Új frontot nyit az Európai Bizottság az online kalózkodás elleni harcban

Új frontot nyit az Európai Bizottság az online kalózkodás elleni harcban
2023. 05. 04., 20:12

Az Európai Bizottság új ajánlása arra ösztönzi a tagállamokat, a nemzeti hatóságokat, a közvetítési jogok jogosultjait és a közvetítő szolgáltatásokat biztosítókat, hogy az alapvető jogokkal és a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályokkal összhangban hatékony, kiegyensúlyozott és megfelelő intézkedéseket hozzanak a közvetítések engedély nélküli továbbközvetítése ellen.

Az ajánlás az online kalózkodás elleni küzdelem fokozásával hozzájárul az uniós sport- és a kreatív ágazatok versenyképességének megerősítéséhez – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

„Az internet lehetővé teszi az európai polgárok számára, hogy a sporteseményektől az élő koncertekig különféle élő eseményeket követhessenek. A kereskedelmi célú online kalózkodás azonban veszélyezteti a kreatív és a sportágazatok életképességét. Különösen igaz ez az élő események esetében, amelyek legnagyobb értéke a valós idejű közvetítések alatt képződik. Alapvető fontosságú tehát, hogy az élő eseményekkel kapcsolatos kalózkodás elleni küzdelem érdekében az online közvetítők együttműködjenek az élő és sportesemények szervezőivel, valamint közvetítőivel” – magyarázta Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök.

„Az internetnek köszönhetően ma könnyebben követhetünk sporteseményeket, koncerteket és színházi előadásokat az otthonunk kényelméből, mint valaha – ugyanakkor ez egész gazdasági modelleket veszélyeztethet. Már van egy szilárd keretünk a jogszerűtlen online tartalmak elleni küzdelemre, de ez megerősítésre szorul. A mai napon felhívjuk a tagállamokat, hogy fokozzák az élő események ágazatainak bevételeit csökkentő kalózkodás elleni küzdelmet, például azzal, hogy a sportesemények szervezői számára lehetővé teszik a jogsértés megszüntetésére irányuló intézkedések kérelmezését. Nyomonkövetési rendszert és világos fő teljesítménymutatókat alakítunk ki, hogy értékeljük az intézkedéseknek az online kalózkodás elleni küzdelemre gyakorolt hatásait és az esetleges további intézkedések szükségességét” – mondta Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos.

A sport- és élő események hozzájárulnak a sokszínű európai kulturális színtér előmozdításához, összehozzák a polgárokat, és a közösséghez tartozás érzését nyújtják. Az ilyen események szervezése, valamint élő közvetítése jelentős beruházásokat igényel, ugyanakkor hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. Az engedély nélküli közvetítés az előadók, az élő és a sportesemények szervezői és közvetítői számára nagy mértékű jövedelemkiesést eredményez, és ezzel veszélyezteti az általuk kínált szolgáltatások életképességét.

Az ajánlás három fő területre összpontosít:

  • Az élő eseményekkel kapcsolatos bejelentések gyors kezelése: ezzel kapcsolatban az ajánlás a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályraépítve annak fontosságát hangsúlyozza, hogy a tárhelyszolgáltatók sürgős lépéseket tegyenek a jogellenes közvetítés által okozott kár minimalizálása érdekében.
  • Dinamikus tiltó intézkedések: az ajánlás a szellemi tulajdonjogok érvényesítéséről szóló irányelvben biztosított jogorvoslati lehetőségek és néhány tagállam tapasztalatai alapján ösztönzi az élő eseményekkel kapcsolatban hozott blokkoló intézkedések alkalmazását, az élő sportesemények esetében pedig arra biztatja a tagállamokat, hogy azokon a területeken, ahol ez jelenleg nem lehetséges, a sportesemények szervezői számára biztosítsanak kereshetőségi jogot, hogy azok intézkedésért folyamodhassanak.
  • Kereskedelmi ajánlatok és figyelemfelkeltés: az élő és sportesemények szervezőinek és közvetítőinek azt javasolja, hogy kereskedelmi ajánlataikat tegyék megfizethetőbbé és vonzóbbá, illetve az uniós végfelhasználók szélesebb köre számára elérhetővé. Felszólítja a tagállamokat, hogy hívják fel a felhasználók figyelmét a jogszerű ajánlatokra és az ilyen típusú tartalmak fogyasztására, valamint a végrehajtó hatóságok figyelmét a kalózkodás problémájára.

Az ajánlás egy erős nyomonkövetési rendszert is kialakít a kalózkodás elleni küzdelemre gyakorolt hatások értékelésére és az esetleg szükséges további intézkedések mérlegelésére. Ezt a munkát a szellemi tulajdoni jogsértések európai megfigyelőközpontja (EUIPO Observatory) fogja segíteni, aminek keretein belül a hatékony nyomon követés érdekében világos fő teljesítménymutatókat hoznak létre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS