K&H: a kereslet csökkenésétől is tartanak a kkv-k

2023. 11. 23., 12:10

Még mindig az infláció jelenti a legnagyobb nehézséget a kkv-k számára, de emellett a munkaerőhiány is újra meghatározó tényezővé vált. A jövő évben azonban mégsem ez, hanem a kereslethiány jelentheti majd a legnagyobb gondot a vállalkozások számára a K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményei szerint.

Továbbra is tartja első helyét az infláció a vállalkozások üzleti tevékenységét akadályozó tényezők sorrendjében, a kkv-k 36 százalékának ez jelenti a fő nehézséget. Ezt követően viszont komoly átrendeződés figyelhető meg.

„A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index alapján az elmúlt negyedévben második helyen szereplő energiaköltségek (34 százalék) és forint árfolyamváltozás (28 százalék) negatív hatása mérséklődött, így az előbbi a cégek 28, az utóbbi 25 százalékuk számára okozott nehézséget az elmúlt félévben. Ezzel egyidejűleg viszont a munkaerőhiány ismét feljött a második helyre, 22-ről 29 százalékra emelkedett ugyanis azoknak a cégeknek az aránya, akik számára ez gondot jelent” – részletezte a legutóbbi eredményeket Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

Habár a szakemberhiány esetében jelentős emelkedés történt, mégsem ez, hanem a jelenleg negyedik helyen álló kereslethiány intheti óvatosságra a vállalkozásokat. A kereslet szűkülése ugyanis az elmúlt egy évben folyamatosan egyre nagyobb szerepet kap, négy negyedév alatt 9-ről 25 százalékra emelkedett azoknak a cégeknek az aránya, ahol ez már gondot okozott az elmúlt félév során.

„Úgy tűnik, hogy nemcsak a nemzetgazdaság egésze, de a kkv szektor is megszenvedi a kereslet csökkenését. A kiskereskedelmi forgalom szeptemberi 7,3 százalékos csökkenését, illetve az ipari termelés belföldi (-18,3 százalék) és export értékesítés (-9,4 százalék) változását látva így reális esély van arra, hogy 2024-ben az első helyre lép a cégek saját működését nehezítő tényezők sorában” – figyelmeztetett a szakember.

Ezzel párhuzamosan az anyaghiány teljes mértékben hátra szorult: egy év alatt 21-ről 8 százalékra mérséklődött azoknak a vállalkozásoknak az aránya, ahol ez gondot jelentett az elmúlt félévben. A továbbiakban tehát éppen a covid időszak ellenkezője jelentheti a kihívást a kkv-knak, a kínálat helyett a kereslet fogja meghatározni a piacot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS