2024. február 29. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 02. 29., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Perlusz László: Nyárig 5 százalék alá kellene vinni az alapkamatot

Azért nem vesznek fel hitel a vállalkozások, mert nem látják biztosítottnak a jövőt – mondta Perlusz László, a VOSZ főtitkára a Della podcast adásában.

Turisztikai szálláshelyek: jobb volt a 2024-es január, mint a 2023-as

Több volt a vendég 2024 első hónapjában, mint egy évvel korábban, nőtt a vendégéjszakák száma és a bevétel is.

Az áruszállítás visszaesett, a személyszállítás teljesítménye nőtt 2023 végén

2023 IV. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 15 százalékkal nőtt, az áruszállításé 7,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Új világrekord: a leghatékonyabb napelem Európában készült

A Svédországban épített réz-indium-gallium-szelenid (CIGS) panel energiaátalakítási hatékonysága egy öt éve fennálló japán világcsúcsot adott át a múltnak és hihetetlen hatékonyságot ígér.

Hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban

Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban, tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések – tájékoztatott Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Hogyan lehetünk hiteles vezetők?

„Akkor tudjuk felsővezetőként újra energizálni a munkatársakat, ha emberként is jelen vagyunk, és tudunk közösséget építeni magunk körül, egy olyan közösséget, ami megtartja, segíti, nem csak szakmailag, hanem lelkileg, mentálisan is a munkavállalókat” – írja Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője.

Lantos Csaba: „Személyesen is meg akartam nézni, hogyan halad az építkezés”

„Azt reméljük, hogy legalább húsz évig egymás mellett működik majd Pakson a hat atomerőművi blokk” – mondta Paks II. építési területén Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

Benyújtotta az ügyészség az első képviseleti keresetet

A Pest Vármegyei Főügyészség egy országosan jelentős forgalmat bonyolító webáruházat működtető vállalkozás ellen indított pert a Fővárosi Törvényszéken.

OPTEN: a januári cégfelszámolásokból már csak minden ötödik kapcsolható a Covid-járványhoz

Januárban tovább csökkent a gazdaságban működő cégek száma, több mint 1700-zal.

120 ezer adásvételre számítanak idén az ingatlanpiacon az OTP elemzői

A hirdetési árakban a kivárás jellemző, a hirdetők jellemzően nem módosítanak az árakon.

Ingatlanvásárlás: millióktól eshet el, aki nem ügyel a pontos feltételekre

Elengedhetetlen bekérni a jogviszonyról szóló igazolást, az úgynevezett hatósági bizonyítványt a területileg illetékes kormányhivataltól.

Afrikai sertéspestis: változnak a kártalanítási tételek márciustól

Március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek.

Világszerte tartanak az energiaárak emelkedésétől

A megkérdezettek döntő többsége 10 százalékos áramáremelést sem tudna kifizetni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS