MGI: a termelékenység növekedésének felgyorsításával őrizhető meg a világgazdaság stabilitása

2023. 05. 26., 10:45

Az elmúlt két évtized során tapasztalható eszközár-infláció miatt megközelítőleg 160 billió dollárnyi „papírvagyon” keletkezett a világban – lassú gazdasági növekedés és erősödő egyenlőtlenség mellett –, miközben minden dollárnyi beruházás 1,90 dollárnyi adósságot termelt. A McKinsey Global Institute (MGI) szerint a pénzügyi rendszer mostani bizonytalanságai tartós változást jelezhetnek a világ kölcsönfelvételi, hitelezési és vagyonfelhalmozási folyamataiban.

A jólét és a növekedés jövője egy hajszálon múlikcímű friss jelentésébenaz MGI négy forgatókönyvet hasonlít össze az infláció, a kamatlábak és a GDP növekedés szempontjából a 2030-ig tartó időtávban, elemezve ezeknek az ingatlanban, részvényekben és kötvényekben felhalmozott vagyonokra gyakorolt hatásait. A tanulmány része az MGI egyik kutatási programjának, amiben egy általa kifejlesztett eszköz, a „világ vagyoni mérlege” segítségével vizsgálja a világgazdaság növekedését és egyensúlyát.

„Az utóbbi idők zűrzavarai sokkolták a világgazdaságot az évtizedekig tartó papírvagyon- és adósságnövekedést követően. Olyan időszak elé nézünk, amely talán semmire sem hasonlít az elmúlt 20 évből, amelynek során az üzleti élet vezetőinek mostani generációja kialakította a szemléletét” – nyilatkozta Olivia White, a McKinsey szenior partnere és az MGI igazgatója.

„A lehetséges hosszútávú folyamatok szokatlanul sokfélék lehetnek. Ehhez távlati gondolkodásra és több forgatókönyves tervezésre van szükség: a rövid távú makrokörnyezeti váltásokra adott reakciók már nem lesznek elegendők.”

„Egyre erősödnek az infláció állandósulásával kapcsolatos aggodalmak. Ugyanakkor az sem tűnik a legjobb opciónak, ha visszatérnénk a két évtizeden át tapasztalt gyenge beruházási hajlandósághoz, alacsony kamatlábakhoz és bőséges globális megtakarításokhoz, amelyek következményeképpen lassul a GDP növekedése, nőnek az egyenlőtlenségek, és a világgazdaságban felhalmozott vagyonok összege töretlenül emelkedik” – mondta Jonathan Woetzel, a McKinsey szenior partnere és az MGI igazgatója.

„Ideális eredményt hozhat, ha a vállalatok és a közszféra vezetői nagyobb volumenű beruházásokkal támogatják a termelékenység gyorsuló javítását, aminek eredményeképpen egy erőteljes GDP növekedés egyszerre járul hozzá gazdaságban felhalmozott vagyonok további emelkedéséhez és ezek egészséges szerkezetéhez.”

„A legrosszabb esetben a gazdaságpolitikai szigorítások és a bizonytalanság elmélyülése miatt a felhalmozott vagyonok értéke jelentősen csökkenhet, és csupán az Egyesült Államokban 30 billió dollárnyi papírvagyon semmisülhet meg. Számos hitelből finanszírozott eszköz mélyrepülése fájdalmas hitelállomány-leépítések évtizedét hozhatja el” – állítja Jan Mischke, az MGI partnere. „A termelékenység javítása viszont felgyorsítható, ami jóval sürgetőbb, mint eddig bármikor.”

A legfontosabb megállapítások között említhetjük a következőket:

  • Az elmúlt két évtized során tapasztalható eszközár-infláció miatt körülbelül 160 billió dollárnyi „papírvagyon” keletkezett. Lassú volt a GDP növekedés, erősödött az egyenlőtlenség, és minden dollárnyi beruházás 1,90 dollárnyi adósságot termelt. A világ vagyoni mérlegének növekedése a pandémiával tovább gyorsult: 1 dollár összegű nettó beruházásra vetítve 3,40 dollárnyi, új kötvényekbe- és hitelekbe történő befektetés halmozódott fel 2020-21. során.
  • A pénzügyi rendszer mostani bizonytalanságai változást jelezhetnek a világ kölcsönfelvételi, hitelezési és értékteremtési folyamataiban. 2022. végére nyilvánvalóvá vált a globális gazdaság működésének és vagyoni mérlegének instabilitása. Csupán 2022-ben a háztartások 16 billió dolláros vagyonvesztést szenvedtek el.
  • A lehetséges forgatókönyvek közül három vizsgált lehetőség korántsem ideális: kettő „válaszd ki, mivel mérgezed magad” alternatívát jelent, a harmadik pedig dupla adag mételyt. A „múlthoz visszatérő” forgatókönyv szerint az eszközárak jelenlegi áringadozása időlegesnek bizonyulhat, és a világ vagyoni mérlege újra növekedésnek indulhat, amint a megtakarítások ismét felviszik a meglévő eszközök árfolyamát, és nem áramlanak produktív beruházásokba. A „hosszabban magasabb” forgatókönyv szerint folyamatosan magas infláció és kamatlábak mellett lelassulhat a GDP növekedése, ami az amerikai gazdaságnak az 1970-es évek olajválságát követő állapotára hasonlít. A legrosszabb eshetőség – a „mérleg megütésének” forgatókönyve – esetében inkább úgy festene a helyzet, mint amikor Japánban az 1990-es években szétpukkant az ingatlan- és részvénybuborék, hosszúra nyúló hitelállomány-leépítés és az eszközárfolyamok zuhanása következett be: 2030-ra az amerikai részvények és ingatlanárak a jelenlegihez képest több mint 30 százalékkal csökkenhetnek.
  • A „gyorsuló termelékenységjavítás” forgatókönyve messze a legkívánatosabb: ekkor a gazdasági növekedés üteme utoléri, majd lépést tartva követi a vagyoni mérleg emelkedését. Csak ebben a forgatókönyvben ötvöződik a jelentős jövedelem- és vagyonbővülés a mérleg egészséges szerkezetével.
  • Nagy a tét. A forgatókönyveknek a gazdaság kibocsátására gyakorolt hatása óriási, viszont a globális vagyoni mérlegben megjelenő változás egy nagyságrenddel még ennél is magasabb lehet. A „mérleg megütése” forgatókönyvben az Egyesült Államok egy főre jutó éves átlagos GDP-növekedése 1,7 százalékkal lenne alacsonyabb a „gyorsuló termelékenység-javítás” esetéhez képest. Ugyanakkor 48 billió dollárral lenne kisebb az USA háztartásainak összvagyona.
  • A döntéshozóknak széles látókörrel kell sokféle forgatókönyvre felkészülniük, miközben rendíthetetlen elszántsággal kell igyekezniük a legjobb megoldás elérésére. A termelékenység növekedésének felgyorsításához dacolni kell olyan hátráltató tényezőkkel, mint például a társadalom elöregedése, illetve a beszállítói láncok növekvő összetettsége, és jól irányzott beruházásokkal kell realizálni mind a technológia, mind a humántőke értékét. A kocka még nincs elvetve.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS