Tetszhalott állapotban a hazai napelemes piac

2023. 06. 29., 16:22

Miközben a napelem üzletág egész Európában dübörög, és soha nem látott méretekben telepítik a háztartási, vállalati kis erőműveket, sok esetben energiatároló berendezésekkel egyebkötötten, addig Magyarországon mintha az iparág afféle tetszhalott állapotban lenne már hónapok óta.

Ha pusztán az újonnan létesülő erőművek teljesítményét nézzük, akkor látszatra minden rendben van, azonban a számok mögé nézve drámai változás van kibontakozóban.

Kihívás előtt a napelem telepítő vállalatok

A lakossági fogyasztók körében nagy a bizonytalanság, hiszen továbbra sem tisztázódott a tavaly életbe lépett módosulások sora. Nem lehet tudni, hogy mire valaki elszánja magát egy ilyen beruházásra, netán össze is gyűjti az ahhoz szükséges összeget, érvényesek lesznek-e még azok az előírások, amelyekhez korábban igazodott.

Szenyán Endre, a szektor egyik legjelentősebb vállalkozása, a kivitelezőként és oktatócégként is működő A1 Solar Kft. ügyvezetője szerint ez a bizonytalanság nemcsak a megrendelőket érinti, de jelentős elvándorlást okoz a szakmából, amit később akkor is nehéz lesz majd helyreállítani, ha újból beindulnak a pályázatok és felpörögnek a megrendelések.

„Az, hogy átmenetileg megszűnt a visszatáplálási lehetőség az újonnan létesülő napelemes rendszereknél, illetve nem lehet tudni részleteket az idei év végével megszűnő szaldós elszámolás után életbe lépő úgynevezett bruttó elszámolásról, olyan nehézségeket okoz ezen a piacon, amire felelős vállalatvezetőként nehéz felkészülni” – mondta. Példaként említette, míg ők korábban akár húsz kivitelező csapattal is dolgoztak, hogy teljesíteni tudják a megrendeléseket, mára ez drasztikusan lecsökkent, ilyen kiszámíthatatlan körülmények között alig két-három brigádnak tudnak munkát biztosítani.

A bizonytalanság hatása a szakmára

A megbízható szakemberek, akik komoly szaktudás birtokában vannak és kellő tapasztalattal rendelkeznek a napelemek telepítése terén, lassan az országból is elmennek. Kezd kialakulni az a helyzet, mint amit a 90-es évek elején tapasztaltunk, vagyis, hogy a minőségi munkaerő elvándorol. Teheti, hiszen akár Ausztriában, akár Lengyelországban könnyen kap a napelemes szektorban jól fizető munkát, de hamarosan startol a szlovák, román és a szolvén piac is. Ott önerőből, vagy némi pályázati lehetőséggel egyre többen arra törekszenek, hogy áttérjenek az alternatív energiára és egyelőre nincsenek hálózati csatlakozási problémák sem.

Az A1 Solar Kft.-hez úgy érkezett be júniusban 19 alvállalkozói jelentkezés (1-5 fős vállalkozások vezetőitől), hogy egyáltalán nem futnak ilyen típusú hirdetések. Félő, ha nem módosul nagyon gyorsan a szabályozói környezet, akkor ezek a szakamberek szakmát váltanak, esetleg külföldre mennek és az újrainduló piacon nem lesz, aki első osztályú minőségben munkát tudjon végezni. Ez különösen azok számára lesz fájó, akik a lassan 2 éve húzódó 100 százalékos támogatási intenzitású pályázaton nyertek támogatást napelemes rendszerek telepítésére.

Érdemes előre gondolkozni

A jelenlegi helyzetben is érdemes elgondolkodni a napelem telepítésén, mielőtt az első osztályú munkaerő hiánya és a kedvezőtlenebb feltételek megjelennek a napelemes piacon. Bár jelenleg bizonytalanság övezi a területet, a beruházás továbbra is megtérülő lehet. Akár két-három év alatt visszakaphatjuk a befektetett összeget, még akkor is, ha nem termelünk vissza energiát a hálózatra. Ehhez ráadásul nem szükséges pályázati lehetőség sem, hiszen a számítások a tisztán piaci viszonyokra vonatkoznak.

Aki előrelátó és okosan tervez, annak érdemes minél előbb cselekednie Magyarországon is, még akkor is, ha jelenleg nincs elérhető pályázati finanszírozás. A saját napelemeink által termelt energia felhasználása jobban megéri vállalkozásunk számára, mint a hálózatról piaci áron megvásárolni az áramot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS