Tetszhalott állapotban a hazai napelemes piac

2023. 06. 29., 16:22

Miközben a napelem üzletág egész Európában dübörög, és soha nem látott méretekben telepítik a háztartási, vállalati kis erőműveket, sok esetben energiatároló berendezésekkel egyebkötötten, addig Magyarországon mintha az iparág afféle tetszhalott állapotban lenne már hónapok óta.

Ha pusztán az újonnan létesülő erőművek teljesítményét nézzük, akkor látszatra minden rendben van, azonban a számok mögé nézve drámai változás van kibontakozóban.

Kihívás előtt a napelem telepítő vállalatok

A lakossági fogyasztók körében nagy a bizonytalanság, hiszen továbbra sem tisztázódott a tavaly életbe lépett módosulások sora. Nem lehet tudni, hogy mire valaki elszánja magát egy ilyen beruházásra, netán össze is gyűjti az ahhoz szükséges összeget, érvényesek lesznek-e még azok az előírások, amelyekhez korábban igazodott.

Szenyán Endre, a szektor egyik legjelentősebb vállalkozása, a kivitelezőként és oktatócégként is működő A1 Solar Kft. ügyvezetője szerint ez a bizonytalanság nemcsak a megrendelőket érinti, de jelentős elvándorlást okoz a szakmából, amit később akkor is nehéz lesz majd helyreállítani, ha újból beindulnak a pályázatok és felpörögnek a megrendelések.

„Az, hogy átmenetileg megszűnt a visszatáplálási lehetőség az újonnan létesülő napelemes rendszereknél, illetve nem lehet tudni részleteket az idei év végével megszűnő szaldós elszámolás után életbe lépő úgynevezett bruttó elszámolásról, olyan nehézségeket okoz ezen a piacon, amire felelős vállalatvezetőként nehéz felkészülni” – mondta. Példaként említette, míg ők korábban akár húsz kivitelező csapattal is dolgoztak, hogy teljesíteni tudják a megrendeléseket, mára ez drasztikusan lecsökkent, ilyen kiszámíthatatlan körülmények között alig két-három brigádnak tudnak munkát biztosítani.

A bizonytalanság hatása a szakmára

A megbízható szakemberek, akik komoly szaktudás birtokában vannak és kellő tapasztalattal rendelkeznek a napelemek telepítése terén, lassan az országból is elmennek. Kezd kialakulni az a helyzet, mint amit a 90-es évek elején tapasztaltunk, vagyis, hogy a minőségi munkaerő elvándorol. Teheti, hiszen akár Ausztriában, akár Lengyelországban könnyen kap a napelemes szektorban jól fizető munkát, de hamarosan startol a szlovák, román és a szolvén piac is. Ott önerőből, vagy némi pályázati lehetőséggel egyre többen arra törekszenek, hogy áttérjenek az alternatív energiára és egyelőre nincsenek hálózati csatlakozási problémák sem.

Az A1 Solar Kft.-hez úgy érkezett be júniusban 19 alvállalkozói jelentkezés (1-5 fős vállalkozások vezetőitől), hogy egyáltalán nem futnak ilyen típusú hirdetések. Félő, ha nem módosul nagyon gyorsan a szabályozói környezet, akkor ezek a szakamberek szakmát váltanak, esetleg külföldre mennek és az újrainduló piacon nem lesz, aki első osztályú minőségben munkát tudjon végezni. Ez különösen azok számára lesz fájó, akik a lassan 2 éve húzódó 100 százalékos támogatási intenzitású pályázaton nyertek támogatást napelemes rendszerek telepítésére.

Érdemes előre gondolkozni

A jelenlegi helyzetben is érdemes elgondolkodni a napelem telepítésén, mielőtt az első osztályú munkaerő hiánya és a kedvezőtlenebb feltételek megjelennek a napelemes piacon. Bár jelenleg bizonytalanság övezi a területet, a beruházás továbbra is megtérülő lehet. Akár két-három év alatt visszakaphatjuk a befektetett összeget, még akkor is, ha nem termelünk vissza energiát a hálózatra. Ehhez ráadásul nem szükséges pályázati lehetőség sem, hiszen a számítások a tisztán piaci viszonyokra vonatkoznak.

Aki előrelátó és okosan tervez, annak érdemes minél előbb cselekednie Magyarországon is, még akkor is, ha jelenleg nincs elérhető pályázati finanszírozás. A saját napelemeink által termelt energia felhasználása jobban megéri vállalkozásunk számára, mint a hálózatról piaci áron megvásárolni az áramot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS