Országos munkavédelmi célvizsgálat a rendkívüli hőség miatt

2022. 06. 28., 11:27

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken – hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium. A tárca országos munkavédelmi célvizsgálatot rendelt el a rendkívüli hőség miatt szükséges intézkedések ellenőrzése, betartatása érdekében.

A több napos kánikula és a fizikai munka együttese megnöveli a hőártalmak (pl. hőséggörcsök, hőkimerülés, hőguta) kialakulásának kockázatát. A hőstressz, kiszáradás szélsőséges esetben életveszélyes is lehet. A hőségnek betudható élettani változások – például figyelmetlenség, fáradékonyság, hosszabb reakcióidő, de akár az izzadságtól csúszós kéz is – munkahelyi balesethez vezethetnek. A munkaadóknak így elővigyázatossági intézkedésekkel kell segíteniük a hőhullámok és az erős UV-sugárzás egészségkárosító hatásainak mérséklését.

A folyadékveszteség pótlására a munkavállalók igénye szerinti mennyiségben védőitalt, 14–16°C-os ivóvizet kell biztosítani a higiénés követelmények betartásával. Arra kell ösztönözni a dolgozókat, hogy negyedóránként, húszpercenként akkor is igyanak egy pohárral, ha éppen nem érzik szomjasnak magukat. A kávé, a magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztását azonban érdemes mellőzniük, mert ezek dehidratálhatják a szervezetet.

Megfelelő munkaszervezéssel kell biztosítani, hogy a rendszeresen beiktatott pihenőidőt lehetőleg hűvösebb környezetben tölthessék el a dolgozók, olyan helyen, ahol kényelmesen le is tudnak ülni. Az intenzív hőség első napjaiban érdemes rövidebb munkaperiódusokkal és hosszabb munkaközi szünetekkel elősegíteni az alkalmazkodást kánikulához. Figyelni kell arra, hogy a munkavállalók csak keveset tartózkodjanak a tűző napon, a szabadban dolgozók egymást váltva ragadják meg a lapátnyelet. Még hasznosabb, ha megoldható, hogy a leginkább kritikus napszakban, 11 és 15 óra között kizárólag sátorlappal, ponyvával árnyékolt területen folyjon a munka.

A munkavédelmi oktatás során fel kell készíteni a dolgozókat arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit. Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét, hogy bármilyen panaszuk esetén, vagy ha kollégájukon tapasztalják a rosszullét jeleit, a munkát azonnal hagyják abba, és kérjenek munkahelyi elsősegélyt vagy orvosi ellátást. Javasolt kijelölni egy dolgozót a megelőző intézkedések betartásának felügyeletére. Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni!

Részletes útmutatásért érdemes fellapozni a mvff.munka.hu oldalon közzétett munkavédelmi tájékoztatást. A Technológiai és Ipari Minisztérium elrendelése alapján az ország összeg kormányhivatala egységes szempontrendszer szerint folytat célvizsgálatot  a hőség kedvezőtlen hatásainak megelőzése érdekében. (TIM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-13 14:10:00
A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége – derül ki az Agroinform.hu felméréséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS