Balogh-Mázi Mária: Máris több százan jelentkeztek a Szerethető Munkahelyek Díjra

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 07. 30., 09:30

Hiába magas a fizetés, ha rosszul érzi magát az ember a munkahelyén – mondja az Üzletemnek Balogh-Mázi Mária. A DreamJo.bs újgenerációs állásportál vezetője a folyamatos edukáció híve, nagyon hasznosnak tartja a Bizalmi Indexen kapott ügyfélértékeléseket is.

Utoljára mikor volt büszke a munkájára? – kérdezem elsőként Balogh-Mázi Máriától. A kérdés adja magát, hiszen ha bárki rákattint a DreamJo.bs weblapjára, rögtön ezt szögezik neki. Nem véletlenül, egy újgenerációs állásportál mi mással is indíthatna, ha felkeresi az álmai munkahelyét kereső netező.

Balogh-Mázi Mária, a cég vezérigazgató társtulajdonosa mosolyogva veszi a lapot, és mondja: „Most is büszke vagyok a munkámra, mert a csapatommal értéket teremtünk. A napi munkám 90 százaléka egyébként a DreamJo.bs-é, 10 százalék a Baconsulté”. Ehhez annyi a magyarázat, hogy a két cég egy irodában dolgozik a budai Vár tövében, utóbbiban Mária a férjével, Balogh Péter ex-NNG-alapítóval együtt szintén társtulajdonos. És még annyi mindehhez, hogy a Baconsult befektető cég, most 27 startup van a szárnyai alatt.

A DreamJo.bs nonprofit kezdeményezése a Szerethető Munkahelyek projekt, vagyis az, hogy mutassák meg a cégek, milyen jó náluk dolgozni! Az idei lesz a 3. díjátadó, már tart a kampány, pályáznak is rendesen a cégek. Július végéig már 200-nál többen jelentkeztek, tavaly összesen 777-en kezdtek bele a megmérettetésbe.

Jelentkezni szeptember végéig lehet, majd októberben jön a szavazás: az álláskeresők táborának sok ezer tagja lesz a „szakmai zsűri”. Nem szimplán a legjobbat, hanem a legjobbakat keresik a szponzorok által finanszírozott akcióban. Az indulás, 2017 óta 100 kkv-t díjaznak, ám akkora volt a nyomás a nagyvállalatok részéről, hogy tavaly külön kategóriában nekik is meghirdették a lehetőséget – 25-en kaptak elismerést, és idén ugyanez a felállás.

A gálát novemberben rendezik meg, minden jutalmazott cég két képviselőjét látják vendégül – így 300-an biztos ott lesznek. Hatalmas hírverést csapnak az eseménynek, ország-világnak megmutatják a vállalkozásokat, nagy az üzleti és a sajtóvisszhang. (Az Üzletem.hu is örömmel számol majd be a legekről.) Mária megjegyzi: „Erre is nagyon büszke vagyok. Klassz, hogy nem csak Budapestről jelentkeznek, hanem Magyarország sok településéről. Egy óvoda, egy étterem, egy vendégház ugyanúgy pályázhat, mint mondjuk, egy menő IT cég.”

A felsorolás végére maradt a szerintem legfontosabb: „Arra pedig legalább annyira büszke vagyok, hogy kezdjük átalakítani az álláskeresés piacát Magyarországon, s terveink szerint majd más országokban is.”

Arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy a cégek őszintén kommunikáljanak arról, milyen náluk dolgozni. „Azt valljuk, hogy minden munkahely valaki számára álommunkahely. Lehet, hogy valakinek a fehér falú steril iroda jön be, de van, aki egy lepukkadt kis helyet szeret, ahol rogyadoznak a polcok a könyvektől. A cél: mindenki találja meg magának a legjobbat.”

Ehhez az kell, hogy a cégek ne szégyelljék a „kis lyukat, sok könyvvel”, hanem legyenek büszkék az értékeikre.

A DreamJo.bs mindent felmér, rengeteg kutatás rengeteg adatát dolgozza fel. És minden adat azt mutatja, hogy ma nincs más útjuk a cégeknek: ha új kollégákat akarnak és a régieket meg kívánják tartani, a fizetés mellett nagyon sok minden pluszt kell nyújtaniuk.

Egyik felmérésük azt is igazolja, hogy értékeléskor a munkatársak első helyre a csapatot teszik, majd következik a tisztelet és megbecsülés, és csak ezek után sorakozik be a pénz. „Hiába magas a fizetés, ha rosszul érzi magát az ember a munkahelyén.”

Fontos, hogy a dolgozó tudjon azonosulni a cég missziójával, igaz, ehhez nyilván misszió is kell. A DreamJo.bs-nál szintén dolgozik olyan munkatárs, aki a korábbi állásához képest valamivel kevesebb pénzért váltott, mert itt érzi jól magát. „A vezetőnek úgy kell csatarendbe állítania az embereit, hogy teljesen világos jövőképet mutasson, amivel azonosulni lehet” – vallja Mária.

Jelenleg 1100-nál is több cég készítette el a bemutatkozó profilját a DremaJo.bs-nál. Havonta 50 ezer egyedi látogató „vadássza” az oldalukon az állásajánlatokat (bár szerintem jobban illik ide a cégajánlat szó, az állásajánlat helyett!), a látogatók több, mint fele rendszeresen visszatér a portálra.

Az induláskor sok startup hirdetett náluk, jellemzően IT-állásokat, mára azonban jócskán bővült a kör a kkv-k, majd a nagyvállalatok megjelenésével. Ami lényeges: itt fehérgalléros állásokat lehet találni, a kékgallérosok ugyanis nem tartoznak a profiljukba. Pénzügy, HR, marketing – most ez a hirdetők toplistája.

Hogy miért nincs hasonló portál Magyarországon? „Nem félünk, hogy valaki utánozza a rendszerünket, mert szoftvert majdnem bárki képes másolni, de a felhalmozott tudást, a filozófiát, a know-how-t és az 1100 cég adatbázisát nem lehet zsebre vágni, azért keményen megdolgoztunk” – állítja a titkokat nem titkoló vezérigazgató.

A weboldalon található cégek természetesen nem hirdetnek folyamatosan, hiszen erre nincs szükségük. Egy kkv-nál például jellemzően évente 2-3 kollégát keresnek. A honlapon viszont lehetőség van arra, hogy az érdeklődő jelezze: szívesen dolgozna az adott vállalkozásnál, s ha új pozíció nyílik, értesítik. Egyre több a rendszeresen és csak itt hirdető cég, mert 77 százalékban releváns jelöltet kapnak. Így nem sok tucat emberből kell választaniuk, ami sok időt és még több pénzt vinne el.

A DreamJo.bs saját Office Manager álláshirdetésére átlagon felül, száznál többen jelentkeztek. Le is kellett állítani a hirdetést, mert kezdett nehezen kezelhetővé válni a kiválasztási folyamat. Ha jó egy cég munkáltatói márkája, nem probléma jó munkaerőt találni. A DreamJo.bs jó brand, jó a híre.

Hogyan lehet eljutni az álommunkahelyre vágyókhoz akkor, amikor – ugyancsak egy felmérésük szerint – a próbaidősök 40 százaléka máris a továbblépésen gondolkodik? Mária szerint szinte kizárólag egyedi módon, partnerként kezelve a jelentkezőket. Az online stratégiát fejlesztik folyamatosan, nyomulnak az Instagramon, a Facebookon pedig tematikus csoportjaikban 35 ezer követőjük van, a kismamák például kimondottan aktívak. Az anyukák csoportja Mária szívügye – két és fél éves kislányát nevelve pontosan átérzi a helyzetüket.

A tematikus FB-csoportok óriási előnye, hogy pofon egyszerű megtalálni az azonos szakmájúakat, hasonló érdeklődésűeket. Például ha a grafikus állások csoportba kitesznek egy grafikusokat célzó álláshirdetést, arra nyilván releváns álláskeresők reagálnak. A Budapest Startup Jobs FB-csoportot 2005-ben még alig több, mint 2 ezer fővel vették át, ma 17 ezerre nőtt a tagok száma.

A passzív munkakeresők igényeit is meghallgatják, figyelnek rájuk. Elsősorban az Y és Z generációra céloznak, tudják, hogy ezt a nemzedéket nem lehet csak hangzatos ígéretekkel elcsábítani. Nekik bizonyíték kell – a cégek profiljában ezért ott is vannak a munkahelyi fotók, videók a csapatról, a főnökről, a munkaidőn kívüli közös programokról. Ypszilonékat és Zééket nem lehet átverni olyan dumákkal, hogy „fiatalos csapatba keresünk kollégát, csak Te hiányzol!”. Hát persze…

Ezeket hallva, gondolom, egy 60 éves HR-es komoly gondban van, de Mária azt mondja: vannak olyan 60 éves HR-esek, akik megtanulták az újmódit, felvették a ritmust. Abban azért egyetértünk, hogy a HR-re még ma is az a jellemző, hogy lassan reagál a trendekre. (Valószínűleg nem csak Magyarországon.) „Nagyon lassan megy megváltoztatni a berögzült formákat, de nem lehetetlen feladat rávezetni őket arra, hogy a világ ma hol tart. Folyamatosan edukáljuk a piacunkat, minden cégükkel így dolgozunk. A multiknál sok időt rabolhat el egy-egy döntést meghozni, egy kkv főnöke viszont rugalmasabb lehet, mert a saját szabályai kötik.”

A DreamJo.bs a Bizalmi Kör tagja és a Bizalmi Index használója. A történet akkor kezdődött, amikor Mária férjét, Balogh Pétert a Bizalmi Kör alapító-tulajdonosa, Gangel Péter meghívta egy előadásra. Nagyon szimpatikusnak találták, ahogy Gangel Péter hatalmas lendülettel, profi módon vetette bele magát a munkába. Baloghék eleve úgy fektetnek be minden cégbe, hogy indulásként hónapokig beszélgetnek az alapítóval, „szerelmesnek” kell lenniük egymásba.

Akik meghallgatják a tanácsaikat, akikkel jó hangulatban tudnak együtt dolgozni, azokkal aztán formalizálják a kapcsolatot. (Olyan nincs, hogy befektetőként csak pénzt adnak, a munka része a tanácsadás.) A Bizalmi Körös „kémiából” mára az lett, hogy Balogh Péter tavaly óta a BIX társtulajdonosa.

Elég sok vezetői klub működik Magyarországon, de Mária úgy látja, a Bizalmi Körben olyan társaságra találtak, akikkel azonnal otthon érezték magukat.

Számukra a Bizalmi Index óriási előnye, hogy levette a vállukról a gondot, hogy saját maguknak kell foglalkozniuk a céges értékelésekkel. Azokat automatikusan, ellenőrzött módon, a leadott partnerlista felhasználásával a BIX végzi el. „Jó olvasni, hogy mit gondolnak rólunk az ügyfelek. Korábban is kértünk ügyfélvéleményeket, de a BIX működik a leghatékonyabban” – összegzi Mária.

A BIX-szel is edukálni kell a piacot, meg kell szerezni a bizalmat ahhoz, hogy minél többen csatlakozzanak a projekthez. Mert aki már benne van a rendszerben, az tényleg érzi a hasznosságát. Nem elég valami újat kitalálni, azt be kell vezetni a piacra, amire megvannak a módszereik.

A DreamJo.bs-szal annyit ötletünk van, hogy a következő tíz évre ellátjuk magunkat feladatokkal, fejlesztésekkel, sikerélményekkel” – mondja Balogh-Mázi Mária. Most épp azon dolgoznak, hogy a jelentkezők tesztelhetik magukat – „én vagyok a legjobb fejlesztő, a legjobb marketinges a városban” megközelítéssel, amit mindenki kitehet majd a saját honlapjára.

Máriáéknál nagyon bejöttek a céges „dolgok”: céges alma, céges banán, hétfőn és pénteken céges reggelizés. Ezek, ugye, apróságok, mégis hatalmas pluszt adnak a csapatnak – a havi büdzsében pedig elenyésző a költség. Ez egyébként azt is jelenti, hogy hétfőn és pénteken nincsen home office, a hét többi napján viszont munkától függően szabad a pálya.

A DreamJo.bs azt hirdeti, hogy náluk élmény egy állásra jelentkezni. Ha megnézi a honlapjukat, biztos egyetért velem: tényleg az.

(Fotók: DreamJo.bs)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS