2024. január 24. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 01. 24., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

621 200 forint volt 2023 novemberében „az átlag magyar” bruttó keresete

A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 547 500, a költségvetésben 539 100, a nonprofit szektorban 587 200 forintot tett ki.

VOSZ Barométer: tovább romlott a kkv-k üzleti hangulata 2023 utolsó negyedévében

Tovább romlott az üzleti hangulat a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megbízásából készült 2023. negyedik negyedéves kutatás adatai szerint. Az elemzést az Egyensúly Intézet végezte, amely egy éve kezdte el mérni a VOSZ tagvállalkozásainak üzleti hangulatát.

A cégek ötöde szigorított a home office szabályokon

A leggyakoribb megoldás a 2 nap otthoni munka és 3 nap irodai, ezt 10-ből 3 vállalatnál választották a felmérést kitöltők közül.

MTÜ: többen utaztak a téli szünetben, a kétfős foglalások voltak a leggyakoribbak

A belföldi vendégektől érkező bevételek 14 százalékkal, a külföldiektől származó bevételek 6 százalékkal nőttek a tavalyi adatokhoz képest, és megközelítették a 43 milliárd forintot.

Villamosenergia-felhasználás: 2016 óta nem volt olyan magas az atomenergia részaránya, mint 2023-ban

A hazai bruttó villamosenergia-termelés felét, a fogyasztás több mint harmadát az atomenergia biztosította 2023-ban is – derül ki a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító éves összefoglalójából.

Beindult a kamatcsökkentési verseny a személyi hiteleknél

Gergely Péter szerint a gazdasági helyzet javulását a leggyorsabban a személyi kölcsönök piaca mutatja.

Mit jelent a rendbírság a végrehajtásban?

A törvény a végrehajtási eljárásban is elvár az adóstól és más személyektől is bizonyos szintű együttműködést.

Szennyvízből készül üzemanyag ezzel az új eljárással

Az eleve alkalmazott szennyvíztisztítás egyik melléktevékenysége a hidrogéntermelés lehet, ami óriási lökést adna a hagyományosan drága eljárás költséghatékonyságának és tovább erősítené a zéró emissziós célokat. A recept kész, már csak integrálni kell.

Top Employers Hungary 2024: ők most Magyarország 10 legjobb munkáltatói az alkalmazottak szerint

A platformon a legmagasabbra értékelt munkáltatók a Yettel Magyarország, a Pepco Magyarország és a Harman Magyarország.

450 millió forintos beruházás Kiskunhalason

A fejlesztésekkel a céget képessé tették a növekvő számú megrendelések teljesítésére, a korábbinál komplexebb gépek gyártására.

A világ legjobbjai közé került egy magyar egészségügyi innovációs cég

A cégeket több mint 130 különböző ágazatból és régióból érkező szakértő értékelte.

Új uniós higiéniai követelmények az ivóvíz védelmében

Az Európai Bizottság új higiéniai minimumkövetelményeket fogadott el az ivóvízzel érintkezésbe kerülő anyagokra és termékekre vonatkozóan.

Egyre nagyobb verseny várható a streaming piacon

A magyar fogyasztók közül sokan számítanak arra, hogy nőni fognak a telekommunikációs költségeik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS