Az egészségügyi rendelettervezet visszavonását javasolja a VOSZ

Az egészségügyi rendelettervezet visszavonását javasolja a VOSZ
2022. 12. 20., 17:43

Levélben fordult a VOSZ elnöke és az Egészségügyi Tagozat elnöke a kormányhoz. Azt javasolják, hogy vonják vissza „Az egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosítás tervezetét” és haladéktalanul kezdjenek érdemi egyeztetést.

Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnöke és dr. Fábián Lajos Károly társelnök, az Egészségügyi Tagozat elnöke a levélben leszögezik: mivel sem a megfelelő hatástanulmányok, sem a szükséges szakmai/gazdasági egyeztetések nem történtek meg – és ezek a december 24-ei rendelkezésre álló, a kormány által megszabott rövid idő alatt nem is bonyolíthatók le – azt kérik a kormánytól, hogy tervezetet jelen formájában vonják vissza.

A VOSZ szerint a jogszabályt nem kellően készítették elő, a 2023. január 1-jei hatálybalépés sok más szempont alapján sem tűnik reálisnak. A Szövetség azt kéri, hogy még idén kezdődjön szakmai egyeztetés az érdekelt felek bevonásával.

„Szilárd szakmai meggyőződésünk és társadalmi felelősségünk alapján, válságos helyzetben fordulunk Önökhöz, a magyar egészségügyi rendszer működőképessége és a szakmai párbeszéd fenntartása érdekében” – olvasható a társadalmi egyeztetés keretében írt levélben, amelyben a VOSZ tagságát is tájékoztatják álláspontjukról.

Leszögezik: „A néhány napos határidő nem tekinthető valós szakmai egyeztetésnek. Az orvosok diszkriminatív berendelésének és úgymond, „továbbképzésének” statáriális intézkedése – több, más hasonlóval együtt – előre nem látható, romboló hatással fenyeget.”

„Az előterjesztésben szereplő „hatásvizsgálat” alapvetően és kifejezetten hamis képet fest a várható következményekről. A jogszabály életbe lépése esetén súlyos költségvetési károkat, súlyos, hosszú távú ellátási gondokat és az egészségügyi rendszer megroppanását okozná” – fogalmaznak.

Részletesen, 19 pontban foglalják össze álláspontjukat és tesznek megoldási javaslatokat. „Sok évtizedes, 15 országban, mind az állami-, mind a magánszektorban, mind az egészségbiztosításban szerzett nemzetközi és hazai tapasztalatunkat, szakmai potenciálunkat, kialakult korszerű és gazdaságos rendszereinket, újra felajánljuk a helyzet rendezése és a megfelelő megoldások megtalálása érdekében” – zárják levelüket, amely IDE KATTINTVA olvasható.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.
2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS