„Európa véget vet a naivitás korszakának”

2023. 10. 04., 14:39

Négy kritikus technológiai területen kockázatértékelést javasol az Európai Bizottság.

A Bizottság elfogadta az EU gazdasági biztonsága szempontjából kritikus és a tagállamokkal közös további kockázatértékelés tárgyát képező technológiai területekről szóló ajánlást, amely az európai gazdasági biztonsági stratégiáról szóló közös közleményen alapul.

Az ajánlásban a Bizottság tíz kritikus technológiai területet sorol fel. Ezeket a technológiai területeket a következő kritériumok alapján választották ki:
a technológia támogató és transzformatív jellege: a technológia potenciálja és jelentősége a teljesítmény és a hatékonyság jelentős növelésének és/vagy az ágazatok, képességek stb. radikális változásának ösztönzése szempontjából;
a polgári és katonai fúzió kockázata: a technológia jelentősége mind a polgári, mind a katonai ágazatban és mindkét terület előremozdítására való képessége, valamint annak a kockázata, hogy bizonyos technológiákat a béke és a biztonság aláásása érdekében használnak fel.
annak a kockázata, hogy a technológia felhasználható az emberi jogok megsértésére: a technológiával való esetleges visszaélés az emberi jogok megsértése céljából, ideértve az alapvető szabadságok korlátozását is.

A tíz kritikus technológiai terület közül az ajánlás négy olyan technológiai területet határoz meg, amelyek nagy valószínűséggel a technológiabiztonsággal és a technológia kiszivárgásával kapcsolatos legérzékenyebb és legközvetlenebb kockázatokat hordozzák:
– fejlett félvezető-technológiák (mikroelektronika, fotonika, nagyfrekvenciás csipek, félvezetőgyártó berendezések);
– mesterségesintelligencia-technológiák (nagy teljesítményű számítástechnika, felhőalapú számítástechnika és pereminformatika, adatelemzés, számítógépes látástechnológia, nyelvfeldolgozás, tárgyfelismerés);
– kvantumtechnológiák (kvantum-számítástechnika, kvantumkriptográfia, kvantumkommunikáció, kvantumérzékelés és radarok);
– biotechnológiák (génmódosítási technikák, új génkezelési technikák, géntámadás, szintetikus biológia).

A Bizottság azt ajánlja, hogy a tagállamok a Bizottsággal együtt először ez év végéig végezzék el e négy terület közös kockázatértékelését. Az ajánlás tartalmaz néhány irányadó elvet a közös kockázatértékelések strukturálására, köztük a magánszektorral folytatott konzultációt és a titoktartás védelmét.

„A mai napon – a tagállamokkal együtt – közös kockázatértékeléseket indítunk négy, a gazdasági biztonságunk szempontjából kritikus technológiai területen. A technológia jelenleg a geopolitikai verseny középpontjában áll, és az EU nem játéktérként, hanem aktív szereplőként kíván működni. Ahhoz, hogy szereplők legyünk, egységes uniós álláspontra van szükségünk, amely a kockázatok közös értékelésén alapul. Ezzel a megközelítéssel az Unió továbbra is nyitott és kiszámítható globális partner marad, de olyan partner, amely meg kívánja őrizni technológiai előnyét és kezeli függőségeit. Egységes piacunk pedig csak erősebb lesz ennek következtében, mégpedig minden szegmensében” – mondta Věra Jourová alelnök.

„A mai napon eleget teszünk az európai gazdaság kockázatmentesítésére vonatkozó kötelezettségvállalásunknak azáltal, hogy meghatározunk tíz olyan technológiai területet, amely kritikus fontosságú a gazdasági biztonságunk szempontjából, különösen a polgári-katonai fúzió kockázata miatt. Ez fontos lépés a rezilienciánk szempontjából. Folyamatosan nyomon kell követnünk kritikus technológiáinkat, értékelnünk kell kockázati kitettségünket, és szükség esetén intézkedéseket kell hoznunk stratégiai érdekeink és biztonságunk megőrzése érdekében. Európa alkalmazkodik az új geopolitikai realitásokhoz, véget vet a naivitás korszakának, és valódi geopolitikai hatalomként működik” – mondta Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS