Sok céget alapítanak, de a vállalkozókedv még nem elég a sikerhez

2021. 02. 24., 11:30

Magyarországon sokak számára vonzó opció az alkalmazotti lét helyett saját ötletük megvalósításán dolgozni, és vállalkozást indítani. Ez abból is látszik, hogy a járvány- és a gazdasági helyzet ellenére tavaly a cégalapítások száma gyakorlatilag megegyezett a 2019-es, rendkívül magas értékkel. Ahhoz azonban, hogy az új cégek a járványhelyzet következtében előállt körülményekhez sikeresen tudjanak alkalmazkodni, a szakértői segítség mellett erős elkötelezettségre és egyedi ötletre van szükség – állítja a csütörtökön folytatódó Cápák között üzleti showműsor egyik befektetője, Moldován András.

Hazánkban sokan nyitottak arra, hogy belevágjanak saját ötletük megvalósításába. Az Opten Informatikai Kft. információi alapján ugyanis tavaly összesen 28 665 cégbejegyzést tettek közzé, amely gyakorlatilag megegyezik a 2019-es, rendkívül magasnak számító adatokkal, amely a járványhelyzet kapcsán kialakult gazdasági helyzetben különösen biztató. Emellett a cégtörlések száma csökkent: 2020-ban összesen 29 978 céget töröltek, ami 14 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019-es érték.

„Azt látjuk, hogy a vállalkozói kedv folyamatosan növekszik, az azonban kérdéses, hogy az újonnan alapított cégek hosszú távon képesek lesznek-e profitot termelni. A mostani helyzet ugyanis az eddig megszokottnál is nagyobb gyorsaságot és rugalmasságot követel meg. Ehhez a folyamatos újratervezéshez többek között széles körű piaci rálátásra és objektív döntéshozási képességre van szükség, amit leginkább szakértők segítségével lehet elérni. A hozzánk forduló cégeknek, a több mint 120 ezer vállalkozói ügyfelünkkel folytatott együttműködésre alapozva egyedi, személyre szabott megoldást tudunk nyújtani, mivel a kisvállalkozásoktól egészen a középvállalkozásokig, minden szektorban van tapasztalatunk, és jól ismerjük egy vállalkozás különböző fázisainak valamennyi kihívását”– ismertette Kökény Roland, a Cápák közöttben bemutatkozó vállalkozásokat mentoráló K&H Bank kkv marketing és támogatás vezetője.

(Az Üzletem Kökény Rolanddal korábban készített interjúját IDE KATTINTVA olvashatja.)

A siker receptje: elszántság és elkötelezettség

A szakértői támogatás nem az egyetlen feltétele a sikernek. „Azt gondolom, hogy senki sem lehet jobb üzletember annál, mint amilyen ember valójában, tehát én nem a cégbe, hanem az emberbe fektetek. Éppen ezért az első, ami kiemeli az eredményes cégeket a többi közül, az a csapattagok személyisége, értékrendje, a vállalkozáshoz és az élethez való hozzáállása. Ahogy sok múlik azon is, hogy egy vezető mennyire elszánt, elkötelezett az iránt, amit csinál” – foglalta össze gondolatait Moldován András, a Cápák között egyik befektetője, a műsorban általa sikeresnek értékelt vállalkozások jellemzői kapcsán

A mentor megosztotta az előző évadok tapasztalatait is, amelyek a Cápák között üzleti showműsorba jelentkezők, valamint azok számára is hasznosak lehetnek, akik nem tőkebefektetést szeretnének, hanem az a céljuk, hogy profi vállalkozóvá váljanak.

„Elengedhetetlen, hogy olyan innovatív megoldást dolgozzon ki a csapat, amihez nagyon ért, és nem tudja bárki könnyen lemásolni. Azt is figyelni szoktam, hogy mekkora esély van arra, hogy a cég, az ötlet nemzetközi szinten is eredményes legyen. Ehhez arra van nagy szükség, hogy ne csak az adott termékre, fejlesztésre, hanem a számvitel, marketing és értékesítési területekre is egyaránt fókuszáljanak a vállalkozások” – tette hozzá Moldován András.

„A versenyzők pénzügyi mentoraként, már harmadik alkalommal támogatjuk a Cápák között üzleti showműsorban bemutatkozó vállalkozásokat az okos pénzügyi döntések meghozatalában. Szerencsére a csapatok sokat fejlődtek ezen a téren, ezért arra számítunk, hogy a február 25-én induló 3. évadban is számos innovatív megoldás közül választhatjuk majd ki a K&H az innovációért különdíj nyertesét. Emellett a műsor alatt, a vállalkozó kedvű nézőknek is hasznos tartalmakat kínálunk. Többek között ahhoz adunk szakmai segítséget, hogy milyen lépéseket követve tudnak saját vállalkozást alapítani, ha a műsor versenyzőihez hasonlóan kockázati tőkebefektetést keresnek, akkor hogyan határozzák meg a cégértéküket, hogyan készüljenek fel egy eredményes pitch-re, vagy ha a banki hitelezés segítségével szeretnék fejleszteni a cégüket, mire érdemes odafigyelniük” – mondta Kökény Roland.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.