Így csatlakozott a Műanyagmentes Július akcióhoz az Agrárkamara

2019. 07. 05., 15:45

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is csatlakozik a „Műanyagmentes július” kezdeményezéshez. Arra ösztönzi – mások mellett – élelmiszer-előállítással foglalkozó tagjait is, hogy ebben a hónapban minél kevesebb műanyagot használjanak termékeik csomagolásához. Ezek lebomlási ideje ugyanis több száz év. A kevesebb műanyag pedig hozzájárul a természet megóvásához.

A „Plastic Free July” kampány 2011-ben kezdődött Ausztráliában, azóta közel 170 ország vesz részt az akcióban. A világszerte évről évre egyre népszerűbb kezdeményezés célja, hogy ebben a hónapban próbáljunk meg nem vásárolni semmit, ami egyszer használatos műanyagból készült. Ugyanis a globálisan felhasznált műanyagok közel fele egyszer használatos, miközben több száz évig a Földön maradnak.

A témával foglalkozó tudósok megállapítása szerint egy műanyag zacskó biológiailag nem bomlik le, viszont fény hatására elkezdődik ez a folyamat. Ám a polietilén polimer lánc UV sugárzásra való reagálásának vizsgálatakor az nem derült ki, hogy a napfény mennyi idő alatt bontja le a műanyagot, így csak 500 és 1000 év közöttire becsülik az időtávot.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett a környezet és a természet védelme iránt, ezért csatlakozott az idei „Műanyagmentes júliushoz”. A kamara arra ösztönzi – többek között – élelmiszer-előállítással foglalkozó tagjait, hogy ebben a hónapban minél kevesebb műanyagot használjanak termékeik csomagolásához, illetve felhívja a fogyasztók figyelmét a környezetkímélő csomagolási megoldásokra.

Érdemes a már korábban megvásárolt palackot újra használni, hiszen egy 1,5 literes flakon csapvízzel való megtöltése alig 40 fillérbe kerül. Az élelmiszer-vásárlás során papírba, karkartonokba csomagolt terméket ajánlott választani, vagy a bevásárláshoz tanácsos vinni szintén korábban beszerzett szatyrot.

A zöldség- és gyümölcsvásárláskor pedig nejlonok helyett újrahasznosítható zacskókat érdemes használni. Léteznek már magyar gyártók által, külön erre a célra készített zsákok. De bevásárlóközpontokban is elérhetőek a többször használatos, párszáz forintos zöldség- és gyümölcstároló tasakok, amelyek tartós anyagból készülnek, zárhatóak és a csap alatt a benne lévő zöldségek- és gyümölcsök egyszerűbben moshatóak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 10., 11:53
Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására is megnyílt a lehetőség. A hiteleket a köztartozásmentes, legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkező kis- és középvállalkozások igényelhetik – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.
2022-08-13 17:13:00
Borúsabban látják a nyugdíjaskori helyzetüket a magyarok – derül ki a K&H negyedévente rendszeresen megjelenő biztos jövő reprezentatív felméréséből, amely az idei második negyedévben többek között azt vizsgálta, hogy milyen nyugdíjkorhatárra számítanak a jövő nyugdíjasai.
2022-08-13 09:45:00
Egy müncheni söröző vendégei napraforgóolajjal is fizethetnek a „folyékony kenyérért”, így nem kerül veszélybe a betevő rántott szelet sem.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS