Új frontot nyit az Európai Bizottság az online kalózkodás elleni harcban

Új frontot nyit az Európai Bizottság az online kalózkodás elleni harcban
2023. 05. 04., 20:12

Az Európai Bizottság új ajánlása arra ösztönzi a tagállamokat, a nemzeti hatóságokat, a közvetítési jogok jogosultjait és a közvetítő szolgáltatásokat biztosítókat, hogy az alapvető jogokkal és a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályokkal összhangban hatékony, kiegyensúlyozott és megfelelő intézkedéseket hozzanak a közvetítések engedély nélküli továbbközvetítése ellen.

Az ajánlás az online kalózkodás elleni küzdelem fokozásával hozzájárul az uniós sport- és a kreatív ágazatok versenyképességének megerősítéséhez – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

„Az internet lehetővé teszi az európai polgárok számára, hogy a sporteseményektől az élő koncertekig különféle élő eseményeket követhessenek. A kereskedelmi célú online kalózkodás azonban veszélyezteti a kreatív és a sportágazatok életképességét. Különösen igaz ez az élő események esetében, amelyek legnagyobb értéke a valós idejű közvetítések alatt képződik. Alapvető fontosságú tehát, hogy az élő eseményekkel kapcsolatos kalózkodás elleni küzdelem érdekében az online közvetítők együttműködjenek az élő és sportesemények szervezőivel, valamint közvetítőivel” – magyarázta Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök.

„Az internetnek köszönhetően ma könnyebben követhetünk sporteseményeket, koncerteket és színházi előadásokat az otthonunk kényelméből, mint valaha – ugyanakkor ez egész gazdasági modelleket veszélyeztethet. Már van egy szilárd keretünk a jogszerűtlen online tartalmak elleni küzdelemre, de ez megerősítésre szorul. A mai napon felhívjuk a tagállamokat, hogy fokozzák az élő események ágazatainak bevételeit csökkentő kalózkodás elleni küzdelmet, például azzal, hogy a sportesemények szervezői számára lehetővé teszik a jogsértés megszüntetésére irányuló intézkedések kérelmezését. Nyomonkövetési rendszert és világos fő teljesítménymutatókat alakítunk ki, hogy értékeljük az intézkedéseknek az online kalózkodás elleni küzdelemre gyakorolt hatásait és az esetleges további intézkedések szükségességét” – mondta Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos.

A sport- és élő események hozzájárulnak a sokszínű európai kulturális színtér előmozdításához, összehozzák a polgárokat, és a közösséghez tartozás érzését nyújtják. Az ilyen események szervezése, valamint élő közvetítése jelentős beruházásokat igényel, ugyanakkor hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. Az engedély nélküli közvetítés az előadók, az élő és a sportesemények szervezői és közvetítői számára nagy mértékű jövedelemkiesést eredményez, és ezzel veszélyezteti az általuk kínált szolgáltatások életképességét.

Az ajánlás három fő területre összpontosít:

  • Az élő eseményekkel kapcsolatos bejelentések gyors kezelése: ezzel kapcsolatban az ajánlás a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályraépítve annak fontosságát hangsúlyozza, hogy a tárhelyszolgáltatók sürgős lépéseket tegyenek a jogellenes közvetítés által okozott kár minimalizálása érdekében.
  • Dinamikus tiltó intézkedések: az ajánlás a szellemi tulajdonjogok érvényesítéséről szóló irányelvben biztosított jogorvoslati lehetőségek és néhány tagállam tapasztalatai alapján ösztönzi az élő eseményekkel kapcsolatban hozott blokkoló intézkedések alkalmazását, az élő sportesemények esetében pedig arra biztatja a tagállamokat, hogy azokon a területeken, ahol ez jelenleg nem lehetséges, a sportesemények szervezői számára biztosítsanak kereshetőségi jogot, hogy azok intézkedésért folyamodhassanak.
  • Kereskedelmi ajánlatok és figyelemfelkeltés: az élő és sportesemények szervezőinek és közvetítőinek azt javasolja, hogy kereskedelmi ajánlataikat tegyék megfizethetőbbé és vonzóbbá, illetve az uniós végfelhasználók szélesebb köre számára elérhetővé. Felszólítja a tagállamokat, hogy hívják fel a felhasználók figyelmét a jogszerű ajánlatokra és az ilyen típusú tartalmak fogyasztására, valamint a végrehajtó hatóságok figyelmét a kalózkodás problémájára.

Az ajánlás egy erős nyomonkövetési rendszert is kialakít a kalózkodás elleni küzdelemre gyakorolt hatások értékelésére és az esetleg szükséges további intézkedések mérlegelésére. Ezt a munkát a szellemi tulajdoni jogsértések európai megfigyelőközpontja (EUIPO Observatory) fogja segíteni, aminek keretein belül a hatékony nyomon követés érdekében világos fő teljesítménymutatókat hoznak létre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.
2024-04-24 08:15:29
Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.