Így látják a magyar egészségügy helyzetét a VOSZ szakértői

Így látják a magyar egészségügy helyzetét a VOSZ szakértői
2023. 09. 20., 10:20

A magánegészségügyi szolgáltatók addig nem tudnak komplex, a fekvőbeteg-ellátás minden szegmensére kiterjedő komplex szolgáltatásokat nyújtani, amíg az állami finanszírozás nem áll be mögéjük – mondta Fábián Lajos, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke, az Egészségügyi Tagozat elnöke a Portfolio Private Helath Forum 2023 konferenciáján kedden.

Fábián Lajos felvezető előadása után a VOSZ Egészségügyi Tagozatának szekcióelnökei beszélgettek a saját szegmensükben működő vállalatok helyzetéről, kilátásairól, valamint az állami- és magánegészségügyi rendszer együttműködéséről – írja a Portfolio.

Békássy Szabolcs, az alapellátás és fogászati ellátás szekció elnöke szerint pozitívum, hogy már nem a pandémia van fókuszban, hanem a betegmenedzsment és a prevenció.

Kirschner András, a szakorvosi járóbeteg- és foglalkozás-egészségügyi ellátás szekció elnöke úgy látja: sokszor a szerencsétlen, többek között az átvezényléssel kapcsolatos kormányzati kommunikáció az oka annak, hogy sok a pályaelhagyó. A hálapénz kivezetése kapcsán megjegyezte: mivel az orvosokon nincs teljesítménynyomás, sokan lassítják a munkát és a felszabaduló időt a magánegészségügyben töltik.

Csernavölgyi István, a szakorvosi fekvőbeteg-ellátás elnöke szerint versenynek a magánszektor szereplői között kell lennie, nem pedig az állami és a magánszektor között. Az együttműködés olyan területeken is fontos, mint a várólisták csökkentése, de példaként említette a gerincgyógyászatot is. Hangsúlyozta az orvosok képzésének fontosságát, valamit azt, hogy a magánszolgáltatók itthon tartsák a szakembereket.

Gyarmati János, a diagnosztikai szekció elnöke elmondta: a CT- és MR-vizsgálatok államosításával kapcsolatban még rengeteg a nyitott kérdés. Jó lenne tudni, hogy mi az állam célja akár a következő 10 évre. Ezek nélkül ugyanis nem lehet tudni, hogy érdemes-e befektetni ebbe a szektorba. Az állami finanszírozással kapcsolatban példaként említette, hogy egy röntgenfelvételért az állam 1700 forintot fizet, ez azonban még a személyzet költségeit sem fedezi.

Rádai Tamás, az egészségügyi technológiai szekció elnöke arról beszélt, hogy nagyon magas a kórházak kintlévősége, és ugyan volt egy rezsit érintő konszolidáció, becslése szerint csak a tőketartozás 100 milliárd forintot tehetett ki a nyár végén. Ehhez jön még egy mintegy 10 milliárd forintos kamatkiadás, miközben az éves kamat 20 százalék feletti.

Skorán Ottó, az egészségügyi innováció és informatika szekció elnöke szerint válsághelyzetben az innovációnak kell felértékelődnie minden esetben. Hangsúlyozta: az élet fogja kikényszeríteni, hogy az adatvezérelt egészségügyről ne csak beszéljünk, hanem használjuk is. Az uniós források késése miatt az állami szektorban leállt az innováció, az egészségügy napi működésre állt át.

(Fotó: Mónus Márton)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS