Hat százalékkal magasabb a zöld minősítéssel rendelkező irodaházak átlagos bérleti díja Európában

2022. 12. 15., 12:18

Az ESG-nek, azaz a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szabványoknak megfelelő irodaházak az átlagnál magasabb bérleti díjakat érnek el, függetlenül attól, melyik évben épültek – olvasható a CBRE globális ingatlantanácsadó 18 európai piacra kiterjedő elemzésében.

Ez a megállapítás tovább erősíti az európai „Green Deal” azon kezdeményezését, miszerint a meglévő épületek átalakításával hozzájárulhatnak az ingatlantulajdonosok, hogy Európa 2050-re klímasemlegessé váljon.

A fenntartható épületek bérleti díját a negatív környezeti hatások csökkenése, az alacsonyabb üzemeltetési és karbantartási költségek, a vállalat jobb megítélése, valamint a fenntarthatósági célok iránt egyre növekvő érdeklődés határozza meg. Emellett hatással van rá a bérlők kényelmének, jóllétének és termelékenységének növekedése is.

A tendenciát tovább erősíti az a kormányzati szabályozás, amely a bérlőket egyre inkább arra kényszeríti, hogy a nem pénzügyi teljesítményeikről – például az ESG-mérőszámokról – is beszámoljanak. A CBRE más, hosszú távú tanulmányai is hasonló eredményre jutottak: a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló, ellenőrizhető intézkedések tartósan kedvezően hatnak a bérleti díjakra.

A 18 vizsgált piacon a fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező irodai ingatlanállomány aránya 2022 közepére 20 százalékra emelkedett, szemben a 2019-ben mért 14 százalékkal. Ugyanezt a tendenciát követi a bérbeadási tevékenység is, hiszen a bérlők egyre gyakrabban kötnek bérleti szerződést a tanúsított épületekben lévő helyiségekre.

„A budapesti irodaterületek 50 százalékának van zöld minősítése. Ez az arány a bérlői igényekben is visszatükröződik, különösen azokban az években, amikor erős a kereslet: 2019-ben például az új bérleti szerződések közel 70 százalékát ilyen épületekben kötötték. Mivel a zöld minősítés magasabb épületminőséggel is együtt jár, ez az árazásban is tükröződik” – mondta Borbély Gábor, a CBRE magyarországi kutatási igazgatója.

A szakértő arra is kitért, hogy mivel az elmúlt évtizedben a fejlesztések legnagyobb hányada a közép-európai fővárosokban történt, így itt jellemzően magasabb a zöld minősített épületek aránya is.

„Bár a különböző tényezők, mint az épületek kora, az elhelyezkedése és a minősítése együttesen hatnak a bérleti árakra, a budapesti irodák esetében 9-10 százalékra becsüljük a „zöld prémiumot", ami ugyan magasabb, mint a Varsóban vagy Pozsonyban jellemző 5-7 százalék, de alacsonyabb, mint a Prága és Bukarest esetében jelentkező 15-18 százalék” – tette hozzá Borbély Gábor.

„Ahhoz, hogy a kereskedelmiingatlan-szektor lépést tartson a fenntarthatósági menetrenddel, a fenntartható épületekkel kapcsolatos üzleti érveknek egyértelműnek kell lenniük. Elemzésünk jelentős korrelációt mutat a fenntarthatósági tanúsítványok és az épületek piaci értéke között - tehát a gazdasági ösztönzés már adott”mondta Dragana Marina, a CBRE kontinentális európai fenntarthatósági kutatásának vezetője.

A kereskedelmiingatlan-szektor elfogadta a fenntarthatóság fontosságát a döntéshozatalaiban, felismerve a zöld minősítéssel rendelkező épületek kulcsfontosságú szerepét az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés biztosításában és a potenciális kockázatok kezelésében.

Számos európai piac azonban még messze áll attól, hogy elérje a fenntarthatósági tanúsítványok jelentős elfogadási szintjét. Ez szorosan összefügg két kulcsfontosságú tényezővel: az értékteremtés időhorizontjával, valamint a helyi piaci dinamikával, beleértve a jogszabályokat és a kormányzati szabályozást. Mindazonáltal az európai építőipari ágazat számára létfontosságú, hogy leküzdje az épületek tanúsításával kapcsolatos kihívásokat és igazodjon a jövő elvárásaihoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-25 08:41:00
2023 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.
2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS