Gazsi Attila: Egyre több kisebb céghez is eljutunk költséghatékony megoldásainkkal

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 02. 21., 10:30

Paks-2 hatalmas projekt, ahol rengetegen fognak dolgozni. Ennyi munkavállaló rugalmas foglalkoztatása magával hozza a munkaerő-kölcsönző vállalkozások aktivitását is – mondta az Üzletemnek Gazsi Attila. A VOSZ elnökhelyettese, a Man at Work Kft. társtulajdonosa szerint az a minőségi szolgáltatás egyik alappilére, ha a megfelelő embert a megfelelő munkára közvetítik a cégeknek.

– Mely területeken a legjellemzőbb a munkaerő-kölcsönzés Magyarországon?

– 95 százalékban betanított munkakörökben kölcsönzünk munkavállalókat partnereink számára. Elsődleges partnereink az autóipari cégek, de szolgáltatunk más feldolgozóipari ágazatokba és B2B szolgáltatási területekre is.

– Elsősorban milyen végzettségű kollégákat keresnek a cégek?

– Kölcsönzés terén továbbra is prioritást élvez a betanított munka, amelyhez a 8 általános az alapfeltétel. A szakmunkáknál evidens az adott szakma ismerete, de érezzük, hogy a kölcsönvevők már partnerek abban is, hogy saját maguk fejlesszék és tanítsák ki a leendő munkavállalót, amennyiben az illető megfelelően motivált és rendelkezik a szakma elsajátításához szükséges készségekkel. Mérnökök és informatikusok esetében természetesen megfelelő végzettség és nyelvtudás szükséges.

– Mely szakmákban a legnépszerűbb a kölcsönzés, mi ma a trendi?

– Trendinek nem mondanám a kölcsönzéssel lefedett szakmák egyikét sem, inkább azt említeném, hogy melyek azok a hiányszakmák, ahol munkaerőre van szükség, legyen az közvetítés, kölcsönzés, diák, felnőtt vagy akár nyugdíjas. A teljesség igénye nélkül ezek a felszolgáló, hegesztő, lakatos, CNC gépkezelő munkakörök.

– A közeljövőben a Paks-2 beruházás is piacot jelenthet a munkaerő-kölcsönzőknek?

– Paks-2 hatalmas projekt, ahol rengetegen fognak dolgozni. Minden bizonnyal ennyi munkavállaló rugalmas foglalkoztatása magával hozza a munkaerő-kölcsönző vállalkozások megjelenését és aktivitását.

– Jellemzően inkább férfiakat vagy nőket kölcsönöznek? Mennyi a dolgozók jellemző életkora?

– Egy kicsit még a férfiak irányába tolódik az arány, ami most 58:42. Az átlagéletkor 36 év.

– Mekkora cégek a fő alkalmazók, jellemző-e a munkaerő-kölcsönzés a kkv-szektorban?

– Nagy létszámot a multinacionális cégek kölcsönöznek, de egyre jellemzőbb a kkv szektor jelenléte is. Utóbbi kevésbé tudja kigazdálkodni a munkaerő-kölcsönzés, -közvetítés költségeit, de egyre több kisebb céghez eljutunk költséghatékony megoldásainkkal, amelyekkel még akár költséget is megtakaríthat a saját állományú dolgozókhoz képest. A kkv szektorban kevésbé jellemző a külön HR vagy a bérszámfejtési csoport, mi ezekre is tudunk megoldásokkal szolgálni partnereinknek.

– Általában mennyi időre szól egy-egy kölcsönzési szerződés?

– Kölcsönzési szerződéseinket határozatlan időre kötjük, hiszen költsége partnereinknek csak akkor keletkezik, ha ezen szerződés hatálya alatt ténylegesen igénybe is veszik kölcsönzési szolgáltatásunkat. A munkavállalóinkkal is többnyire határozatlan szerződéseket kötünk. Vannak olyan kölcsönzött munkavállalóink, akik több éve ebben a jogviszonyban dolgoznak ugyanannál a partnerünknél. Külföldiek esetében is egyre jellemzőbb a 2-3 éves jogviszony, ami azt mutatja, hogy partnereink és munkavállalóink egyaránt elégedettek az általunk nyújtott magas minőségű szolgáltatással.

– Mennyit lehet keresni (tól-ig) különböző végzettséggel?

– A tól-ig iparáganként és régiónként változik. Tavaly az általunk lefedett régiókban és iparágakban az átlagos órabér jellemzően 1.050-1.100 forint körül mozgott a betanított munkásoknál. A mérnöki és egyéb magasabb végzettségeknél nehéz intervallumokat mondani, hiszen minden esetben a kereslet, illetve az adott munkakör által igényelt egyéb speciális tudás határozza meg a piaci árat, amely nem ritkán milliós nagyságrendű havonta.

– Jellemző, hogy a kölcsönzött dolgozót később státuszban alkalmazzák az adott cégnél?

– Igen, a mi munkánk attól folyamatos, hogy a kölcsönvevő partnereink a jó munkaerőt bizonyos időközönként átemelik saját állományukba. Maga a szó, hogy „státusz” számomra kicsit túldimenzionált. Munkatárs-barát hozzáállásunknak köszönhetően munkavállalóink az átvételt nem mindig élik meg előléptetésként, sőt, az a tapasztalatunk az elmúlt több, mint 20 év gyakorlatából, hogy kölcsönzötti állományunk zöme jobban szeret nálunk kölcsönzésben dolgozni. Hiszen itt nincs kitéve az adott cég piaci ingadozásának, hozzánk tud fordulni táppénzzel, családi problémákkal, szállással, munkába járással, adózással, bérfizetéssel, és szinte minden problémáját képzett és segítőkész kapcsolattartóval oldjuk meg – esetenként ügyfélszolgálati irodáinkon keresztül. Külföldi munkavállalóinkkal a saját nyelvükön intézzük az ügyeket.

– Miért kedvező valakinek a munkaerő-kölcsönzés a státuszos munkahely helyett?

– A fentieken kívül a munkahelyek és munkakörök sokrétűsége miatt. Az emberek élethelyzetei, szükségletei, munkabírásuk, egészségük folyamatos változáson megy át. Mi ezekhez a pillanatnyi igényekhez, helyzetekhez kell, hogy megtaláljuk a legjobb helyet, munkakört és juttatási csomagot a munkavállalónknak. Úgy érezzük, a minőségi szolgáltatásnak az egyik alappilére, ha a megfelelő embert a megfelelő munkára kölcsönözzük, közvetítjük.

– Milyen adminisztratív nehézségekkel kell ma szembenéznie egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégnek?

– A munkaerő-kölcsönzés mindig is magas adminisztrációval járó tevékenység volt, és ma is az. Jelentős mennyiségű adathalmazzal dolgozunk. A GDPR bevezetésével ugyan jelentkeztek többlet adminisztrációs terhek, de hosszú távon átláthatóbb, minimumra törekvő adathalmazzal kell dolgoznunk. Nyilván örömünket lelnénk abban, hogy azon adatokat, amelyeket az állami szervek felé szolgáltatunk, nem kellene több évtizedig őriznünk, irattároznunk, illetve egyes jogszabályi tervezetek figyelembe vennék a folyamataink strukturáltságát, és nem rónának ránk kivitelezhetetlen többlet terheket, mint például a 8 napos számlakiállítási határidő.

– A Man at Work Kft. az MMOSZ alapító tagja. 2020-ra melyek a legfontosabb célkitűzések?

– A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége a magyar tulajdonú HR szolgáltatókat fogja össze, akik mára a piac jelentős részét lefedik vállalkozó és munkatárs-barát filozófiájuknak köszönhetően. A törvényesség és tisztességes piaci magatartás mellett fontos célkitűzésünk olyan szabályozási környezet kialakítása, amely betartható és egyaránt szolgálja az átláthatóságot, valamint a munkavállalóink érdekeit. Sajnos ezen a piacon kifejezetten sok a kétes hírű vállalkozó, jelentős feladat a tőlük való elhatárolódás, és annak folyamatos bizonygatása, hogy az MMOSZ tagjai között kizárólag tisztességes vállalkozások vannak: tagjaink ugyanazzal az adószámmal és névvel dolgoznak 10-20 éve… A jogalkotás és szabályozás területén is van mit tenni. A fentebb említett, a teljesítéstől számított 8 napos számlakiállítási határidő például betarthatatlan, mivel az Mt.-nek megfelelően a tárgyhót követő 10-ig bérszámfejtünk, és partnereinkkel ezután tudunk elszámolni. Számos hasonló problémával küzdünk, de az államigazgatás a legtöbbször segítőkész és együttműködő, így van esély a problémáink megoldására.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS