Korszerűsítési hullámra számítanak a szakértők az irodapiacon

2023. 08. 03., 14:45

Az EU Taxonómia és az ESG-irányelvek már a közepes vállalkozások esetében is azonnali szemléletváltást követelnek meg. A szabályozási környezet egy-két éven belül extra terheket és kötelezettségeket jelent, amelyek a tíz évnél régebbi ingatlanokban működő cégeket hatványozottan érintik. A budapesti irodapiac meghatározó szereplője, az ICON Real Estate Management tapasztalatai szerint az elkerülhetetlen korszerűsítések már körvonalazódnak, azok tervezése sok helyen elkezdődött.

Az EU teljes energiafogyasztásának mintegy 40 százalékáért, az energiából származó üvegházhatású gáz-kibocsátásnak pedig 36 százalékáért az épületek felelősek. Az ennek csökkentését ösztönző szabályzói környezet, valamint az ESG-szempontoknak való megfelelés gyökeres szemléletváltozást kíván meg a hazai vállalkozásoktól is. 2024-től kezdve már a pénzügyi szektoron kívüli nagyvállalatoknak is fenntarthatósági jelentést kell készíteniük és közzétenniük, míg 2025-től a tőzsdén jegyzett EU-s kkv-kra is érvényes lesz ez a kötelezettség.

Az utóbbi néhány évben épült ingatlanok esetében már a tervezéskor figyelembe vették a fenntarthatósági szempontokat, így a legkorszerűbb irodaházakat bérlő nagyvállalatok helyzete ebből a szempontból nem kritikus. Ugyanakkor Európa épületállományának több mint 85 százalékát 2001 előtti ingatlanok teszik ki, ami az unión belül, így Magyarországon is többezer vállalkozás számára jelent egyben kihívást és megoldandó feladatot.

Az irodaszektorban már érzékelhető a bérlői elvárás a tulajdonosi oldal felé, hogy elinduljanak azok a műszaki beruházások, amelyek főként az energia, azon belül is elsősorban a gáz és áram hatékonyabb felhasználását segítik elő. Az ingatlanok értékmegőrzésének érdekében sok ingatlanban elindultak a fejlesztési projektek, de a piaci tapasztalatok azt mutatják, hogy sok esetben csak az első lépéseket teszik meg az illetékesek (például LED-ekre cserélik a világítótesteket), amelyek ugyan csökkentik a fogyasztást rövid távon, de a hosszútávú fenntarthatóságra nem sok hatásuk van. Ehhez komplex, automatizmusokra, IT megoldásokra épülő, rendszer-szintű fejlesztések szükségesek.

„Nem elég a gazdaságossági réseket betömködni különböző költségcsökkentő, modern eszközökkel, az irodaházak hatékonyságának kérdését komplex módon kell kezelni. A bérlők munkavállalóit, az irodahasználókat is a fenntarthatóbb energiafelhasználás irányába szükséges edukálnunk, hogy a lehető legnagyobb hatást lehessen elérni.5-10 százalék közötti energiamegtakarítást jelent csupán az, hogy a használati szokások a tudatosság jegyében alakulnak át”– mondta Kákosy Zsolt MBA MRICS, az ICON senior igazgatója, property management területért felelős vezetője.

„Az Európai Bizottság által kitűzött célok elérése érdekében az energiahatékonyság javításának kell az erőfeszítések elsődleges szempontjának lennie. Fontos, hogy az irodaházak üzemeltetését szolgáló rendszerek működése ne csupán napszakhoz legyen köthető, hanem ahhoz is, hogy éppen tartózkodik-e valaki az épület helyiségeiben. Emellett az intelligens hűtés-, hő- és villamosenergia- szabályozók telepítése is nagyban hozzájárulhat az épületek fenntartható működéséhez” – tette hozzá Flück Róbert, az ICON facility management igazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS