Milliárdos költségvetési csalással vádolják a zöldség- és gyümölcsimportőr céghálózat vezetőjét

Milliárdos költségvetési csalással vádolják a zöldség- és gyümölcsimportőr céghálózat vezetőjét
2023. 06. 02., 18:12

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat egy 30 éves férfival, továbbá közokirat-hamisítás bűntette miatt 4, általa névleges cégvezetésre felkért személlyel szemben.

A vádirat szerint a férfi tevékenysége azokhoz a magyar költségvetésnek 2,3 milliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó bűnszervezetekhez kapcsolódik, amelyek – egymás tevékenységét összehangolva – 2018 februárjától 2019 júniusáig az Európai Unió más tagállamaiból zöldséget és gyümölcsöt hoztak be Magyarországra. Az elkövetők a költségvetést megkárosító módon importőr és közvetítő céghálózatot, valamint a hatóságok látóköréből rendszeresen eltűnő, folyamatosan cserélt cégeket működtettek – olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében.

A 30 éves férfi biztosította a bűnszervezetek számára a költségvetési csalás elkövetéséhez szükséges, cégkapuval és bankszámlával is rendelkező, fiktív számlákat kiállító cégek egy részét. A társaságok élére a strómanokat is ő kutatta fel, továbbá ő is vett fel a cégek számláira beérkező összegekből, majd azokat készpénzben visszajuttatta a bűnszervezeti vezetők irodájába. A terhelt továbbá képviselte a cégeket az áruval kapcsolatos magyar hatósági ellenőrzések esetén, és olyan nyilatkozatokat tett, amelyekkel a törvényes működés látszatát keltette.

Az időben legutoljára működő bűnszervezetet vezető 53 éves férfi – az alapügy egyik vádlottja – azért vonta be a 30 éves férfit is az elkövetésbe, mivel fiatalabb társa megfelelő elkövetői tapasztalattal bírt. A fiatalabb férfi segített kiépíteni az 53 éves férfi által vezetett bűnszervezet üzleti körét, valamint információkat gyűjtött a konkurens társaságokról.

A 30 éves férfi a nyomozás során Dubajba szökött, majd később – miután ellene nemzetközi elfogatóparancsot is kibocsátottak – hazatért, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. Vele szemben a főügyészség fegyházbüntetést, pénzbüntetést és cégvezetéstől eltiltást, míg a további 4, közokirat-hamisítással vádolt, stróman vádlott egyikével szemben pénzbüntetést, a többi vádlottal szemben elzárás kiszabását indítványozta a vádiratban.

A főügyészség indítványt tett továbbá arra is, hogy jelen ügyet – a szoros személyi és tárgyi összefüggés okán – a Fővárosi Törvényszék egyesítse a társak ellen már tárgyalási szakban folyamatban lévő bűnügyhöz, amely alapügyet érintő közlemény itt olvasható.

Fotó: a nyomozás ügyiratairól készült ügyészségi fénykép

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS