Az Európai Bizottság új higiéniai minimumkövetelményeket fogadott el az ivóvízzel érintkezésbe kerülő anyagokra és termékekre vonatkozóan.
Az új előírások 2026. december 31-től alkalmazandók az új létesítményekben használt anyagokra és termékekre, illetve a régebbi létesítmények felújítására vagy javítására. Ezek a szabványok megakadályozzák a mikrobiális növekedést, és csökkentik annak kockázatát, hogy a káros anyagok kimosódjanak az ivóvízbe.
Az új szabványok olyan anyagokra és termékekre vonatkoznak, amelyeket vízkivételre, -kezelésre, -tárolásra vagy -elosztásra szolgáló új létesítményekben, illetve javítási munkákban – például ellátócsövekben, szelepekben, szivattyúkban, vízmérőkben, szerelvényekben és csapokban – kívánnak felhasználni. Ez biztonságosabbá teszi a vizet az italokhoz, és csökkenti az érintett anyagokat és termékeket előállító vállalatok, valamint a nemzeti hatóságok adminisztratív terheit – olvasható a Bizottság közleményében.
Az új uniós szabványoknak megfelelő anyagok és termékek megkapják az EU-megfelelőségi nyilatkozatot és egy EU-specifikus jelölést. A termék ezért az EU egész területén értékesíthető az esetleges közegészségügyi vagy környezetvédelmi aggályokhoz kapcsolódó korlátozások nélkül.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.