Itthon is sokan csatlakoznak a Műanyagmentes Júliushoz. Mit szól hozzá Balázsi Péter?

2019. 07. 08., 08:45

A környezetvédelem fontossága megkérdőjelezhetetlen – írja Balázsi Péter az Üzletem Mit szól hozzá? sorozatában. A specialty kávézás hazai pápáját idén érintette meg igazán a Műanyagmentes Július akció.

Balázsi Péter Ausztráliából „hozta haza” a spcialty kávézást. A Műanyagmentes Július mozgalom is onnan indult, s mára egyre több országban csatlakoznak hozzá. A My Little Melbourne kávézó tulajdonosát, Cafe Mentort arról is kérdeztük a Mit szól hozzá? sorozatunkban, hogyan lehetne megtanítani a magyart a környezettudatosságra? Írását az alábbiakban közöljük.

„Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, fontos állomása a környezetvédelemnek, egyre többen csatlakoznak mind a világban, mind pedig a közvetlen környezetemben ehhez a „mozgalomhoz”.
A környezetvédelem fontossága megkérdőjelezhetetlen, balga az, aki úgy gondolja, hogy nem az, nem fontos az emberiség számára.
#blueplanet „There is No planet B”.

Nálam ez az egész környezettudatosság dolog nem is tudom, mikorra vezethető vissza, nincsenek pontos emlékeim, de az biztos, hogy nagyon korán kezdődött.

Mindig is rendszerető ember voltam és vagyok a mai napig, talán ezzel magyarázható, hogy az utcán sem tudok elmenni a szemét mellet úgy, hogy azt össze ne szedjem és ki ne dobjam a szemetesbe.

Konkrétan a „Műanyagmentes Július” idén szólított meg úgy igazán és azonnal cselekvésre sarkallt. Soha nem csináltam például olyat, hogy az FB oldalamon a profil képembe bemásoltam volna bármilyen szervezetnek vagy mozgalomnak a szlogenjét, logóját. Most megtettem! (I’m taking the challenge plastic free july 2019’ ) Ezzel is jelezve hovatartozásomat a témával kapcsolatban.  

Olyannyira belelkesültünk itthon is, hogy a szénsavas vízpótlásunkat (ami eddig heti több műanyagpalackot is eredményezett) egy sodastream géppel helyettesítettünk.

A kávézóinkkal pedig csatlakoztunk mind a #refillrevolution mozgalomhoz (www.refill.org.uk ), plusz felkerültünk a hazai BWT csapat által kezdeményezett #vízlelőhely térképre is. Mindkettő annyit tesz, hogy aki hozzánk saját kulaccsal tér be, azt mi ingyenesen (soron kívül) újratöltjük, ezzel is azt elérve, hogy ne költsön műanyagpalackos vízre vagy üdítőre.

Nem dicsekvésképpen, de a mi életünkben tényleg nem most kezdődött ez a mentsük meg a földet sztori. Már a cégünk névválasztásával (2011) jelezni akartuk a partnereink felé, akik, ugye, bizalmat szavaztak nekünk, hogy milyen úton szeretnénk járni:
ECORANGE Kft. – The Healthy Business.

Magyarországon elsők között (majd lettünk kizárólagos forgalmazói) ismertettük meg az ausztrál KeepCup-ot az emberekkel, szorgalmazva ezzel az újrahasznosítható poharak használatát.

Jó érzés látni, így hét év távlatában, amikor nap, mint nap betérnek a kávézóinkba KeepCup-al vagy más többször használatos pohárral (Frank Green, Huskee Cup) a kezükben az emberek, és abba kérik a kávéjukat.

Szintén hamar száműztük a műanyag zacskókat, műanyag szívószálakat az üzleteinkből, ma már csak lebomló vagy újrahasznosított csomagolást használunk.

Apropó, majdnem el is felejtettem, hogy aki az általa hozott poharába kéri az italát, úgy azt 10 százalékos kedvezményben részesítjük, és aki összegyűjt 10 db kávés pontgyűjtő kártyát, egy Keep Cup-ot kap ajándékba, ezzel is ösztönözve őket, hogy minél hamarabb álljanak át környezettudatos üzemmódra.

A fenti témák is mutatják, hogy nagyon szeretnénk, ha az emberek másképp gondolkodnának. Azon leszünk, hogy a lehetőségeinkhez képest megmutathassuk nekik, hogy lehet ezt másképp csinálni, van megoldás a problémákra -- védjük meg környezetünket!”

Balázsi Péter

My Little Melbourne, Cafe Mentor

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS