Előzetes értesítést küld a NAV a „komásoknak”

2019. 06. 25., 18:48

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal előzetes értesítést küld azoknak, akik jelenleg szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA), de a hónap utolsó hetében végzett előzetes vizsgálat szerint valamit elmulasztottak.

A hónap utolsó napja előtt küldött értesítés lehetőséget ad arra, hogy még időben intézkedhessenek és pótolják a mulasztást, elkerülve ezzel a KOMÁ-ból történő kizárást.

Az értesítést megalapozó vizsgálat pillanatnyi időállapot szerinti adatokon alapul, ezért, ha az adózó a mulasztását időközben már rendezte, például tartozását befizette, bevallását benyújtotta, akkor az előzetes értesítéssel kapcsolatban további teendője nincs. A NAV figyelemfelhívása választható lehetőség az eBev felületen rendelkezhetnek az érintettek arról, ha a jövőben nem szeretnének ilyen értesítést kapni.

A NAV minden hónap utolsó napján fennálló állapot szerint vizsgálja a KOMÁ-ban történő szereplés feltételeit, és az eredmény alapján a tárgyhónapot követő hónap 10-ig frissíti adatbázisát. Az előzetes értesítéssel a NAV az adatbázisban már szereplő adózókat segíti azzal, hogy a rendelkezésére álló adatok szerint előre felhívja a figyelmet az esetleges kizárásra.

Gyakran előfordul, hogy az adózók kisebb mulasztás, jellemzően kisebb összegű, néhány ezer forintos, elsősorban figyelmetlenségből adódó folyószámla-rendezési problémák miatt kerülnek ki az adatbázisból. Ennek következménye számos kellemetlenség lehet, hiszen a mulasztás pótlása után leghamarabb csak a következő havi adatbázis-frissítéssel kerülhet vissza a KOMÁ-ba. Ez leginkább az EKÁER-bejelentésre kötelezett adózóknak fontos, ugyanis, ha valamely adózó szerepel az adatbázisban és megfelel a feltételeknek, akkor nem kell biztosítékot fizetnie.

Az adatbázisban történő további szereplésért az adózónak az előzetes értesítésben megjelölt hiányosság(ok) pótlását, valamint a tárgyhónapban esedékes további teendőket a hónap utolsó napjáig kell elvégeznie.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS