Az egészségügyi rendelettervezet visszavonását javasolja a VOSZ

Az egészségügyi rendelettervezet visszavonását javasolja a VOSZ
2022. 12. 20., 17:43

Levélben fordult a VOSZ elnöke és az Egészségügyi Tagozat elnöke a kormányhoz. Azt javasolják, hogy vonják vissza „Az egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosítás tervezetét” és haladéktalanul kezdjenek érdemi egyeztetést.

Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnöke és dr. Fábián Lajos Károly társelnök, az Egészségügyi Tagozat elnöke a levélben leszögezik: mivel sem a megfelelő hatástanulmányok, sem a szükséges szakmai/gazdasági egyeztetések nem történtek meg – és ezek a december 24-ei rendelkezésre álló, a kormány által megszabott rövid idő alatt nem is bonyolíthatók le – azt kérik a kormánytól, hogy tervezetet jelen formájában vonják vissza.

A VOSZ szerint a jogszabályt nem kellően készítették elő, a 2023. január 1-jei hatálybalépés sok más szempont alapján sem tűnik reálisnak. A Szövetség azt kéri, hogy még idén kezdődjön szakmai egyeztetés az érdekelt felek bevonásával.

„Szilárd szakmai meggyőződésünk és társadalmi felelősségünk alapján, válságos helyzetben fordulunk Önökhöz, a magyar egészségügyi rendszer működőképessége és a szakmai párbeszéd fenntartása érdekében” – olvasható a társadalmi egyeztetés keretében írt levélben, amelyben a VOSZ tagságát is tájékoztatják álláspontjukról.

Leszögezik: „A néhány napos határidő nem tekinthető valós szakmai egyeztetésnek. Az orvosok diszkriminatív berendelésének és úgymond, „továbbképzésének” statáriális intézkedése – több, más hasonlóval együtt – előre nem látható, romboló hatással fenyeget.”

„Az előterjesztésben szereplő „hatásvizsgálat” alapvetően és kifejezetten hamis képet fest a várható következményekről. A jogszabály életbe lépése esetén súlyos költségvetési károkat, súlyos, hosszú távú ellátási gondokat és az egészségügyi rendszer megroppanását okozná” – fogalmaznak.

Részletesen, 19 pontban foglalják össze álláspontjukat és tesznek megoldási javaslatokat. „Sok évtizedes, 15 országban, mind az állami-, mind a magánszektorban, mind az egészségbiztosításban szerzett nemzetközi és hazai tapasztalatunkat, szakmai potenciálunkat, kialakult korszerű és gazdaságos rendszereinket, újra felajánljuk a helyzet rendezése és a megfelelő megoldások megtalálása érdekében” – zárják levelüket, amely IDE KATTINTVA olvasható.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS