Korszerűsítési hullámra számítanak a szakértők az irodapiacon

2023. 08. 03., 14:45

Az EU Taxonómia és az ESG-irányelvek már a közepes vállalkozások esetében is azonnali szemléletváltást követelnek meg. A szabályozási környezet egy-két éven belül extra terheket és kötelezettségeket jelent, amelyek a tíz évnél régebbi ingatlanokban működő cégeket hatványozottan érintik. A budapesti irodapiac meghatározó szereplője, az ICON Real Estate Management tapasztalatai szerint az elkerülhetetlen korszerűsítések már körvonalazódnak, azok tervezése sok helyen elkezdődött.

Az EU teljes energiafogyasztásának mintegy 40 százalékáért, az energiából származó üvegházhatású gáz-kibocsátásnak pedig 36 százalékáért az épületek felelősek. Az ennek csökkentését ösztönző szabályzói környezet, valamint az ESG-szempontoknak való megfelelés gyökeres szemléletváltozást kíván meg a hazai vállalkozásoktól is. 2024-től kezdve már a pénzügyi szektoron kívüli nagyvállalatoknak is fenntarthatósági jelentést kell készíteniük és közzétenniük, míg 2025-től a tőzsdén jegyzett EU-s kkv-kra is érvényes lesz ez a kötelezettség.

Az utóbbi néhány évben épült ingatlanok esetében már a tervezéskor figyelembe vették a fenntarthatósági szempontokat, így a legkorszerűbb irodaházakat bérlő nagyvállalatok helyzete ebből a szempontból nem kritikus. Ugyanakkor Európa épületállományának több mint 85 százalékát 2001 előtti ingatlanok teszik ki, ami az unión belül, így Magyarországon is többezer vállalkozás számára jelent egyben kihívást és megoldandó feladatot.

Az irodaszektorban már érzékelhető a bérlői elvárás a tulajdonosi oldal felé, hogy elinduljanak azok a műszaki beruházások, amelyek főként az energia, azon belül is elsősorban a gáz és áram hatékonyabb felhasználását segítik elő. Az ingatlanok értékmegőrzésének érdekében sok ingatlanban elindultak a fejlesztési projektek, de a piaci tapasztalatok azt mutatják, hogy sok esetben csak az első lépéseket teszik meg az illetékesek (például LED-ekre cserélik a világítótesteket), amelyek ugyan csökkentik a fogyasztást rövid távon, de a hosszútávú fenntarthatóságra nem sok hatásuk van. Ehhez komplex, automatizmusokra, IT megoldásokra épülő, rendszer-szintű fejlesztések szükségesek.

„Nem elég a gazdaságossági réseket betömködni különböző költségcsökkentő, modern eszközökkel, az irodaházak hatékonyságának kérdését komplex módon kell kezelni. A bérlők munkavállalóit, az irodahasználókat is a fenntarthatóbb energiafelhasználás irányába szükséges edukálnunk, hogy a lehető legnagyobb hatást lehessen elérni.5-10 százalék közötti energiamegtakarítást jelent csupán az, hogy a használati szokások a tudatosság jegyében alakulnak át”– mondta Kákosy Zsolt MBA MRICS, az ICON senior igazgatója, property management területért felelős vezetője.

„Az Európai Bizottság által kitűzött célok elérése érdekében az energiahatékonyság javításának kell az erőfeszítések elsődleges szempontjának lennie. Fontos, hogy az irodaházak üzemeltetését szolgáló rendszerek működése ne csupán napszakhoz legyen köthető, hanem ahhoz is, hogy éppen tartózkodik-e valaki az épület helyiségeiben. Emellett az intelligens hűtés-, hő- és villamosenergia- szabályozók telepítése is nagyban hozzájárulhat az épületek fenntartható működéséhez” – tette hozzá Flück Róbert, az ICON facility management igazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS