Pénzügyi kockázatkezelési ajánlattevő rendszert fejleszt a bankárképző központ

2021. 10. 28., 11:15

Pénzügyi kockázatkezelési ajánlattevő rendszert fejleszt a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt., a projekt teljes keretösszege 175,3 millió forint, ehhez 115,9 millió forint támogatást nyújt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap.

A bankárképző közleménye szerint a kutatás során egy pénzügyi kockázatkezelési intelligens scoring ajánlattevő kifejlesztését végzik el, amely a vállalatok pénzügyi helyzetét, illetve magánszemélyek pénzügyi erejét a rendelkezésre álló adatok alapján automatikusan értékeli.

A rendszer a rendelkezésre álló információk alapján, többfajta gépi tanulás algoritmus segítségével az adatokban található összefüggéseket feltárva olyan modelleket képes megalkotni, amelyek javaslatot adhatnak egy adott vállalat vagy magánszemély hitelezhetőségére.

Az intelligens ajánlattevő összekapcsolható lehet hitelezési rendszerekkel, ebben az esetben tanácsokkal képes ellátni mind a banki ügyintézőket, mind az ügyfeleket.

Ügyintézői oldalról a csalásokat és a pénzügyi kockázatokat is elemezheti, és független félként tesz javaslatokat, segítve a hitelezési döntések meghozatalát. Az ügyfelek számára képes a számlainformációk alapján hasonló kockázati értékelést tenni, kiértékelni egy hiteligénylés előtt, illetve közben az ügyfél tranzakciói alapján az ügyfél kockázati szintjét, és tanácsokat adni.

A bankárképző hangsúlyozta: célja olyan emberközeli megoldás kidolgozása, amelynek kezelése nem igényel szakirányú végzettséget vagy szakértői felkészülést. Ennek megfelelően az ajánlattevő végső formája egy könnyen kezelhető felület, amelyen keresztül nem csak specialista modellezők nyerhetnek betekintést a kockázatkezelés világába.

A kialakítani kívánt kockázatkezelési intelligens ajánlattevő a betáplált adatoktól függően nemcsak pénzügyi kockázati értékelést képes alkotni, hanem flexibilis adatfeldolgozási képességének köszönhetően mindenféle iparág kockázati elemzési döntéseit támogatni tudja. A modellt a pénzügyre fókuszálva fejlesztik ki, de a használat nem korlátozódik csak a pénzügyi szektorra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS