ÉVOSZ: Budapesten tartanak ki legtovább az építőipar megrendelései

2023. 07. 05., 14:43

Az építőipar szerződésállománya országosan 28 százalékkal, míg Budapesten mintegy 15 százalékkal lett kisebb éves szinten, ezáltal legtovább a fővárosban fog kitartani olyan mértékben a piaci megrendelés, mint amire a szakma vágyakozik – mondta Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Koji László a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Építőipari Osztályának éves osztályértekezletén ugyanakkor jelezte, hogy várakozásuk szerint az év második felében a megrendelés-állomány volumene már Budapesten is jelentősen csökkeni fog.

Minden megrendelői szegmens csökkenti a megrendelését, és különösen igaz ez a fővárosra, amely nem tanúsít beruházásélénkítő magatartást. Budapest nem támogatja helyi adókedvezményekkel a beruházásokat, emellett a fővárosban erőteljesen sújtja az építőipart a közterülethasználati díj mértéke, a logisztikai nehézségek és a viszonylag drága behajtási engedélyek – sorolta Koji László, aki szerint ha nem jelennek meg kedvező folyamatok a fizetőképes kereslet oldalán az év második felében, akkor éves átlagban az építőipar országosan 5, Budapesten 2–3 százalékkal kevesebb foglalkoztatottal tervezi a rendelkezésre álló munkák elvégzését.

Az ÉVOSZ elnöke emlékeztetett: az építőipar tavaly 385 ezer embert foglalkoztatott, 38 százalékuk, körülbelül 140 ezer ember budapesti székhelyű vállalkozásoknál dolgozott. A fővárosban főtevékenységét tekintve 26 ezer építőipari vállalkozás van bejegyezve, amelyek között országos összehasonlításban meghatározó részt képviselnek a közepes és nagy cégek.

2022-ben országosan 35 ezer lakásépítési engedély, bejelentés történt és végül 20 540 új lakás épült meg, amelyek 32 százaléka, 6610 darab Budapesten található. Ez utóbbi számadat 6,1 százalékkal elmarad a 2021-es értéktől. Idén országosan jó esetben mintegy 17 000 újépítésű lakást adhatnak át az év végégig, de ezen belül a fővárosiak száma nem haladja majd meg az ötezret.

Magyarországon 2023 első negyedévében 3613, a fővárosban 1404 új lakás épült, előbbi az előző év azonos időszakához képest 20, utóbbi 42 százalékos csökkenés. Ez a tendencia Koji László szerint egész évben érvényesülni fog.

Koji László felidézte: tavaly a magyar építőipar teljesítménye 6860 milliárd forint, durván 17 milliárd euró volt. Ennek 42 százaléka, körülbelül 2800 milliárd forint a budapesti székhelyű cégekhez köthető. Hozzáfűzte, hogy a 2800 milliárd forintból Budapesten 1600 milliárd forintnyi, a fennmaradó összegből pedig a fővároson kívül valósult meg építőipari beruházás, ami azt jelenti, hogy a budapesti székhelyű építőipari vállalkozásoknak országos kihatásuk van.

Koji László, aki egyben a BKIK általános alelnöke és a kamara Építőipari Osztályának elnöke, beszámolt arról is, hogy az építőipar területéről a kamarába 24 ezer vállalkozás kötelezően regisztrált, 200 pedig önkéntesen a tagja. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS