő kibocsátás pedig komolyan felgyorsíthatja az éghajlatváltozást.

A sorsunk alakulása a permafroszt (legalább két évig fagyott állapotú talaj) épségétől függ. Ez a réteg a bolygó szárazföldi felszínének mintegy 15 százalékát borítja és nagy mennyiségű szerves anyagot tartalmaz. De ha felolvad, akkor metánt szabadíthat fel. A metán pedig 100 év alatt 28-szor erősebb üvegházhatással jár, mint a sokat emlegetett szén-dioxid.

A karbonkibocsátás visszaszorítására fókuszáló világ egy kissé elhanyagolta a még károsabb természetes gáz, a metán fenyegetésének kérdését. Tudományos kutatások persze igyekeznek szemmel tartani a mennyiségét és a jelenlétét. Ilyen vizsgálatokat folytatnak a Spitzbergákon is, viszont a szigetcsoport talajában megfagyott metánnal kapcsolatban most aggasztó fejlemények derültek ki.

A terület, hasonlóan az Északi-sarkvidék más részeihez, kiterjedt geológiai és gleccsertevékenységgel rendelkezik. A kutatók kereskedelmi és tudományos céllal fúrt különböző kutak történelmi adatait elemezve figyelik a szigetek permafrosztját és a gázfelhalmozódásokat. Dr. Thomas Birchall, a Spitzbergák Egyetemi Központ Frontiers in Earth Science folyóiratban megjelent tanulmányának vezető szerzője közölte: felfedezték, hogy a gázfelhalmozódások a vártnál sokkal gyakrabban fordulnak elő.

A szigeteken fúrt 18 szénhidrogén-kutató kútból nyolc fedezett fel permafrosztot, és ezek fele gázfelhalmozódásra utaló jeleket mutatott. A kutatók különböző módszereket alkalmaztak a kutakba beáramló gázok kimutatására és mérésére, és arra jutottak, hogy azok a permafroszt alól érkeztek. Megfigyelték továbbá a hőmérsékletmérések, a fúrásnyomok, a háttérgázszintek és a nyomásmérések időbeli változásait is. Néhány esetben kiderült, hogy még a permafroszt és a gáz megkötésére alkalmas geológiai adottságok mellett sem volt jelen a metán – ami azt jelzi, hogy elvándorolt, így utat találhat a felszínre majd a légkörbe is.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés miatt olvadó permafroszt okán ez egyre gyakrabban fordul elő, létrehozva egy olyan hurkot, amiben a felmelegedés még több permafrosztot olvaszt fel, így még több metán szabadul fel, hogy további talajrétegek olvadjanak ki, és így tovább.

„Ez nagyon komoly aggodalomra ad okot, mivel a metán az egyik legjelentősebb üvegházhatású gáz, ami létezik – figyelmeztet Birchall. – A permafroszt alól történő szivárgás egyelőre alacsony mértékű, de az olyan tényezők, mint a gleccserek visszahúzódása és a permafroszt olvadása a jövőben felemelhetik a fedelet.” Hozzátette: a permafroszt alatti metánszivárgás megelőzésének vagy csökkentésének módjai segíthetnek az éghajlatváltozás és annak az emberi egészségre és az ökoszisztémákra gyakorolt hatásainak mérséklésében.

A permafrosztot azért kellene hatékonyan megóvni, mert eleve nem egységes és folyamatos a jelenléte az Északi-sarkvidéken. Az aktív, felső 1-2 méteres rétege szezonálisan felolvad, majd újra befagy. Többet kell azonban megtudnunk arról, hogy a mélyebben fekvő permafroszt hogyan változik. Ennek megértése pedig a rétegek alatti folyadékáramlás megértésétől függ. Birchall szerint, ha az állandóan fagyott permafroszt vékonyabbá és foltosabbá válik, az a metán vándorlásához, illetve kiszabadulásához vezet. Ez felgyorsíthatja a globális felmelegedést és súlyosbíthatja a jelenleg is kritikus klímaválságot. A permafroszt és a metán dinamikájának jobb megértéséhez további kutatásokra és megfigyelésekre van szükség az Északi-sarkvidéken – fűzte hozzá.

Gábor János

Főoldali kép: Spitzbergák Nemzetközi Magbunker - Peter Vermeij

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS