Súlyosítaná az ügyészség a műtrágyás áfacsalók büntetését

2024. 04. 08., 18:10

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a költségvetési csalás miatt indított büntetőügyben az elsőfokú bíróság ítélete ellen súlyosításért bejelentett ügyészi fellebbezést fenntartotta.

A műtrágya-értékesítéssel foglalkozó vállalkozó úgy kívánta a vevőkörét  bővíteni, hogy a konkurenciánál olcsóbban kínálta a termékét. Ezt úgy tudta elérni, hogy az értékesítésbe bevont három másik céget. A szlovák, horvát és lengyel partnerektől ez a három cég vásárolta meg – névleg – nettó áron a műtrágyát, melyet aztán a vállalkozó gazdasági társaságának már áfával növelt áron adtak tovább, adófizetési kötelezettségeiknek viszont nem tettek eleget. A vádlott a három cég által kibocsátott fiktív számlák alapján jogosulatlanul igényelte vissza az áfát, ezzel az állami költségvetésnek a 2017–2019. években több mint 900 millió forint összegű vagyoni hátrányt okozott.

A Kaposvári Törvényszék az ügy négy vádlottját költségvetési csalás bűntettében mondta ki bűnösnek, és 3 év 6 hónap – 7 év közötti időtartamú szabadságvesztés büntetésre, 300 000–1 200 000 forint pénzbüntetésre, 4–7 év gazdálkodó szervezet vezetői foglalkozástól eltiltásra és 4 – 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész valamennyi vádlott terhére súlyosításért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért, enyhítésért fellebbeztek – olvasható a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS