Mit jelent a rendbírság a végrehajtásban?

2024. 01. 23., 10:10

A bírósági végrehajtási eljárás az adós számára a legtöbb esetben kellemetlen, hiszen az őt terhelő tartozás állami kényszerrel való behajtására irányul. A törvény azonban a végrehajtási eljárásban is elvár az adóstól és más személyektől is bizonyos szintű együttműködést. Hogyan kényszeríthető ki az adós együttműködése? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Együttműködési kötelezettség a végrehajtás során

A végrehajtási eljárás célja, hogy törvényben szabályozott eszközökkel és állami kényszerrel elérje, hogy a kötelezett teljesítse a kötelezettségét. Végrehajtási eljárásra akkor kerül sor, ha az adós a jogerős bírósági ítéletben vagy más végrehajtható okiratban foglalt kötelezettségét önként nem teljesítette.

Az önkéntes teljesítés elmaradása nem mentesíti az adóst azon kötelezettsége alól, hogy a végrehajtás sikeressége érdekében együttműködjön. Az együttműködési kötelezettség egyrészt jelenthet tevőleges magatartást, jogszabályban foglalt kötelezettség teljesítését. Például az adós köteles a gépjárművet az árverés megtartása érdekében a végrehajtó felhívására a felhívásban megjelölt időpontban és helyszínre szállítani.

Az együttműködés másrészt jelenthet passzív magatartást is. Minden olyan magatartástól való tartózkodást, amely a végrehajtás eredményességét akadályozza. Például az adós nem rejtheti el az ingóságait abból a célból, hogy azokat a végrehajtási eljárás alól kivonja.

Együttműködési kötelezettség nem csak az adóst, hanem más közreműködő személyeket is terhelhet a végrehajtási eljárásban. Így például együttműködési kötelezettsége van a végrehajtást kérőnek, vagy adott esetben az adós munkáltatójának, nagykorú hozzátartozójának, az önkormányzatnak, az adós és a végrehajtást kérő képviselőjének is.

Rendbírság a végrehajtási eljárásban

A rendbírság egy olyan eszköz, amely az együttműködési kötelezettség teljesítésének kikényszerítésére szolgál.

Rendbírság kiszabásának akkor van helye, ha az érintett a végrehajtásból eredő, jogszabályban foglalt kötelezettségének nem tesz eleget. Akkor is elrendelhető, ha a személy a végrehajtást végző hatóság intézkedésének eredményességét akadályozó magatartást tanúsít.

Rendbírsággal nem csak az adós sújtható. A végrehajtási eljárásban közreműködésre kötelezett magánszemély vagy szervezet is, amennyiben a kötelezettségének teljesítését elmulasztja, vagy a végrehajtási eljárás eredményességét akadályozó magatartást tanúsít. Így például rendbírsággal sújtható az adós munkáltatója, sőt a munkáltató vezetője is, ha nem teljesíti az adós munkabérére kiadott letiltásban foglaltakat.

Az adóssal szemben nem lehet rendbírságot kiszabni kizárólag azért, mert a végrehajtható okiratban foglalt kötelezettségét nem teljesíti. Ha például az adós felhívást kap a végrehajtótól, hogy a végrehajtási lapon foglalt tartozást fizesse meg, de ennek nem tesz eleget, akkor önmagában emiatt nem lehet rendbírsággal sújtani.

A rendbírság kiszabását meg kell előznie legalább egy felszólításnak. Ha a végrehajtó a bírságolás alapjául szolgáló körülményről szerez tudomást, köteles felhívni az érintett személyt a kötelezettségeinek teljesítésére, illetve az akadályozó magatartás abbahagyására. A felhívásnak tartalmaznia kell azt is, hogy a felhívásban foglaltak eredménytelensége esetén rendbírság kiszabására kerül sor.

Hogyan szabható ki a rendbírság?

Ha a végrehajtó felhívása eredménytelen, akkor a végrehajtó a bíróságnál kezdeményezi a rendbírság kiszabását. A rendbírságot tehát nem a végrehajtó, hanem a bíróság szabja ki.

A rendbírságot kiszabó határozat ellen fellebbezésnek van helye. Ha a rendbírság kiszabására valamely kötelezettség elmulasztása miatt került sor, és az érintett a fellebbezési határidő letelte előtt a kötelezettségét teljesíti, akkor van lehetősége a rendbírság alóli mentesülésre. Ha ugyanis a megbírságolt a fellebbezéssel egyidejűleg igazolja, hogy kötelezettségének eleget tett, a bíróság a rendbírságot kiszabó végzését hatályon kívül helyezheti.

A rendbírság egyéb hátrányai

Amennyiben valaki a rendbírságot követően sem teljesíti a jogszabályi kötelezettségét, vagy folytatja a végrehajtás akadályozását, akkor további hátrányokkal kell szembenéznie. A bírósági végrehajtás akadályozása egyben bűncselekmény is, amely egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Amennyiben a rendbírság kiszabása után a személy a magatartást tovább folytatja, vagy a végrehajtásból eredő kötelezettségének továbbra sem tesz eleget, bűncselekményt követ el. Nem büntethető a bírósági végrehajtás akadályozásáért az elkövető, ha a vádemelés előtt a végrehajtásból eredő kötelezettségének eleget tesz.

Ha az adóst rendbírsággal sújtották, akkor a végrehajtási eljárásban igénybevehető több kedvezménytől is elesik. Például az adós kérelmére nincs helye a végrehajtás felfüggesztésének, ha az eljárásban az adóst korábban rendbírsággal sújtották. Ingatlan végrehajtás esetén az adós nem kaphat a bíróságtól halasztást az ingatlan elhagyására, ha korábban rendbírságot szabtak ki vele szemben.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS