20 millió euróval támogat az EU 1600 ukrán vállalkozást

2022. 06. 09., 19:57

Az Európai Bizottság ambiciózus, 20 millió eurós támogatási intézkedést indított útjára az ukrán innovációs közösség javára. Az Európai Innovációs Tanács (EIC) 2022. évi munkaprogramjának célzott módosítása révén az új kezdeményezés 60 000 euróig terjedő közvetlen pénzügyi támogatást nyújt legalább 200, a mélytechnológia (deep tech) területén tevékenykedő ukrán induló vállalkozás számára. Emellett az EIC nem pénzügyi támogatást is biztosít, például üzleti tanácsadási szolgáltatások és kapcsolatépítés formájában. Ez lehetővé teszi az ukrán innovátorok számára, hogy intenzívebb kapcsolatot alakítsanak ki az európai innovációs ökoszisztémával, új piacokra léphessenek be és jobban kiaknázhassák az európai finanszírozási eszközökben rejlő előnyöket.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így fogalmazott: „Miközben most is küzd az orosz katonai agresszióval, Ukrajna számára létfontosságú, hogy előretekintsen. Az ország pezsgő vállalkozói környezettel rendelkezik, amely nagy potenciállal kecsegtet az innovatív vállalkozások számára. Rendkívül fontos megőrizni ezt a gazdasági kapacitást, valamint lehetővé tenni, hogy az ukrán technológiai innovátorok növekedhessenek és tovább integrálódjanak az európai innovációs ökoszisztémába. Azt szeretnénk, hogy az innovátorok tevékenységüket az európai piacokra és azon túlra is kiterjesszék.”

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Az a célunk, hogy minden lehetséges erőforrást mozgósítsunk, és támogatást nyújtsunk Ukrajnának. A mai napon felszólítjuk az európai innovációs szereplőket, például az induló vállalkozásokat tömörítő szövetségeket, a vállalkozástámogató központokat, az üzleti inkubátorházakat és akcelerátorokat, hogy csatlakozzanak hozzánk Ukrajna mélytechnológiával foglalkozó közösségének támogatása érdekében, hogy az erősebbé, ellenállóbbá és versenyképesebbé váljon.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Az orosz invázió előtt Ukrajna a technológia területén pezsgő vállalkozói környezettel rendelkezett, amely 1600 induló innovatív vállalkozásnak adott otthont. Az új támogatási intézkedéssel az a célunk, hogy megőrizzük ezeket az eredményeket, megerősítsük a kapcsolatot az európai innovációs ökoszisztémákkal, valamint biztosítsuk, hogy az ukrán induló vállalkozások az ukrán gazdaság újjáépítésének mozgatórugóivá váljanak.”

A 20 millió eurós támogatás folyósítására egy versenyfelhívás útján kerül sor. E felhívás az induló vállalkozások társulásainak páneurópai hálózatát kívánja létrehozni, támogatást biztosít az Ukrajnában tevékenykedő innovációs érdekelt felek számára, valamint szinergiák kialakítását célozza a kapcsolódó uniós kezdeményezésekkel, például az Enterprise Europe Network hálózattal. Ezzel a június 23-án induló pályázati felhívással az Európai Innovációs Tanácsnak (EIC) az a célja, hogy garantálja az ukrán technológiai vállalatok üzletmenet-folytonosságát és előmozdítsa növekedésüket. A támogatási intézkedés segíthet felkészíteni az ukrán induló vállalkozásokat arra, hogy versenybe szálljanak az EIC által nyújtott jövőbeli finanszírozási lehetőségekért. Az EIC 17,5 millió euró erejéig finanszírozhat induló vállalkozásokat vissza nem térítendő támogatások és tőkebefektetések útján, valamint további magánbefektetéseket vonhat be a közpénzekből befektetett összeg legfeljebb háromszorosáig.

Emellett június 9-én – az Ukrajna általi ratifikálását követően – hatályba lépett az Ukrajnának a Horizont Európa programhoz és az Euratom kutatási és képzési programokhoz való társulásáról szóló megállapodás. A megállapodást 2021. október 12-én írták alá az EU–Ukrajna csúcstalálkozón. Az európai és ukrán kutatóknak és innovátoroknak, egyetemeknek, vállalkozásoknak, köztük a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-k) most minden lehetőségük megvan arra, hogy egyenlő feltételek mellett működjenek együtt a közös célok elérése és a kritikus kihívások kezelése érdekében. Tekintettel az Ukrajna elleni orosz háborúra és az EU azon kötelezettségvállalására, hogy kézzelfogható támogatást biztosítson az ukrán kutatási és innovációs közösség számára, Ukrajna úgy fog részt venni a Horizont Európa és az Euratom programjaiban, hogy a 2021. és a 2022. évre nem kell pénzügyi hozzájárulást nyújtania. Az elengedett hozzájárulás összege körülbelül 20 millió euróra tehető.

Ez a támogatás kiegészíti a folyamatban lévő „Európai Kutatási Térség Ukrajna számára” (ERA4Ukraine), a Horizon4Ukraine és az EKT Ukrajna számára elnevezésű kezdeményezést, valamint a Marie Skłodowska-Curie-cselekvések (MSCA) keretében a lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrán kutatók számára létrehozott, 25 millió euró összegű célzott ösztöndíjprogramot.

Kutatási és innovációs kapcsolatok

Az Európai Bizottság 2022 februárjában fogadta el az EIC éves munkaprogramját, amely 2022-ben több mint 1,7 milliárd eurónyi finanszírozási lehetőséget nyitott meg. A Horizont Európa program egyik fő újdonságaként 2021 márciusában működésbe lépett EIC a 2021 és 2027 közötti időszakra összesen több mint 10 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik. E nehéz időkben az erőforrások maximális mozgósítása, illetve Ukrajna támogatásának lehetővé tétele érdekében az EIC munkaprogramjának módosítása egy újabb pályázati felhívás közzétételét tette lehetővé Ukrajna mélytechnológiával foglalkozó közössége számára, amely jelentős potenciállal rendelkezik az áttörést hozó innovációk megalkotására. Az elmúlt években folyamatosan nőtt az ukrán induló innovatív vállalkozások száma, amelyek egyre nagyobb mértékben járultak hozzá az ukrán gazdasági növekedéshez. E támogatási intézkedés várhatóan megerősíti majd az ukrán technológiai ökoszisztémákat, és támogatni fogja az ukrán gazdaság és infrastruktúra háború utáni újjáépítését célzó innovatív megoldásokat.

Az EU és Ukrajna közötti kutatási és innovációs kapcsolatok 2002-re nyúlnak vissza, amikor az Európai Közösség és Ukrajna aláírta a tudományos és technológiai együttműködésről szóló megállapodást. Ukrajna 2015-ben teljes jogú tagként társult a Horizont 2020-hoz, az EU 2014–2020-es időszakra szóló kutatási és innovációs programjához, amelynek keretében 170 ukrán szervezet közel 46 millió euró összegű uniós finanszírozásban részesült, mivel e szervezetek innovációs vezető szerepet töltenek be és bizonyították kiválóságukat a kutatói mobilitás, valamint a közlekedés és az energiaügyek terén. Ezenkívül Ukrajna és az EU 2016-ban megállapodást kötött arról, hogy az ország társul az Euratom kutatási és képzési programjához, amelynek célja a nukleáris biztonság és a sugárvédelem szintjének javítása. A Bizottság 2022. május 10-én hivatalosan bejelentette a Marie Skłodowska-Curie-cselekvések (MSCA) részét képező MSCA4Ukraine kezdeményezés elindítását. A 25 millió euró összköltségvetésű új program lehetővé teszi az ukrán tudósok számára, hogy folytassák munkájukat Európában és a Horizont Európa programhoz társult országokban, hozzájárulva ezzel Ukrajna kutatási és innovációs rendszerének és általában véve a tudományos kutatás szabadságának megőrzéséhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS