„Népkonyha működtetésének a látszatát keltették” a nagypályás csalók

2024. 05. 18., 16:30

A Békés Vármegyei Főügyészség költségvetési csalás és pénzmosás miatt emelt vádat nyolc személlyel szemben, akik bűnszervezetet alkotva közel 16,5 milliárd forintot szereztek meg az állami költségvetésből, majd abból több mint 11 milliárd forintot mostak tisztára.

A vádirat szerint a bűnszervezet két vezetője – hat társuk közreműködésével – 2014 és 2022 között, az egyik magyarországi egyház által létrehozott intézményfenntartói hálózaton keresztül jogosulatlanul igényelt, illetve a jóváhagyott céloktól eltérően használt fel a magyar állam által szociális célra biztosított normatív és egyházi kiegészítő támogatásokat. Ezzel 16,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek – olvasható a Békés Vármegyei Főügyészség közleményében.

A vádlottak azért, hogy a pénzhez hozzájussanak, egyrészt népkonyha működtetésének a látszatát keltették, másrészt a szociális gondoskodásra kapott egyházi kiegészítő támogatást színlelt hitéleti tevékenységre fordították, majd a felhasználást hamis okiratokkal igazolták.

A vádlottak ezután különböző pénzügyi műveleteket hajtottak végre több mint 11 milliárd forint értékben, külföldi bankszámlák és gazdasági társaságok igénybevételével utalásokat tettek, valamint nagy összegű készpénzt vettek fel. A bűnszervezet mindkét vezetője közel 2,5 milliárd forinttal gazdagodott közvetlenül, amelyből egyikőjük több mint 600 millió forintot, társa közel 1 milliárd forintot juttatott hozzátartozói részére bankszámlapénz, ingatlanok, nagy értékű ingóságok formájában.

A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Békés Vármegyei Főosztálya és a Békés Vármegyei Főügyészség összehangolt munkájának eredményeképpen a nyomozás során 14 milliárd forintot meghaladó értékben sikerült ingatlanokat, bankszámlapénzt és ingóságokat biztosítani az államot ért vagyoni hátrány csökkentése érdekében.

Az ügyben a Békés Vármegyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, minősített költségvetési csalás és pénzmosás miatt emelt vádat az elkövetőkkel szemben. Vádiratában beismerés esetére is valamennyi vádlottal szemben fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és a bűncselekménnyel érintett vagyon elvonására tett indítványt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS