Tovább romlott a kkv-k üzleti hangulata 2023 végén

Tovább romlott a kkv-k üzleti hangulata 2023 végén
2024. 01. 23., 17:10

Tovább romlott az üzleti hangulat a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megbízásából készült 2023. negyedik negyedéves kutatás adatai szerint. Az elemzést az Egyensúly Intézet végezte, amely egy éve kezdte el mérni a VOSZ tagvállalkozásainak üzleti hangulatát.

A tavalyi negyedik negyedéves adatok szerint a VOSZ Barométer Index 50 százalékra csökkent az első negyedévi 61 százalékról. A VOSZ tagvállalkozásai számára kiemelt problémát és nehézséget jelentett a csökkenő vásárlóerő, az infláció, valamint a korrupció és a fizetési morál romlása – hangzott el a friss kutatást bemutató sajtóbeszélgetésen.

Miközben tavaly év közben még a drasztikus pénzromlás és a munkaerő, a munkabérek okoztak megoldandó feladatokat, 2024-ben már az általános gazdasági kockázatokat látják nehezítő tényezőnek a vállalkozások üzleti céljaik elérésében” – mondta az Egyensúly Intézet társalapítója és üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója. Kozák Ákos hozzátette, hogy 2023 utolsó negyedévére a korábbi pesszimizmus után már kicsit kedvezőbb volt a hangulat, a vállalkozások kétharmada szerint ugyanakkor a magyar gazdaság állapota „veszélyes” vagy „nagyon veszélyes”, kockázatokat rejt magában.

Az üzleti hangulat alindex 2023-ban negyedéves bontásban így alakult: 62 százalék, 59 százalék, 59 százalék, 57 százalék.

A beruházások alindex év eleji 49 százalékról 28 százalékra csökkenését elsősorban azzal magyarázták, hogy az utolsó negyedévben már nem terveztek újabb fejlesztéseket a vállalkozások.

A pénzügyi helyzet alindex éves szinten10 százalékos csökkenést mutat (74 százalékról 64 százalékra). A válaszadó cégek 93 százalékának nincs adótartozása, 81 százalék pedig nem számolt be fizetési problémáról. Ugyanakkor 10 százalék azoknak az aránya, amelyek semmilyen tartalékkal nem rendelkeztek, ezek jellemzően a mikro- vagy önfoglalkoztató kisvállalkozások.

A negyedévente ismétlődő kutatásba ezúttal az ESG-vel és fenntarthatósággal kapcsolatos kérdések kerültek. Mint Perlusz László, a VOSZ főtitkára közölte: a szövetségnél fontosnak tartják a tagvállalkozások ESG-re történő felkészítését. Ma még inkább a multi- és nagyvállalkozások foglalkoznak ezzel a fontos kérdéssel, mondta a főtitkár, hangsúlyozva: a kkv-knak is meg kell érteniük, hogy az ESG-szempontok vállalati működésbe történő alkalmazásával sokkal eredményesebben tudnak belépni a beszállítói piacokra. Ezért a VOSZ 2024-ben kiemelten foglalkozik majd a területtel, és ezzel kapcsolatos szolgáltatást is nyújt tagvállalkozásai számára.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS