Híves Beáta: Néha vissza kell menni a startmezőre!

Híves Beáta: Néha vissza kell menni a startmezőre!
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 04. 12., 09:12

Négy évvel ezelőtt az alapítótársammal ketten egy papírra vázoltuk fel a víziónkat. Azóta már 18-an vagyunk, felkerültünk az APEX toplistára, hazai és nemzetközi díjakat nyertünk, miközben 2 éve szinte folyamatosan alkalmazkodnunk kell a mindent körülvevő rendkívüli helyzethez – mondta az Üzletemnek Híves Beáta, a Next9 Communications társalapító-társügyvezetője.

CÉGES LEGEK sorozatunk 23. cikkében a Next9 Communications legjeit Híves Beáta társalapító-társügyvezető osztja meg az olvasóval.

Az előző év LEGNAGYOBB tanulsága:

Fiatal, alig négyéves ügynökségként nem egy év tanulságát emelném ki, hanem az eltelt 4 évet összességében, amelyből 2 évet – ha mondhatjuk így – békeidőben és két évet folyamatos krízisben, „háborús” helyzetben éltünk át, aminek sajnos még nincs is vége. A mi vállalkozásunk sikerkritériumai az emberek és a belőlük létrejövő projekt alapokon működő csapatok. Ha kollégáink jól érzik magukat, ha kiegyensúlyozottak, akkor a legnehezebb helyzetben is megállják a helyüket. Ha elfáradnak – akár magánéletileg, akár szakmai okokból – akkor a legkönnyebb helyzet sem lesz könnyen teljesíthető számukra. Egy ügynökségnél nagyon jól kell működnie a csapatnak, mert az együttműködés során nem egy embert vesznek a partnereink, hanem csapatokat, akik együtt gyorsan, a legmagasabb szakmai színvonalon tudnak dolgozni. Ez olyan, mint a csapatsport, minden szereplőnek egyformán fontos feladata van, és ha valakit kiállítanak (piroslapot kap, vagy büntető perceket sportágtól függően), akkor komoly hátrányba kerül az egész csapat. Ugyanakkor hittel, elköteleződéssel minden lehetséges.

Ráadásul mi, Győri Kriszta üzlettársammal, akkor alapítottunk ügynökséget, amikor mindenki éppen temette a PR-t. Mi már akkor is úgy gondoltuk, hogy nagyon is szükség van rá, aztán jött a COVID, ami sok mindenben igazolt minket. Ugyanis a média hitelesíti leginkább egy vállalat üzeneteit és a felsővezetők megszólalásai is felértékelődtek. Hirtelen újra mindenki a hírekben akart megjelenni. Viszont arról is meg kellett győznünk ügyfeleinket, hogy igenis fontos, hogy ne csak az ingyenes megjelenésekben, hanem fizetett megoldásokban is gondolkodjanak, mert ahogy a vállalkozásokat megrázta az elmúlt időszak, ez igaz volt a médiumokra és az újságírókra is.

Az idei év LEGFONTOSABB célkitűzése:

Idén nem tervezünk növekedéssel, alapvetően az előző évi teljesítményünk megtartását tűztük ki célul, különösen úgy, hogy az ukrajnai háború jelentős kihívást és terheket is ró partnereinkre. Elsősorban a szervezeti és a belső folyamatok fejlesztésére szeretnénk koncentrálni, valamint értékteremtő, közösségépítő aktivitások további kidolgozását terveztük el. Vezetői szinten a legfontosabbnak azt tartjuk, hogy motiválni és segíteni tudjuk a kollégáinkat abban, hogy a jelenlegi hibrid világban megtalálják maguknak és a cég számára is legideálisabb és leghatékonyabb működési formát. Szeretnénk folytatni a tavaly indított podcast sorozatunkat is, amelyben a média és a kommunikációs szakmából jövő vendégekkel beszélgetünk a média helyzetéről, az újságírásról, a változó médiafogyasztási szokásokról és a kritikus gondolkodásról. Ez utóbbira nagyobb szükség van, mint valaha.

A vállalkozás eddigi LEGNAGYOBB dobása:

Esetünkben a legnagyobb dobás, mint fogalom, nem létezik, mert minden ügyfél számára a legjobb szolgáltatásokat kell adni és folyamatosan fejlesztenünk kell, követni a trendeket, érzékenyen reagálni az ügyfél és a média változásokra. Ha mégis megneveznék valamit, akkor talán azt emelném ki, hogy olyan modern, működési modellt dolgoztunk ki más piaci szereplőkkel, partnerekkel közösen, amelyben az ügyfél igényeihez alkalmazkodó ütőképes, gyors account csapatokat hozunk létre, felvonultatva olyan kompetenciákat, amely egyetlen ügynökségnél nem lenne elérhető. Így lehetséges, hogy tavaly több mint 20 kutatást készítettünk, rendeztünk több ezres résztvevővel megvalósuló globális rendezvényt és sajtóeseményt, forgattunk közel 40 videót és számos podcastot is gyártottunk.

A LEGBOSSZANTÓBB pillanat a vállalkozás történetében:

Ha nem működik a Teams és a Sharepoint rendetlenkedik!

A vállalkozás életében a LEGDRASZTIKUSABB váltás/változtatás:

Szerintem az ügynökségünk működése önmagában drasztikusnak tekinthető, hiszen 4 évvel ezelőtt az alapítótársammal ketten egy papírra vázoltuk fel a víziónkat. Azóta már 18-an vagyunk, felkerültünk az APEX toplistára, hazai és nemzetközi díjakat nyertünk, miközben 2 éve szinte folyamatosan alkalmazkodnunk kell a mindent körülvevő rendkívüli helyzethez. Azt hiszem, lassan újraírhatjuk a Háború és Békét, csak most a mi szemszögünkből.

A LEGHATÉKONYABB működéshez szükséges új feladatok:

Képesnek kell lennünk folyamatos szemléletváltásra, hogy gyorsan és hatékonyan tudjunk reagálni a külső és belső körülmények változására.   Ebben pedig képzésekkel kell támogatnunk a kollégákat is.

Az eddigi LEGDRÁGÁBB beruházásuk:

Hogy visszamentünk az irodába 1 év otthonlét után.

Erre kellene a jövőben a LEGTÖBB pénzt fordítani:

Egyszerű és egyértelmű a válasz: úgy gondoljuk, hogy a jó munkaerő felbecsülhetetlen érték. Nálunk a legfontosabb befektetés az emberi erőforrás, azaz a kollégáink. Célunk őket megtartani, és megfelelően honorálni a tudásukat, erőfeszítéseiket, lojalitásukat. Ugyanakkor a folyamatos tudásfejlesztés azért is fontos – mert ezekből jönnek azok a megoldások, ötletek, amivel az üzletet tovább tudjuk vinni.

A LEGERŐSEBB konkurenst ezzel lehet legyőzni:

A konkurensekre azért van szükség, hogy spiccen tartsanak minket, hogy lássuk, ki hogyan fejlődik és mi miben fejlődhetünk, hogy inspiráljanak és ösztönözzenek minket arra, hogy még jobbak és mások legyünk. Szeretjük a versenyt és a versenytársainkat, örülünk a hazai vagy nemzetközi sikereiknek, mert az mindig az iparág sikere is.

Ezzel a LEGBONYULTABB ma megbirkózni az üzleti életben:

Egyrészt nem egyszerű megfelelő gyorsaságra ösztönözni a partnereket. A mai kommunikációs világban már nem fér bele, hogy lassan válaszoljanak az ügyfelek egy-egy kérdésre vagy ajánlat elfogadására. De ez igaz az alvállalkozókra, a médiumokra és influencerekre is, vannak, akik 3-4 hét után adnak ajánlatot vagy válaszolnak egy e-mailre.

Kritikusnak tartom azt is, hogy sokaknál nem fordítanak elég időt a tervezésre. Persze jöhet a kérdés, hogy előbb a gyorsaságról beszéltem, most meg épp időt kérek, de itt különbséget kell tenni a döntési gyorsaság és az alapos tervezés között. Az alapos tervezés megkönnyíti a döntéshozatalt. Azt pedig a döntéshozatalnál el kell fogadni, hogy néha kockázatot kell vállalni, és lehetnek rossz döntések.

Óriási kihívás még meggyőzni az ügyfeleket, hogy ha elindultak egy úton, de látszik, hogy nem jó az irány, akkor idejében és gyorsan változtassanak. Talán ez a munkánk legnehezebb része. Olyan projekteknél gyakori jelenség ez, ahol már akár hónapok óta tart a munka, öltek bele nem kevés emberi erőforrást és pénzt. De az üzleti élet e tekintetben, olyan, mint egy jó társasjáték: néha vissza kell menni a startmezőre, vagy kimaradunk 3x a dobásból.

(Fotók: Nex9 Communications)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS