A világ legjobbjai közé került egy magyar egészségügyi innovációs cég

2024. 01. 23., 21:10

Az AIP Labs magyar egészségügyi innovációs cég is bekerült az ENSZ által alapított World Summit Award (WSA) döntőjébe. A WSA azokat a digitális innovációkat díjazza, amelyek nagy társadalmi hatást tudtak vagy fognak kifejteni. A döntősök 182 ENSZ-tagállam jelöltjei közül kerültek be a világ legjobbjai közé.

Magyarországról idén az egészség és jólét kategóriában az AIP Labs mesterséges intelligencia műhely által fejlesztett digitális bőrgyógyászati klinika, az AIP Derm is bekerült a legjobbak közé. A digitális klinika már elérhető a magyar, szlovák és spanyol betegek számára. A döntősök 182 ENSZ-tagállam jelöltjei közül kerültek ki a világ legjobbjai közé. A cégeket több mint 130 különböző ágazatból és régióból érkező szakértő értékelte.

Az AIP Labs azt tűzte ki célul, hogy három éven belül minden magyar orvost és ápolót személyre szabott MI asszisztenssel lát el, amely megkönnyíti a munkájukat, csökkenti az adminisztrációs terheiket, lerövidíti a várólistákat és növeli a teljes egészségügyi rendszer hatékonyságát.

A cég folyamatosan fejleszti generatív mesterséges intelligenciáit, ilyen a hamarosan elkészülő sebápolási (woundcare) panel, ami csak Magyaroroszágon 220 ezer embert érintő problémára, a krónikus, nehezen gyógyuló sebekre jelent megoldást. Kardiológiai, és az általános, orvosi és ápolói praxist segítő, MI asszisztens megoldásaik szintén hamarosan elérhetőek lesznek, miközben további orvosi szakterületeken dolgoznak a laborjukban.

A WSA zsűrije február végén az indiai Hyderabadban ül össze és választja ki a 2023-as év győztes digitális innovációit, amelyek között remélhetőleg a két magyar cég is szerepelni fog.

Mi a World Summit Award?

A díjat 2003-ban, az ENSZ információs társadalomról szóló csúcstalálkozóján alapították, azóta az Európai Unió is társfinanszírozza. A díjra az ENSZ és az UNESCO bármely tagállamának vállalatai, szervezetei vagy magánszemélyei pályázhatnak. A WSA emellett kiemelten figyel arra, hogy olyan vállalkozásokat támogasson, amik munkájukkal elősegítik az ENSZ fenntarthatósági céljait, amiben az AIP Labs által motorizált egészségügyi digitalizáció kiemelten fontos lehet. A WSA a díjon túl nemzetközi szakértőkkel és helyi eseményekkel próbálja elősegíteni az intenzív tudáscserét, illetve az innovációt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.