Olyan üzletet szeretnék nyitni, amelyikben a motorozás, kerékpározás, kávézás egy helyen megtalálható – mondja az Üzletemnek Balázsi Péter. A specialty kávé(zás) hazai „pápája” szeretne minél több kávés vállalkozásnak segíteni.
Balázsi Pétert néhányan (vagy annál többen?) karakánsága, szókimondása miatt megosztó személyiségnek tartják. Ahhoz képest, hogy Magyarországon az olasz módi helyett/mellett ő indította el a specialty kávés cunamit (vagyis éppenséggel akár lehetne is nagy a mellénye), a Piqniq Budapest legutóbbi rendezvényén kissé megilletődötten kezdte mondanivalóját. (Aztán belemelegedett.)
Hét évvel ezelőtt egy ausztráliai utazás megpecsételte a gasztrosorsát. Azt vallja, hogy az élet jobb kávéval. S az ő esetében nem kétséges, hogy milyen kávéval. Az én esetemben pedig ahhoz nem férhet kétség, hogy előbb-utóbb betérek a My Little Melbourne-be, s talán még egy alap barista képzésbe is belekóstolok – ki tudja… Ám előtte felszolgálom az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 71. interjúját.
– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?
– A My Little Melbourne megnyitásával elindított „specialty coffee cunamit”.
– Milyen távra tervez?
– Természetesen minél hosszabb távban gondolkodom, minden területen ez jellemző rám.
– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?
– Egy olyan üzlet nyitása, ahol a motorozás, kerékpározás, kávézás egy helyen megtalálható.
– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?
– A feleségemtől.
– A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?
– Itthon még mindig van hova fejlődni a szakmánkban, egyelőre nem tervezünk külföldi terjeszkedést.
– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?
– Design területén.
– Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?
– Próbálok minél több rendezvényen megjelenni, kapcsolatokat építeni. Elindítottam a „www.cafecoach123.hu” oldalamat is, annak reményében, hogy minél több kávés vállalkozásnak tudjak segíteni.
– Mire sajnálja az idejét?
– Sorban állásra. Főleg, ha kiderül, hogy teljesen felesleges volt, és kezdhetem az egészet elölről.
– Mire nem sajnálja a pénzt?
– A fejlesztésre. A régi vagy elavult dolgok cseréjére.
– Mivel lehet felbosszantani?
– A legjobban talán az igazságtalansággal, és ha más gazdálkodik az időmmel, nem tartja azt tiszteletben.
– Milyen területen vállalna önkéntes munkát?
– Katasztrófa okozta területek újraépítésében.
– Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?
– A családommal való együttlétek, sorozatok és a motorozás.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.