2,7 milliárdos áfacsalás ügyében emelt vádat a Fővárosi Főügyészség

2022. 08. 11., 13:21

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy bűnszervezet tagjai és az elkövetéshez köthető strómanok, valamint beszervezőik ellen, akik szervezetten, céghálózaton keresztül csalták el az áfát, amellyel 3 év alatt összesen 2,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A vádirat szerint egy 47 éves férfi elhatározta, hogy számítástechnikai eszközök importja során elcsalja az általános forgalmi adó egy részét, amelyre létrehozott egy bűnszervezetet. A bűnszervezet célja az volt, hogy a németországi és ausztriai gazdálkodóktól beszerzett áru egy színlelt belföldi cégláncolat segítségével belföldi származásúnak tűnjön. Ezt úgy érték el, hogy a beszerzés folyamatába a külföldi eladók és a tényleges értékesítést végző belföldi cégek közé valós gazdasági tevékenységet nem folytató, strómanok nevén nyilvántartásba vett, szlovák és magyar társaságokat iktattak be, amelyeket időszakonként cseréltek. A színlelt belföldi értékesítés után a fiktív számlák áfatartalmát jogosulatlanul levonták a fizetendő adóból, az Európai Unión belülről érkezett áru belföldi értékesítése után pedig nem fizettek áfát. Az adóelkerülés jelentős anyagi hasznot hajtott. A szervezett elkövetést egy könyvelő iroda vezetője és beosztott könyvelők is segítették.

A bűnszervezet 2013–2016. között az állami költségvetésnek összesen 2.7 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói a bűnszervezet működését felderítették, majd 2016 márciusának végén felszámolták és széleskörű nyomozást folytattak az ügyben.

A Fővárosi Főügyészség Gazdasági Bűnügyek Osztálya 13 terhelttel szemben bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználása, 20 személlyel szemben közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be több mint 240 oldalas vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

A főügyészség fegyházbüntetés kiszabására, valamint pénzbüntetésre és cégvezetéstől eltiltásra, a strómanok és az őket beszervező személyek esetén többnyire pénzbüntetésre, 2 vádlottal szemben elzárásra tett indítványt a vádiratban. A főügyészség vagyonelkobzást is indítványozott többek között a nyomozást során lefoglalt és előzetesen értékesített motorkerékpárok, különféle számítástechnikai alkatrészek, monitor ellenértékére.

Az okozott vagyoni hátrányra, a bűnszervezeti elkövetésre és a halmazati szabályokra figyelemmel több vádlott esetében 5-től 24 évig terjedő szabadságvesztés kiszabására is lehetőség van a Büntető Törvénykönyv alapján.

Fővárosi Főügyészség

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS