Több ezer vállalkozásnak kötelező lesz ez a biztosítás januártól

2023. 12. 18., 18:40

Kötelező környezetvédelmi felelősségbiztosítás meglétét írja elő a magyar vállalkozásoknak egy jövő januártól hatályos kormányrendelet. A GRANTIS jogértelmezése szerint a rendelet a hazai vállalkozások széles körére vonatkozik, a biztosítás hiánya pedig büntetést von maga után.

Kötelező környezetvédelmi felelősségbiztosítással kell rendelkezniük 2024. január 1-től azoknak a vállalkozásoknak, amelyek hulladékot termelnek és a telephelyükön tárgyévben képződött hulladék mennyisége meghaladja

– nem veszélyes hulladék esetén a 2 000 kg-ot,
– veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot,
– nem veszélyes építési-bontási hulladék esetén az 5 000 kg-ot.

A rendelet érdekessége, hogy az hulladéktermelő gazdálkodó szervezetekre is vonatkozik. A GRANTIS értelemzése szerint így a rendelet hatálya alá tartozik minden olyan vállalkozás, amelyik a fenti mértékű hulladékot előállítja, így például éttermek, élelmiszerüzletek, szálláshelyek, fodrászatok, kozmetikák is, amennyiben az előállított heti hulladék mértéke meghaladja a 38 kg-ot, és így a tárgyévi 2 000 kg-ot.

„Akár egy nagyobb háztartás is képes arra, hogy hetente 38 kilogramm szemetet állítson elő. Ezt a mennyiséget ma egy kisvállalkozás is könnyedén eléri Magyarországon. Ahol ez megtörténik, ott a rendelet előírja a környezetvédelmi felelősségbiztosítás meglétét” – összegzi a független pénzügyi alkusz jogértelmezését Rédei Lajos, a GRANTIS vállalati vagyonbiztosítási üzletágvezetője.

Legalább 10 millió forintos biztosítás kell

A vállalkozásoknak leglalább 10 millió forintos biztosítási összegű környezetvédelmi biztosítással kell rendelkezniük. Egy ilyen felelősségbiztosítás például abban segít, hogy a telephelyen történő környezetszennnyezésből adódó helyreállítási költségekre, kárenyhítésre, az okozott károk helyreállítására legyen fedezet.

A vagyonvédelmi szakértők felhívják a figyelmet, hogy a korábban piacon elérhető környezetvédelmi felelősségbiztosítások jelentős része nem felel meg a rendelet előírásainak (jellemzően a 10 millió forintos limitösszeg nem áll rendelkezésre önállóan), ezért azoknak a vállalkozásoknak is új szerződést kell kötniük, amik korábban már rendelkeztek ilyen biztosítással.

A biztosítás díja több tényezőtől függ, például a vállalkozás tevékenységétől és méretétől.

„Azok a vállalkozások, amelyek el akarják kerülni a biztosítás hiánya miatti büntetés kockázatát, még idén köthetnek környezetvédelmi felelősségbiztosítást, leggyorsabban pénzügyi tanácsadó segítségével. A szakértő felméri a vállalkozást, ez alapján díjkalkulációt készít a rendeletnek megfelelő biztosításokat összehasonlítva, és segíti a vállalkozás és a biztosító közötti szerződés mihamarabbi létrejöttét” – mondta a folyamatról a szakértő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS