ÉVOSZ: Budapesten tartanak ki legtovább az építőipar megrendelései

2023. 07. 05., 14:43

Az építőipar szerződésállománya országosan 28 százalékkal, míg Budapesten mintegy 15 százalékkal lett kisebb éves szinten, ezáltal legtovább a fővárosban fog kitartani olyan mértékben a piaci megrendelés, mint amire a szakma vágyakozik – mondta Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Koji László a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Építőipari Osztályának éves osztályértekezletén ugyanakkor jelezte, hogy várakozásuk szerint az év második felében a megrendelés-állomány volumene már Budapesten is jelentősen csökkeni fog.

Minden megrendelői szegmens csökkenti a megrendelését, és különösen igaz ez a fővárosra, amely nem tanúsít beruházásélénkítő magatartást. Budapest nem támogatja helyi adókedvezményekkel a beruházásokat, emellett a fővárosban erőteljesen sújtja az építőipart a közterülethasználati díj mértéke, a logisztikai nehézségek és a viszonylag drága behajtási engedélyek – sorolta Koji László, aki szerint ha nem jelennek meg kedvező folyamatok a fizetőképes kereslet oldalán az év második felében, akkor éves átlagban az építőipar országosan 5, Budapesten 2–3 százalékkal kevesebb foglalkoztatottal tervezi a rendelkezésre álló munkák elvégzését.

Az ÉVOSZ elnöke emlékeztetett: az építőipar tavaly 385 ezer embert foglalkoztatott, 38 százalékuk, körülbelül 140 ezer ember budapesti székhelyű vállalkozásoknál dolgozott. A fővárosban főtevékenységét tekintve 26 ezer építőipari vállalkozás van bejegyezve, amelyek között országos összehasonlításban meghatározó részt képviselnek a közepes és nagy cégek.

2022-ben országosan 35 ezer lakásépítési engedély, bejelentés történt és végül 20 540 új lakás épült meg, amelyek 32 százaléka, 6610 darab Budapesten található. Ez utóbbi számadat 6,1 százalékkal elmarad a 2021-es értéktől. Idén országosan jó esetben mintegy 17 000 újépítésű lakást adhatnak át az év végégig, de ezen belül a fővárosiak száma nem haladja majd meg az ötezret.

Magyarországon 2023 első negyedévében 3613, a fővárosban 1404 új lakás épült, előbbi az előző év azonos időszakához képest 20, utóbbi 42 százalékos csökkenés. Ez a tendencia Koji László szerint egész évben érvényesülni fog.

Koji László felidézte: tavaly a magyar építőipar teljesítménye 6860 milliárd forint, durván 17 milliárd euró volt. Ennek 42 százaléka, körülbelül 2800 milliárd forint a budapesti székhelyű cégekhez köthető. Hozzáfűzte, hogy a 2800 milliárd forintból Budapesten 1600 milliárd forintnyi, a fennmaradó összegből pedig a fővároson kívül valósult meg építőipari beruházás, ami azt jelenti, hogy a budapesti székhelyű építőipari vállalkozásoknak országos kihatásuk van.

Koji László, aki egyben a BKIK általános alelnöke és a kamara Építőipari Osztályának elnöke, beszámolt arról is, hogy az építőipar területéről a kamarába 24 ezer vállalkozás kötelezően regisztrált, 200 pedig önkéntesen a tagja. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS