„Szuper-erőforrások” nyílhatnak meg az európai MI-startupok előtt

2023. 11. 17., 18:10

„Ma teljesítjük az induló innovatív vállalkozások és a kkv-k felé tett azon ígéretünket, hogy hozzáférést biztosítunk számukra az európai szuperszámítógépekhez.”

Az Európai Bizottság és az Európai Nagy Teljesítményű Számítástechnika Közös Vállalkozás (EuroHPC közös vállalkozás) elkötelezte magát amellett, hogy – a mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó induló innovatív vállalkozásokat megcélzó uniós kezdeményezés keretében – lehetővé teszi és bővíti az EU világszínvonalú szuper-számítástechnikai erőforrásaihoz való hozzáférést az európai MI-startupok és -kkv-k, valamint a tágabb MI-közösség számára.

A mesterséges intelligenciával és a nagy teljesítményű számítástechnikával (HPC) foglalkozó európai piaci szereplők szorosan együttműködnek majd az áttörést hozó innováció ösztönzése és az európai MI-ipari ökoszisztéma versenyképességének fokozása érdekében. Ez felgyorsítja az MI-fejlesztést, és világviszonylatban is versenyképes, vezető pozícióhoz juttatja az Európai Uniót – vázolja az ambiciózus célokat a Bizottság közleménye.

Ursula von der Leyen elnök így nyilatkozott: „Az elmúlt években végrehajtott befektetéseinknek köszönhetően Európa élen jár a szuper-számítástechnikában. A legkorszerűbb szuperszámítógépek közül három az EU-ban található. Teljesítményüket pedig ki kell használnunk. Az európai szuper-számítástechnikai infrastruktúrához való, ma bejelentett hozzáférés segíteni fogja az induló innovatív vállalkozásokat abban, hogy felelősségteljesen és az európai értékekkel összhangban töltsék be vezető szerepüket a mesterséges intelligencia fejlesztésében és kiterjesztésében.”

Věra Jourová,az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök hozzátette: Ma teljesítjük az induló innovatív vállalkozások és a kkv-k felé tett azon ígéretünket, hogy hozzáférést biztosítunk számukra az európai szuperszámítógépekhez. Az európai innovatív induló vállalkozásoknak arra van szükségük, hogy hozzáférjenek az adatokhoz és a számítástechnikai erőforrásokhoz, hogy a lehető legjobban taníthassák MI-modelljeiket. Azzal, hogy mától hozzáférést biztosítunk ezekhez a számítógépekhez, lehetővé tesszük az európai innovátoroknak, hogy világszínvonalú, az értékeinkhez igazodó, átlátható és felelős, európai mesterséges intelligenciát fejlesszenek.”

„A szuper-számítástechnika Európa technológiai szuverenitásának egyik alapvető eleme. Európa nagy teljesítményű számítástechnikában betöltött vezető szerepe – amely több évtizedes tervezésen, tapasztalaton és beruházásokon alapul – most tudományos, technológiai és üzleti versenyképességet fog eredményezni. A ma elindított „Nagy MI-kihívás” révén hozzáférést biztosítunk világszínvonalú szuperszámítógépeinkhez a legfejlettebb MI-alapmodellek tanítására és finomhangolására. Az induló innovatív vállalkozások így több hónapról napokra vagy hetekre is lerövidíthetik legújabb MI-modelljeik tanításához szükséges időt, ami rendkívüli mértékben növeli majd versenyképességünket a mesterséges intelligencia világában” – csatlakozott Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos.

Az EuroHPC munkájának köszönhetően az EU szuperszámítógépei közül három – a LEONARDO, a LUMI és a MareNostrum5a világ legjobbjai közé tartozik. A JUPITER és a JULES VERNE konzorcium exa-szuperszámítógépeivel kiegészülve az EuroHPC közös vállalkozás kapacitása a közeljövőben eléri és meghaladja az exaszintű teljesítményt. Ezek a számítógépek még hatékonyabban kezelik az MI-modelleket, így az európai szuper-számítástechnikai erőforrások kulcsfontosságú szerepet fognak játszani a kiterjedt MI-alapmodellek létrehozásában és tanításában.

A konkrét lépések

Az EuroHPC közös vállalkozásban részt vevő államok az Európai Bizottság támogatásával felgyorsítják az európai szuper-számítástechnikai infrastruktúrával kapcsolatos kutatási, fejlesztési, demonstrációs és üzembe helyezési tevékenységeket. E kötelezettségvállalás a megbízható és felelős globális MI-ökoszisztéma kiépítésével kapcsolatos átfogó uniós célkitűzéséhez hivatott hozzájárulni. Ez a következőket jelenti:

– A Nagy MI-kihívás elindítása: A most elindult pályázat, amelynek keretében az EuroHPC közös vállalkozás előmozdítja az európai szuperszámítógépekhez való hozzáférést, az uniós finanszírozású AI-BOOST projekt által vezetett együttműködés részeként valósul meg. A pályázat ösztönzi a nagyszabású MI-modellek terén tapasztalattal rendelkező európai induló innovatív vállalkozások széles körű részvételét. A nyerteseknek nyílt forráskódú, nem kereskedelmi felhasználásra szóló licenc alapján vagy kutatási eredményeik publikálása útján kell közzétenniük a kifejlesztett modelleket. A kihívás keretében legfeljebb négy ígéretes, MI-vel foglalkozó induló innovatív vállalkozást választanak ki, amelyek az EuroHPC szuperszámítógépes létesítményeihez hozzáférést kapva mozdíthatják elő a nagyszabású MI-modellek fejlesztését Európában. A nyerteseket ezenkívül 1 millió eurós pénzjutalommal is díjazzák.

– Az európai szuperszámítógépes kapacitáshoz való hozzáférés megnyitása: Az MI-vel foglalkozó etikus és felelős induló innovatív vállalkozások hozzáférést kapnak az európai szuperszámítógépekhez, hogy segítségükkel hatékonyan taníthassák modelljeiket.

– Továbbfejlesztett tevékenységek és szolgáltatások: az EuroHPC közös vállalkozás támogatni fogja a nagy teljesítményű számítástechnikán alapuló tevékenységeket és szolgáltatásokat, hogy ezáltal előmozdítsa a megbízható mesterséges intelligencia használatát Európában. Erőfeszítéseinek célja előmozdítani az MI-közösségek erőforrásokhoz való hozzáférését, valamint a HPC-technológiák tudományos és ipari innovációra való optimális és hatékony felhasználását.

Mindezeken túl a Bizottság 2024. évi munkaprogramjának részeként javaslatot fog tenni az EuroHPC közös vállalkozásról szóló rendelet módosítására, hogy fenntartható és tartós hozzáférést biztosítsunk az európai szuperszámítógépes kapacitáshoz az MI-vel foglalkozó európai induló innovatív vállalkozások számára.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS