450 millió forintos beruházás Kiskunhalason

2024. 01. 23., 21:40

Európai uniós támogatással, mintegy 450 millió forintból új gyártó- és szerelőcsarnokot és alapanyagraktárt épített a Ganzair Kompresszortechnika Kft. Kiskunhalason.

A legújabb, negyedik, 1377 négyzetméteres – kötött pályás, 30 tonna teherbírású daruval és mobil árumozgatási lehetőséggel felszerelt – üzemük építéséhez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) plusz pályázatán 314,3 millió forint támogatást nyertek el – mondta Kopasz Fabiola, a cég stratégiai és marketingigazgatója.

A csarnokban gázkompresszorokat és hidrogéntermelő egységeket építenek majd össze. A kiskunhalasi gyártóbázison mintegy 100 fővel gázkompresszorok, energetikai berendezések felépítése valósul meg elsősorban magyarországi, szerbiai és romániai energetikai projektekhez. A támogatásból telepítettek egy 50 kilowatt teljesítményű napelemes rendszert is.

A fejlesztésekkel a céget képessé tették a növekvő számú megrendelések teljesítésére, a korábbinál komplexebb gépek gyártására, közös együttműködésre nemzetközi nagyvállalatokkal. A kapacitásbővítés technológiai fejlesztéssel is jár, amely révén bővül a termékskálájuk.

A cég stratégiai és marketingigazgatója szerint az energiaszektor zöldítésével a fáklyagáz kompresszorok iránti igény növekedése prognosztizálható, éppen ezért a terveik között szerepel egyedi tervezésű, nagyméretű gázkompresszorok – akár 4 megawatt teljesítmény határig – összeszerelése, valamint zöld hidrogéntechnológiai berendezések szériagyártása.

A magyar tulajdonú vállalkozás a nagy múltú Ganz gyárak műszaki hagyományainak egyik folytatójaként az egyedüli hazai gyártó, egyben rendszerintegrátor gáz-, ipari levegő és járműkompresszorok, továbbá áramfejlesztők területén. A hazai kompresszortechnikai piac szereplőjeként meghatározó szerepet tölt be a villamosenergia- és a földgázszektor integrációjában. Élenjáró technológiai ismerettel rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és energetikai célú felhasználásáról.

A vállalkozás 2023-ban elnyerte a vármegyei önkormányzat Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságáért Díját, majd a vármegyei kereskedelmi és iparkamara innovációs díját is.

Kopasz Fabiola a cég legutóbbi sikeres üzletei közül kiemelte, hogy az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy 2,5 megawatt összteljesítményű elektrolizáló rendszert és hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesített a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál, amelyet tavaly májusban adtak át. A zöld hidrogén projekthez a technológiát a Ganzair szállította és építette rendszerbe.

A nyilvánosan elérhető cégadatok alapján a Ganzair Kompresszortechnika Kft. árbevétele 2022-ben több mint 5,1 milliárd forintra nőtt az előző évi közel 4,5 milliárd forintról, a bevétel mintegy 15 százaléka exportból származott. Adózott eredménye 403 millió forintról 526 millió forintra emelkedett. Az igazgató tájékoztatása szerint az árbevételük 2023-ban 6 milliárd forint körül alakult. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS