K&H: kíméletlen viharok tépázzák az országot

2021. 07. 22., 17:30

Az idén több komoly vihar pusztított Magyarországon és sok lakóingatlanban tett kárt az időjárás, a K&H-hoz eddig összesen, hozzávetőlegesen 3300 lakásbiztosításhoz és cascóhoz köthető kárbejelentés érkezett 440 millió forint összértékben. Bár ez jelentős összeg és még lehetnek újabb viharok a következő hetekben, a nyári viharkárok szempontjából a 2010-es esztendő volt a legrosszabb, abban az évben közel 34 ezer kárbejelentés történt a nyári viharszezonban, a K&H pedig akkor mintegy 900 millió forint kártérítést fizetett az érintetteknek.

Nemzetközi szinten és Magyarországon is komoly problémákat okozott az időjárás az elmúlt hetekben. A németországi áradások súlyos pusztítást okoztak, Magyarországon pedig jelentős viharokkal kellett felvenni a harcot. A K&H-hoz június eleje óta három jelentősebb vihart követően összesen 3000 lakásbiztosításhoz és emellett 300 cascóhoz köthető kárbejelentést fogadott a társaság. Egyelőre még nem történt meg az összes kárigény felmérése, ezért a konkrét kártérítési összeg sem ismert, de a ténylegesen fizetendő kártérítések összege lakásbiztosítások esetében 300 millió, a casco-szerződéseknél pedig 140 millió forintra is rúghat. „Bár az idei kárkifizetések összege megközelíti a félmilliárdot, még csak a viharszezon felénél járunk. Az eddigi legviharosabb évben, 2010-ben ez a mérleg közel 1 milliárdnál állt meg társaságunknál. Az augusztus végéig tartó szezon fele tehát előttünk van, még mindig érdemes lépéseket tenni a megelőzés és a biztonság tekintetében” – tette hozzá Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese. „Az utóbbi években végrehajtott digitális fejlesztéseknek köszönhetően baj esetén az érintettek gyorsan, egyszerűen bejelenthetik az esetleges károkat. Az online kárbejelentő platform éjjel-nappal és hétvégén is üzemel, így bármikor értesíteni lehet a K&H-t a károkról. A gyorsaság nagyon fontos, mert így a kárügyintézés hamar elindulhat és az ügyfelek mielőbb hozzájuthatnak a kártérítéshez, ennek köszönhetően a helyreállítás is a lehető leggyorsabban megkezdődhet.”

A K&H tapasztalatai szerint a viharok elsősorban a lakóingatlanok tetőszerkezeteiben tesznek kárt, sok esetben pedig beázás okoz problémát az otthonokban. Amennyiben a vihar jégesővel érkezik, a jégverés az autónkat is megrongálhatja, a jégdarabkák ugyanis jellemzően a járművek szélvédőjében és fényezésében okoznak jelentős sérüléseket. A K&H szakértői szerint érdemes rendszeresen megnézni a lakóingatlanok állapotát és a kisebb hibákat minél előbb kijavítani. Például az ereszcsatornákból, vízelfolyókból eltüntetni az „akadályokat”, törmeléket, faágakat, illetve a nyílászárók állapotát ellenőrizni, így egy esetleges nagyobb vihar esetén csökkenthetőek a károk. Ha pedig az időjárás-előrejelzés szerint jégeső várható, akkor a gépkocsit lehetőség szerint érdemes speciális, erre a célra készült autóponyvával letakarni, amelyben vékony habanyag segít a kár megelőzésében. Ennek hiányában egy egyszerű, vastagabb pléd is tud némi védelmet nyújtani, hogy a fényezés ne sérüljön meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.