Magyarországi helyszínek az fDi Intelligence 2024-es befektetési rangsorának legjobbjai között

Magyarországi helyszínek az fDi Intelligence 2024-es befektetési rangsorának legjobbjai között
2024. 03. 07., 15:10

Az fDi Intelligence – a Financial Times Ltd. csoport tagja – évente teszi közzé „A jövő európai városai és régiói” rangsorát; a 2024-es listákon két magyar város is szerepel, Budapest és Debrecen.

„A jövő európai városai és régiói 2024” rangsor kontinensszerte a legígéretesebb befektetési helyszíneket vetette össze egymással – olvasható a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség közleményében.

Mintegy 330 európai város értékelésére került sor, amelyeket népességméret alapján öt csoportba soroltak (metropoliszok, illetve nagy-, közepes-, kis- és mikrovárosok), 141 európai régiót pedig három csoportra osztottak (nagy-, közepes- és kisrégiók).

Az értékelt helyszínek teljesítménye alapján öt alkategória szerint alakult a rangsor: a gazdasági potenciál, a vállalkozásbarát környezet, a konnektivitás, az emberi erőforrás és élhetőség, valamint a költséghatékonyság szempontjait vették figyelembe.

A magyar befektetésösztönzési erőfeszítések a korábbi rekord volumen megduplázásában öltöttek testet, és elérték a 13 milliárd eurós határt, a mértékadó rangsorban pedig ezúttal két magyar városnak sikerült az fDi Intelligence ranglistájára felkerülni.

Budapest vonzerejét az európai metropoliszok között a költséghatékonyság okán díjazták. A magyar főváros a nyolcadik helyen végzett, közvetlenül Prága és Zágráb előtt.

Reflektorfényben az FDI stratégia

Az fDi Intelligence „A jövő európai városai és régiói 2024” idei díjazottjait a globális FDI szcéna vezető szakembereiből álló bíráló bizottság választotta ki. A bírák a beruházásösztönzéssel foglalkozó ügynökségek által felterjesztett 64 különböző méretű európai várost értékeltek. Ez volt az egyetlen kvalitatív kategória az egyébként adatvezérelt alapokon nyugvó rangsorban.

Debrecent a jövő európai kisvárosai között részesítették elismerésben. A kelet-magyarországi városnak a tavalyi ötödikről a negyedik sikerült feltornásznia magát, miközben továbbra is két egyesült királyságbeli helyszín, Derby és Doncaster közé ékelődik.

Debrecen 2023-ban is egy sor beruházásbejelentést ünnepelhetett, ami feltétlenül hozzájárult sikeréhez. Példaként érdemes felidézni, hogy a kínai akkumulátorgyártó óriás, az Eve Power megaprojekt megvalósítását vállalta, az IT rendszerintegrátor, a Delaware Consulting több tucat számítástechnikussal bővíti állományát, nem beszélve a németországi központú technológiai vállalatcsoportról, a ZF-ről, amely 62,5 millió eurót fektet be, hogy elektromos autókhoz gyárthasson nagyobb kapacitással alkatrészeket, részben Debrecenben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS