Gazsi Attila: Egyre több kisebb céghez is eljutunk költséghatékony megoldásainkkal

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 02. 21., 10:30

Paks-2 hatalmas projekt, ahol rengetegen fognak dolgozni. Ennyi munkavállaló rugalmas foglalkoztatása magával hozza a munkaerő-kölcsönző vállalkozások aktivitását is – mondta az Üzletemnek Gazsi Attila. A VOSZ elnökhelyettese, a Man at Work Kft. társtulajdonosa szerint az a minőségi szolgáltatás egyik alappilére, ha a megfelelő embert a megfelelő munkára közvetítik a cégeknek.

– Mely területeken a legjellemzőbb a munkaerő-kölcsönzés Magyarországon?

– 95 százalékban betanított munkakörökben kölcsönzünk munkavállalókat partnereink számára. Elsődleges partnereink az autóipari cégek, de szolgáltatunk más feldolgozóipari ágazatokba és B2B szolgáltatási területekre is.

– Elsősorban milyen végzettségű kollégákat keresnek a cégek?

– Kölcsönzés terén továbbra is prioritást élvez a betanított munka, amelyhez a 8 általános az alapfeltétel. A szakmunkáknál evidens az adott szakma ismerete, de érezzük, hogy a kölcsönvevők már partnerek abban is, hogy saját maguk fejlesszék és tanítsák ki a leendő munkavállalót, amennyiben az illető megfelelően motivált és rendelkezik a szakma elsajátításához szükséges készségekkel. Mérnökök és informatikusok esetében természetesen megfelelő végzettség és nyelvtudás szükséges.

– Mely szakmákban a legnépszerűbb a kölcsönzés, mi ma a trendi?

– Trendinek nem mondanám a kölcsönzéssel lefedett szakmák egyikét sem, inkább azt említeném, hogy melyek azok a hiányszakmák, ahol munkaerőre van szükség, legyen az közvetítés, kölcsönzés, diák, felnőtt vagy akár nyugdíjas. A teljesség igénye nélkül ezek a felszolgáló, hegesztő, lakatos, CNC gépkezelő munkakörök.

– A közeljövőben a Paks-2 beruházás is piacot jelenthet a munkaerő-kölcsönzőknek?

– Paks-2 hatalmas projekt, ahol rengetegen fognak dolgozni. Minden bizonnyal ennyi munkavállaló rugalmas foglalkoztatása magával hozza a munkaerő-kölcsönző vállalkozások megjelenését és aktivitását.

– Jellemzően inkább férfiakat vagy nőket kölcsönöznek? Mennyi a dolgozók jellemző életkora?

– Egy kicsit még a férfiak irányába tolódik az arány, ami most 58:42. Az átlagéletkor 36 év.

– Mekkora cégek a fő alkalmazók, jellemző-e a munkaerő-kölcsönzés a kkv-szektorban?

– Nagy létszámot a multinacionális cégek kölcsönöznek, de egyre jellemzőbb a kkv szektor jelenléte is. Utóbbi kevésbé tudja kigazdálkodni a munkaerő-kölcsönzés, -közvetítés költségeit, de egyre több kisebb céghez eljutunk költséghatékony megoldásainkkal, amelyekkel még akár költséget is megtakaríthat a saját állományú dolgozókhoz képest. A kkv szektorban kevésbé jellemző a külön HR vagy a bérszámfejtési csoport, mi ezekre is tudunk megoldásokkal szolgálni partnereinknek.

– Általában mennyi időre szól egy-egy kölcsönzési szerződés?

– Kölcsönzési szerződéseinket határozatlan időre kötjük, hiszen költsége partnereinknek csak akkor keletkezik, ha ezen szerződés hatálya alatt ténylegesen igénybe is veszik kölcsönzési szolgáltatásunkat. A munkavállalóinkkal is többnyire határozatlan szerződéseket kötünk. Vannak olyan kölcsönzött munkavállalóink, akik több éve ebben a jogviszonyban dolgoznak ugyanannál a partnerünknél. Külföldiek esetében is egyre jellemzőbb a 2-3 éves jogviszony, ami azt mutatja, hogy partnereink és munkavállalóink egyaránt elégedettek az általunk nyújtott magas minőségű szolgáltatással.

– Mennyit lehet keresni (tól-ig) különböző végzettséggel?

– A tól-ig iparáganként és régiónként változik. Tavaly az általunk lefedett régiókban és iparágakban az átlagos órabér jellemzően 1.050-1.100 forint körül mozgott a betanított munkásoknál. A mérnöki és egyéb magasabb végzettségeknél nehéz intervallumokat mondani, hiszen minden esetben a kereslet, illetve az adott munkakör által igényelt egyéb speciális tudás határozza meg a piaci árat, amely nem ritkán milliós nagyságrendű havonta.

– Jellemző, hogy a kölcsönzött dolgozót később státuszban alkalmazzák az adott cégnél?

– Igen, a mi munkánk attól folyamatos, hogy a kölcsönvevő partnereink a jó munkaerőt bizonyos időközönként átemelik saját állományukba. Maga a szó, hogy „státusz” számomra kicsit túldimenzionált. Munkatárs-barát hozzáállásunknak köszönhetően munkavállalóink az átvételt nem mindig élik meg előléptetésként, sőt, az a tapasztalatunk az elmúlt több, mint 20 év gyakorlatából, hogy kölcsönzötti állományunk zöme jobban szeret nálunk kölcsönzésben dolgozni. Hiszen itt nincs kitéve az adott cég piaci ingadozásának, hozzánk tud fordulni táppénzzel, családi problémákkal, szállással, munkába járással, adózással, bérfizetéssel, és szinte minden problémáját képzett és segítőkész kapcsolattartóval oldjuk meg – esetenként ügyfélszolgálati irodáinkon keresztül. Külföldi munkavállalóinkkal a saját nyelvükön intézzük az ügyeket.

– Miért kedvező valakinek a munkaerő-kölcsönzés a státuszos munkahely helyett?

– A fentieken kívül a munkahelyek és munkakörök sokrétűsége miatt. Az emberek élethelyzetei, szükségletei, munkabírásuk, egészségük folyamatos változáson megy át. Mi ezekhez a pillanatnyi igényekhez, helyzetekhez kell, hogy megtaláljuk a legjobb helyet, munkakört és juttatási csomagot a munkavállalónknak. Úgy érezzük, a minőségi szolgáltatásnak az egyik alappilére, ha a megfelelő embert a megfelelő munkára kölcsönözzük, közvetítjük.

– Milyen adminisztratív nehézségekkel kell ma szembenéznie egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégnek?

– A munkaerő-kölcsönzés mindig is magas adminisztrációval járó tevékenység volt, és ma is az. Jelentős mennyiségű adathalmazzal dolgozunk. A GDPR bevezetésével ugyan jelentkeztek többlet adminisztrációs terhek, de hosszú távon átláthatóbb, minimumra törekvő adathalmazzal kell dolgoznunk. Nyilván örömünket lelnénk abban, hogy azon adatokat, amelyeket az állami szervek felé szolgáltatunk, nem kellene több évtizedig őriznünk, irattároznunk, illetve egyes jogszabályi tervezetek figyelembe vennék a folyamataink strukturáltságát, és nem rónának ránk kivitelezhetetlen többlet terheket, mint például a 8 napos számlakiállítási határidő.

– A Man at Work Kft. az MMOSZ alapító tagja. 2020-ra melyek a legfontosabb célkitűzések?

– A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége a magyar tulajdonú HR szolgáltatókat fogja össze, akik mára a piac jelentős részét lefedik vállalkozó és munkatárs-barát filozófiájuknak köszönhetően. A törvényesség és tisztességes piaci magatartás mellett fontos célkitűzésünk olyan szabályozási környezet kialakítása, amely betartható és egyaránt szolgálja az átláthatóságot, valamint a munkavállalóink érdekeit. Sajnos ezen a piacon kifejezetten sok a kétes hírű vállalkozó, jelentős feladat a tőlük való elhatárolódás, és annak folyamatos bizonygatása, hogy az MMOSZ tagjai között kizárólag tisztességes vállalkozások vannak: tagjaink ugyanazzal az adószámmal és névvel dolgoznak 10-20 éve… A jogalkotás és szabályozás területén is van mit tenni. A fentebb említett, a teljesítéstől számított 8 napos számlakiállítási határidő például betarthatatlan, mivel az Mt.-nek megfelelően a tárgyhót követő 10-ig bérszámfejtünk, és partnereinkkel ezután tudunk elszámolni. Számos hasonló problémával küzdünk, de az államigazgatás a legtöbbször segítőkész és együttműködő, így van esély a problémáink megoldására.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-06 19:22:00
Október 6-án lkezdődött a 19. Budapest Design Week. A központi kiállításnak, illetve számos programnak helyet adó Néprajzi Múzeum mellett Budapesten és több vidéki városban mintegy 150 program várja az érdeklődőket.
2022-10-06 17:22:00
Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy biztonsági őröket foglalkoztató számlagyáras bűnszervezet. A NAV nyomozói tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hatot őrizetbe vettek, a Szombathelyi Járásbíróság mind a hat fő letartoztatását elrendelte.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS