Jogszerű az Amazon támogatása Luxemburgban? – Kokott főtanácsnok szerint tévedett az Európai Bizottság

Jogszerű az Amazon támogatása Luxemburgban? – Kokott főtanácsnok szerint tévedett az Európai Bizottság
2023. 06. 12., 16:22

Kokott főtanácsnok álláspontja szerint a Bizottság tévesen állapította meg, hogy Luxemburg adóelőnyök formájában jogellenes állami támogatást nyújtott az Amazonnak. A Bizottság a szelektív adóelőny fennállásának vizsgálata során téves referenciarendszert alkalmazott, vagyis a luxemburgi jog helyett az OECD transzferár irányelveket vette alapul.

A Bizottság 2017. október 4-i határozatában megállapította, hogy Luxemburg egy 2003-ban kibocsátott feltételes adómegállapítási határozat révén jogellenes állami támogatást nyújtott az Amazonnak.

A luxemburgi adóhatóság e feltételes adómegállapításban az Amazon-csoport két luxemburgi leányvállalata közötti jogdíj megfelelő mértékét illetően foglalt állást. E jogdíj mértéke hatással van a luxemburgi székhelyű Amazon EU S.à.r.l. társaságiadó-kötelezettségére. Minél magasabb a jogdíj, annál kevesebb társasági adó fizetendő Luxemburgban.

A megfelelő jogdíj meghatározása érdekében Luxemburg és az Amazon.com egy konkrét módszer alapulvételében állapodott meg. A Bizottság e transzferár-megállapodást támogatásnak tekintette, mivel az szerinte nem felelt meg az OECD szokásos piaci ár elvének. A Bizottság más módszer alapján saját maga is kiszámította a jogdíj megfelelő mértékét, ami alacsonyabb jogdíjat eredményezett. Mivel ez magasabb társaságiadó-terhet eredményezett volna, a Bizottság szerint a feltételes adómegállapítás szelektív előnyt biztosított a jogdíjat fizető leányvállalatnak.

Luxemburg és az Amazon e határozattal szemben megsemmisítés iránti keresetet nyújtott be az Európai Unió Törvényszékéhez. Ez utóbbi 2021. május 12-i ítéletében1 a Bizottság határozatát megsemmisítette. A Törvényszék az OECD-irányelvek alapján nem tudta megállapítani, hogy tévesen határozták volna meg a transzferárakat. Szerinte a Bizottság nem bizonyította, hogy az adóterhet a jogdíj túlértékelése miatt mesterségesen csökkentették. A Törvényszék előtt nem képezte vita tárgyát az a kérdés, hogy a jelen ügyben az állami támogatások ellenőrzése keretében az OECD szokásos piaci ár elve jelentheti-e egyáltalán a megfelelő referenciarendszert.

A Bizottság a Törvényszék ezen ítéletével szemben fellebbezést nyújtott be a Bírósághoz.

Június 8-án ismertetett indítványában Juliane Kokott főtanácsnok azt javasolja a Bíróságnak, hogy a Bizottság fellebbezését utasítsa el, következésképpen a Törvényszéknek a Bizottság határozatát megsemmisítő ítéletét – ugyan nem annak indokolását, hanem érdemét tekintve – hagyja helyben.

Mivel a szelektív előny fennállásának kérdése elválaszthatatlanul összefügg azzal a kérdéssel, hogy helyesen határozták-e meg a referenciarendszert, ez utóbbi kérdést a jelen fellebbezés keretében annak ellenére meg kell vizsgálni, hogy azt Luxemburg és az Amazon a Törvényszék előtt nem vetette fel, a Törvényszék pedig nem vizsgálta meg. E tekintetben a Bíróság a Fiat Chrysler ítéletében2 nemrég kimondta, hogy a szelektív adóelőny fennállásának vizsgálata során és az általában a vállalkozásra nehezedő adóteher megállapítása céljából nem vehetők figyelembe a szóban forgó nemzeti adórendszeren kívüli paraméterek és szabályok, kivéve ha azokra a nemzeti adórendszer kifejezetten hivatkozik.

A Bizottság a jogdíj megfelelő mértékének felülvizsgálata során azonban kizárólag az OECD transzferár irányelvekre támaszkodott, noha a luxemburgi jog a feltételes adómegállapítás kibocsátásának időpontjában ezen irányelvekre nem utalt. A Bizottság a szelektív előnyre vonatkozó vizsgálata keretében a releváns referenciarendszerként így tévesen nem a luxemburgi nemzeti jogot vette alapul. E hiba miatt a bizottsági határozat valamennyi további megállapítása is téves jogalkalmazáson alapul. Ennélfogva a Törvényszék a szelektív előny bizonyításának hiánya miatt – bár más indokok alapján – helyesen semmisítette meg a határozatot. A Bíróságnak nem feladata eldönteni, hogy ezen egyéb indokok – amelyeket a Bizottság a fellebbezésében kifejezetten támad – megalapozottak-e.

Még ha a Bíróság abból indulna is ki, hogy a Bíróságot köti a referenciarendszer (az OECD transzferár irányelvek) téves megválasztása, a Bizottság fellebbezése mindenképpen megalapozatlan. A főtanácsnok szerint ugyanis a luxemburgi feltételes adómegállapításban választott módszer nem volt – még az OECD transzferár irányelvek alkalmazása esetén sem – nyilvánvalóan téves módszer, és azt nem is alkalmazták nyilvánvalóan tévesen. A tagállamok adóztatási autonómiájára tekintettel azonban csak az adóalany számára kedvező, nyilvánvalóan téves feltételes adómegállapítás minősülhet szelektív előnynek. A Bizottság ezen okból sem tudta a határozatában bizonyítani, hogy a feltételes adómegállapítás szelektív előnyt nyújtott az Amazon javára.

A főtanácsnok indítványa nem köti a Bíróságot. A főtanácsnok feladata, hogy teljesen pártatlanul és függetlenül eljárva a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen a Bíróság elé. A Bíróság bírái most kezdik meg a tanácskozást a jelen ügyben. Az ítéletet későbbi időpontban hozzák meg – olvasható az Európai Unió Bíróságának közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS