Milliárdos költségvetési csalással vádolják a zöldség- és gyümölcsimportőr céghálózat vezetőjét

Milliárdos költségvetési csalással vádolják a zöldség- és gyümölcsimportőr céghálózat vezetőjét
2023. 06. 02., 18:12

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat egy 30 éves férfival, továbbá közokirat-hamisítás bűntette miatt 4, általa névleges cégvezetésre felkért személlyel szemben.

A vádirat szerint a férfi tevékenysége azokhoz a magyar költségvetésnek 2,3 milliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó bűnszervezetekhez kapcsolódik, amelyek – egymás tevékenységét összehangolva – 2018 februárjától 2019 júniusáig az Európai Unió más tagállamaiból zöldséget és gyümölcsöt hoztak be Magyarországra. Az elkövetők a költségvetést megkárosító módon importőr és közvetítő céghálózatot, valamint a hatóságok látóköréből rendszeresen eltűnő, folyamatosan cserélt cégeket működtettek – olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében.

A 30 éves férfi biztosította a bűnszervezetek számára a költségvetési csalás elkövetéséhez szükséges, cégkapuval és bankszámlával is rendelkező, fiktív számlákat kiállító cégek egy részét. A társaságok élére a strómanokat is ő kutatta fel, továbbá ő is vett fel a cégek számláira beérkező összegekből, majd azokat készpénzben visszajuttatta a bűnszervezeti vezetők irodájába. A terhelt továbbá képviselte a cégeket az áruval kapcsolatos magyar hatósági ellenőrzések esetén, és olyan nyilatkozatokat tett, amelyekkel a törvényes működés látszatát keltette.

Az időben legutoljára működő bűnszervezetet vezető 53 éves férfi – az alapügy egyik vádlottja – azért vonta be a 30 éves férfit is az elkövetésbe, mivel fiatalabb társa megfelelő elkövetői tapasztalattal bírt. A fiatalabb férfi segített kiépíteni az 53 éves férfi által vezetett bűnszervezet üzleti körét, valamint információkat gyűjtött a konkurens társaságokról.

A 30 éves férfi a nyomozás során Dubajba szökött, majd később – miután ellene nemzetközi elfogatóparancsot is kibocsátottak – hazatért, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. Vele szemben a főügyészség fegyházbüntetést, pénzbüntetést és cégvezetéstől eltiltást, míg a további 4, közokirat-hamisítással vádolt, stróman vádlott egyikével szemben pénzbüntetést, a többi vádlottal szemben elzárás kiszabását indítványozta a vádiratban.

A főügyészség indítványt tett továbbá arra is, hogy jelen ügyet – a szoros személyi és tárgyi összefüggés okán – a Fővárosi Törvényszék egyesítse a társak ellen már tárgyalási szakban folyamatban lévő bűnügyhöz, amely alapügyet érintő közlemény itt olvasható.

Fotó: a nyomozás ügyiratairól készült ügyészségi fénykép

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS