Új beruházások helyett egyre több irodát alakítanak át

Új beruházások helyett egyre több irodát alakítanak át
2023. 04. 18., 13:22

Egy standard iroda fizikai kialakítása négyzetméterenként 792 euróba kerül idén, egy prémium irodahelység esetén 1221 eurós, luxusiroda esetében pedig 1808 eurós költségvonzattal érdemes kalkulálni. Az intenzív áremelkedés és a fenntarthatósági igények miatt egyre többen választják a már meglévő irodák átalakítását az ESG szempontok alapján – olvasható a CBRE által publikált Fit-Out Cost Guide 2023 kiadványban.

A CBRE szakértői szerint az új munkahelyi stratégia kialakítása esetén mérlegelni kell, hogy elsődlegesen hol végzik a munkát, ehhez milyen irodai tér szükséges és milyen mértékű változtatások elengedhetetlenek ennek kialakításához. Az elmúlt időszakban számos cég megtapasztalta a rugalmas munkavégzés előnyeit: a nagyvállalatok 60 százalékánál már megjelentek a közösségi munkaterek, és egyre kevesebben választják a korábbi, fix munkaállomásokon történő munkavégzést.

A hatékony stratégia kialakításához fontos olyan modellt választani, amely a dolgozók képességeinek, igényeinek és feladatainak egyaránt megfelel. Előfordul, hogy a korábbi informatikai és audio-video berendezések már nem alkalmasak az aktuális igények kiszolgálására: például míg korábban elég volt a tárgyalókban kiépített AV-rendszer, a rugalmas munkakörnyezet megjelenésével ezt az iroda többi részén is elérhetővé kell tenni azt a felhasználók számára.

Egy iroda kialakításánál az IT- és AV-rendszerek kialakításának költsége minimum 114 euró/négyzetméteres árnál kezdődik, de könnyen túllépheti a 330 eurós árat is. Ehhez jön még hozzá az eszközpark költsége és az elavult eszközök (kamerák, mikrofonok) lecserélésével járó kiadások.

„Az okoseszközök számának növekedésével és az okosépületek megjelenésével a költségek szempontjából egyre fontosabbá válik, hogy az iroda informatikai és audio-video tervezése már a projekt korai szakaszában, lehetőleg holisztikus szemlélettel történjen” – figyelmeztet Kozma Csongor, a CBRE Projekmenedzsment Terület társigazgatója.

A standard kialakítástól a luxuskategóriáig

A CBRE útmutatójában három iroda-kategória (standard, prémium, luxus) kialakításának nélkülözhetetlen elemeit és azok költségeit foglalta össze. A kialakítás legdrágább tételei továbbra is az épületgépészeti munkák elvégzése (ami kategóriától függően 242 és 463 euró között mozog négyzetméterenként) valamint az épületvillamossági munkák és a tűzjelzők felszerelése, ami négyzetméterenként 147 és 196 euró között van. Az üveg és a mobil válaszfalak beépítése és az exkluzív világítás egyaránt jelentősen megemelheti az iroda kialakításának költségeit, és akár 400 eurót megközelítő összeget jelenthetnek négyzetméterenként.

A közepes tételek közé tartozik a festés és a falburkolás, az álmennyezet, illetve az álpadló kialakítása, a padlóburkolás és a szőnyegezés költsége, valamint az ügyfelek igényei által személyre szabott egyedi bútorasztalos munkákkal járó kiadás. A legkisebb költségvonzattal járó tételek az ajtók és a beltéri árnyékolók felszerelése, valamint a gipszkartonfalak kiépítése.

A CBRE a kialakítási költségeket átlagos, 1000 m2-es alapterületű irodákra becsülte az útmutatóban, jelentősen nagyobb alapterületű iroda és speciális ügyféligények esetén a költségek eltérhetnek az útmutatóban szereplő értékektől.

„Útmutatónk célja, hogy általános képet alkosson arról, milyen kiadásokkal érdemes számolni a három leginkább jellemző irodatípus esetében. Természetesen vannak olyan igények és specifikációk, melyeket nehéz lenne a három kategória egyikébe sorolni. Az ilyen esetekben tanácsos szakemberhez fordulni, aki megfelelő tanácsot tud adni mind költség, mind időzítés kapcsán” – tette hozzá Kozma Csongor.

Újrahasznosítás az irodapiacon

A költségek jelentős növekedése miatt egyre nagyobb figyelmet kap a már meglévő irodák átalakítása a folyamatosan alakuló üzleti és munkavállalói igények alapján. Az átalakítások általában túlmutatnak a viszonylag könnyen kivitelezhető szőnyegcserén és új dekoráció kialakításán. Fontos szempont lehet, hogy míg egy már meglévő standard iroda korszerűsítése 649 euró/négyzetméter árat tesz ki, egy teljesen új iroda építése 792 euró/négyzetméter. Természetesen ezeket a költségeket rengeteg minden befolyásolhatja, a mérettől a működéshez szükséges speciális igényekig. A CBRE szakemberei szerint a fenntarthatósági alapelveket már a projekt elejétől érdemes szem előtt tartani, akár felújított, akár új építésű irodában gondolkodik valaki.

A CBRE előrejelzései alapján a következő fél évben várható inflációkövető bérfejlesztések miatt további árnövekedés várható a piacon.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS